A început plata despăgubirilor la Astra Asigurări

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit până pe 3 mai 2016 1,256 milioane de lei în contul a 248 de dosare de daună. Plățile au început ieri. Înregistrarea cererilor și aprobarea dosarelor de daună de către comisia specială de la FGA
Economica.net - mie, 04 mai 2016, 08:55
A început plata despăgubirilor la Astra Asigurări

Conform cifrelor furnizate de FGA, până ieri au fost plătiți 1,256 milioane de lei în contul a 248 de dosare de daună. După cum a precizat Carmen Radu, președinte FGA, azi dimineață deja se mai aprobaseră plăți de 679000 de lei afereți a 345 de dosare.

La ora actuală, FGA are 6300 de dosare complete. Majoritatea plăților au fost făcute prin virament bancar sau mandat poștal. Mai există varianta încasării cash de la ghiseele sucursalelor Raiffeisen Bank. În continuare, clienții trebuie să își depună o cerere și dosarele dedaună aprobate pentru a fi analizate de către Comisia specială a FGA.

Până la 25 aprilie 2016 au fost avizate de comisie 4195 de dosare din care 24 de dosare ar fi respine. Suma aprobată la plată este de 16.117.482,77 lei. La sfârșitul lunii aprilie disponbilul existent la FGA a fost de 1,52 miliarde de lei.

Plăţile se vor efectua în funcţie de varianta aleasă de fiecare creditor de asigurări: într-un cont bancar prin virament, prin mandat poştal sau cash, la orice agenţie a băncii Raiffeisen.

FGA reaminteşte potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, instituţia este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societăţii aflate în faliment.

Decizia instanţei din data de 28 aprilie 2016 nu modifică activitatea de primire şi procesare a cererilor de plată din partea potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări. Această activitate, conform legislaţiei, se va desfăşura timp de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat, pe 29 aprilie, că va începe plăţile către creditorii de asigurări ai Astra, după ce, pe 28 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv falimentul societăţii Astra Asigurări.

Curtea de Apel a respins mai multe apeluri declarate în acest dosar şi a menţinut decizia din decembrie 2015 luată de Tribunalul Bucureşti prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de faliment în cazul Asigurare – Reasigurare Astra SA.

‘Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei Curţii de Apel Bucureşti, în urma căreia a rămas definitivă hotărârea de intrare în procedură de faliment a companiei Astra Asigurări. Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt întrunite condiţiile pentru ca FGA să poată demara efectuarea plăţilor către creditorii de asigurări ai Astra Asigurări care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului’, au precizat reprezentanţii FGA.

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de către o instanţă judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi al bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, preluând, la data de 1 octombrie 2015, un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare.

Astfel, în România au fost preluate 1.826.483 de poliţe şi 51.566 de dosare daună; în Germania – 6.128 de poliţe şi 193 de dosare de daună; în Slovacia – 22.752 poliţe şi 642 dosare de daună; în Ungaria – 191.241 poliţie şi 4.809 dosare daună.

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor ...
Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19, a declarat, marţi, la Antena 3,......
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament cu anticorpi ...
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
Un număr de 153.716 persoane au fost angajate în primele opt luni ale anului 2021, ca urmare a aplicării măsurilor de ...
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de Takata
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de ...
Administraţia americană pentru siguranţa traficului (NHTSA) a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra a 30 de ...