A murit Herb Kelleher, pionier al curselor aeriene low-cost

Herb Kelleher, pionier al curselor aeriene low-cost şi cofondator al companiei Southwest Airlines, devenită un brand de renume în această industrie, inspirată din personalitatea sa neconvenţională, a murit joi la vârsta de 87 de ani, au anunţat reprezentanţii firmei americane, citaţi de Reuters.
Economica.net - vin, 04 ian. 2019, 14:45
A murit Herb Kelleher, pionier al curselor aeriene low-cost

Herb Kelleher a înfiinţat compania Southwest Airlines în colaborare cu Rollin King în urmă cu peste 50 de ani, iar primul zbor oficial al acesteia a avut loc în iunie 1971. Rollin King a murit în 2014 la vârsta de 83 de ani.

Compania Southwest Airlines, al cărei sediu se află în Dallas, este cunoscută pentru cultura sa excentrică, strâns legată de imaginea nonconformistă a lui Herb Kelleher, dar şi pentru expansiunea ei rapidă, care i-a permis să se transforme dintr-o firmă regională în una dintre cele mai mari companii aeriene din Statele Unite.

Compania a preferat zboruri scurte, după modelul „point-to-point”, spre deosebire de modelul de transport „hub-and-spoke” folosit de marii săi rivali, şi a utilizat un singur tip de aeronavă, Boeing 737, pentru a reduce gradul de complexitate al curselor sale şi costurile.

Herb Kelleher a fost „Marele Maestru Yoda al companiilor aeriene low-cost”, a declarat directorul executiv al transportatorului aerian european Ryanir într-un mesaj publicat vineri pe Twitter.

„A fost un lider, un vizionar şi un profesor: fără Herb, nu ar fi existat Ryanair şi n-am am fi avut nicăieri companii low-cost”, a spus Michael O’Leary, care a transformat această companie aeriană europeană după o vizită la sediul general al Southwest Airlines în 1992.

Însoţitorii de bord ai firmei americane au devenit de-a lungul anilor renumiţi pentru umorul lor de calitate – o calitate moştenită de la Herb Kelleher, transpusă şi într-un „buton pentru râs”, pe care vizitatorii pot să îl acţioneze atunci când vizitează sediul general al firmei pentru a auzi renumitele chicoteli ale cofondatorului firmei.

Herb Kelleger a câştigat simpatia clienţilor şi a angajaţilor săi prin utilizarea unor tarife reduse, salarii bune şi glume amuzante. El a dorit să implementeze o veritabilă cultură a umorului în rândul angajaţilor firmei sale, apărând deseori neanunţat la bordul avioanelor companiei, costumat în diverse personaje, sau ajutând la încărcarea bagajelor.

„O companie este mai puternică dacă este unită prin iubire decât prin frică”, obişnuia să spună antreprenorul american.

El era renumit şi pentru pasiunea sa pentru fumat şi whisky.

„Îmi place să câştig”

Născut în New Jersey, Herb Kelleher a fost preşedinte executiv al companiei Southwest Airlines timp de 30 de ani, până în 2008, şi a ocupat funcţia de director executiv din septembrie 1981 până în iunie 2001.

A reprezentat o personalitate a industriei aeriene americane alături de Bob Crandall, marele lui rival şi preşedinte al companiei American Airlines, a cărui personalitate era diametral opusă. Cei doi antreprenori au construit modele de afaceri diferite şi au fost concurenţi de temut, însă s-au respectat întotdeauna.

„A fost o competiţie foarte strânsă şi mie îmi place să câştig”, a declarat Herb Kelleher într-o emisiune radiofonică a postului NPR în 2016. Într-o înregistrare video publicată pe YouTube, Bob Crandall poate fi văzut în timp ce îi cântă o serenadă lui Herb Kelleher, căruia i-a dedicat o versiune proprie a celebrului cântec „My Way”, popularizat de Frank Sinatra.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...