A patra zi de război în Ucraina. Noi împușcături la Kiev, coloană de blindate ruse pe drum spre oraș. Rușii admit, în premieră, că au victime umane.Putin a pus în alertă forțele de descurajare nucleară. Ce spun SUA și NATO LIVE TEXT

Noapte de foc la propriu pentru locuitorii din Ucraina. Rușii au bombardat un depozit petrolier dintr-un oraș de lângă Kiev, dar și un gazoduct din orașul Harkov. Mai multe explozii au urmat bombardamentelor. Totul a venit după anunțul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că ”un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele băncii centrale ruse vor fi înghețate de către aliații occidentali. Armata rusă a admis în premieră că are pierderi umane în conflictul din Ucraina
AGERPRES - Dum, 27 feb. 2022, 08:56
A patra zi de război în Ucraina. Noi împușcături la Kiev, coloană de blindate ruse pe drum spre oraș. Rușii admit, în premieră, că au victime umane.Putin a pus în alertă forțele de descurajare nucleară. Ce spun SUA și NATO LIVE TEXT

22.25 Din nou, împușcături în Kiev. Imagini din satelit arată o coloană rusă de blindate în drum spre Capitală.

O nouă alertă de raiduri aeriene în Kiev, în această seară, arată Digi24, care arată imagini de la Nexta TV. Oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în buncăre sau în subsolurile blocurilor în care locuiesc. Pe de altă parte, potrivit Antena 3, există imagini din satelit realizate astăzi, pe zi, care au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev. Ar fi vorba despre sute de vehicule militare, care se întind pe 5 km.

22.22 Rusia admite, în premieră, că are victime printre soldații din Ucraina

Armata rusă a recunoscut duminică pentru prima oară că a înregistrat pierderi umane în cursul invaziei sale în Ucraina, fără a furniza însă un bilanț exact, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici” decât în tabăra ucraineană, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

19.30 Rachete de pe teritoriul Belarusiei au fost trase către aeroportul Zhytomyr din centrul Ucrainei, informează The Kyiv Independent. 

19.16 SUA sunt nerăbdătoare să vadă rezultatul „discuţiilor” dintre Ucraina şi Rusia de la frontiera ucraineano-belarusă, anunţate duminică, şi au salutat noul „efort diplomatic” pentru a aduce Moscova „la masa negocierilor”, transmite EFE. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că „va încerca” să negocieze cu Rusia, chiar dacă „nu prea crede” că discuţiile ar putea pune capăt invaziei ruse, transmite AFP.

19.15 Armata rusă a recunoscut duminică pentru prima oară că a înregistrat pierderi umane în cursul invaziei sale în Ucraina, fără a da cifre, relatează AFP. „Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici” decât în tabăra ucraineană, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

18.41 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat duminica aceasta că un depozit de deşeuri nucleare din Kiev a fost lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică de rachete, fără să se producă pagube şi fără să fie detectate scurgeri radioactive, transmite EFE.

Într-un comunicat, directorul general al OIEA, Rafael Grossi, a explicat că autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a dat asigurări că a reuşit să refacă duminică dimineaţa comunicarea cu situl lovit şi cu sistemul de măsurare a radiaţiilor. Experţii ucraineni aşteaptă să primească „rapid” rezultatele măsurătorilor nivelurilor de radioactivitate de la depozitul respectiv.

Angajaţii sitului s-au văzut nevoiţi să petreacă noaptea într-un refugiu antiaerian, dar ulterior au putut ieşi şi analiza situaţia. Acest incident se produce – potrivit AIEA – la o zi după ce un atac aerian a produs pagube în oraşul Harkov la o instalaţie similară, unde sunt depozitate surse radioactive care nu mai sunt în uz şi alte deşeuri cu un nivel de radiaţie scăzut de la spitale şi industrii. AIEA nu menţionează în comunicatul său dacă la originea impactului s-au aflat atacuri ruse sau ucrainene, notează EFE.

18.08 Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat duminica aceasta că va implementa pactul internaţional privind circulaţia navală către Marea Neagră, transmite Reuters. „Deja nu mai este vorba despre câteva lovituri aeriene, situaţia din Ucraina a devenit oficial un război… Vom pune în aplicare Convenţia de la Montreux”, a declarat şeful diplomaţiei turce.

Potrivit Convenţiei de la Montreux, din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele care fac legătura între Mările Mediterană şi Neagră şi poate limita traversarea vaselor de război în timp de conflict sau dacă este ameninţată. Cavusoglu a făcut acest comentariu într-un interviu în direct cu postul de televiziune CNN Turk.

17.30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat duminică alarmat de decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a pune în alertă „forţele de descurajare” ale armatei ruse, care pot include şi o componentă nucleară, transmite dpa. Într-un interviu acordat duminică postului BBC, Stoltenberg a apreciat că anunţul făcut de Putin dovedeşte cât de „gravă” este confruntarea pe tema invadării Ucrainei de către Rusia.

„Aceasta este o retorică periculoasă. Acesta este un comportament iresponsabil. Şi, desigur, când combini această retorică cu ceea ce face (Rusia) pe teren în Ucraina – poartă un război împotriva unei naţiuni independente, suverane, declanşează o invazie masivă asupra Ucrainei – situaţia devine şi mai gravă”, a apreciat Stoltenberg la programul „State of the Union” de pe CNN, citat de Reuters.

17.17 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „fabrică ameninţări care nu există”, a acuzat duminică purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, la scurt timp după ce Moscova a anunţat că-şi pune în alertă „forţele de descurajare” ale armatei ruse, care pot include şi o componentă nucleară, transmite AFP.

„Este vorba despre o schemă repetată pe care am observat-o din partea preşedintelui Putin în timpul acestui conflict, şi anume fabricarea unor ameninţări care nu există cu scopul de a justifica continuarea unei agresiuni. Rusia nu a fost ameninţată în niciun moment de NATO sau de Ucraina (…) Avem capacitatea să ne apărăm, dar trebuie să şi atragem atenţia asupra a ceea ce vedem aici, din partea preşedintelui Putin”, a declarat Psaki.

Anterior, ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că „preşedintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod cu totul şi cu totul inacceptabil şi trebuie să continuăm să facem faţă acţiunilor lui în cel mai ferm mod cu putinţă”.

16.08 Politicianul ucrainean de opoziţie, Viktor Medvedciuk, a fugit de la domiciliu, unde se afla în arest, a anunţat duminică, într-o declaraţie de presă, consilierul Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko, transmite Reuters.

15.35 Președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor ruse de descurajare nucleară să fie în alertă pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza Ucrainei, potrivit Asociated Press. 

15.03 Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au confirmat duminica aceasta că se vor întâlni în oraşul belarus Gomel, aproape de frontiera ucraineană, pentru a negocia o posibilă încetare a ostilităţilor, transmite EFE. Potrivit consilierului preşedinţiei ruse, Vladimir Medinski, care este şi şeful delegaţiei Moscovei la negocieri, delegaţia rusă face deja deplasarea de la Minsk la Gomel, şi acelaşi lucru îl face şi o delegaţie ucraineană de la Kiev, potrivit Agerpres.

14.18 S-au auzit trei explozii în apropierea centrului orașului Kiev în jurul orei 13.37, scrie The Kyiv Independent. Niciun raport oficial despre originea exploziilor nu a fost încă publicat.

14.06 Ucraina deţine controlul deplin asupra oraşului Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a declarat duminică guvernatorul regional pe reţelele sale de socializare. ”Controlul asupra Harkovului este complet în mâinile noastre! Forţele armate, poliţia şi forţele de apărare lucrează, iar oraşul este complet curăţat de inamic”, a scris Oleg Sinegubov pe Telegram, relatează Reuters

14.02 Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), instanţa supremă a ONU cu sediul la Haga, pentru intervenţia armată lansată la 24 februarie, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Ucraina a depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ. Rusia trebuie să răspundă pentru manipularea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea. Cerem o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară şi ne aşteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare”, a scris Zelenski pe Twitter.

13.35 Alexander Lukashenko, președintele Belorusiei, a recunoscut că s-au tras cu rachete asupra Ucrainei de pe teritoriul țării pe care o conduce și a amenințat că se va alătura războiului împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

12.53 Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, a publicat pe Twitter un mesaj potrivit căruia Forțele Aeriene din Ucraina au doborât o rachetă de croazieră lansată către capitala țării, Kiev, dintr-un bombardier TU-22 care se afla pe teritoriul Belarus.

11.34 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică formarea unei „coaliţii” internaţionale de ţări care furnizează ajutor ţării sale în conflictul cu Rusia, relatează AFP. „Primim arme, medicamente, mâncare, carburant, bani. S-a format o coaliţie internaţională de susţinere a Ucrainei, o coaliţie anti-război”, a spus Zelenski într-o înregistrare video difuzată pe reţelele sociale.

El a salutat noile livrări de arme de către Germania şi Belgia, precum şi acordul european privind excluderea băncilor ruse de pe platforma financiară SWIFT, adresându-i însă în special mulţumiri preşedintelui polonez Andrzej Duda pentru eforturile sale de a integra Ucraina în UE.

11.04 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că şi autorităţile din Minsk sunt complice la invazia rusă, dar a lăsat poarta deschisă purtării de negocieri în altă parte, relatează Reuters şi AFP. „Varşovia, Bratislava, Istanbul, Baku. Le-am propus pe toate. Şi ne-ar conveni oricare”, a replicat Zelenski într-un mesaj video difuzat online.

El a adăugat în mesaj că „noaptea trecută a fost grea, cu noi tiruri, bombardamente în cartiere locuite, asupra unor infrastructuri civile”. „Nu mai e nimic care să nu fie considerat de ocupant ţintă legitimă”, spune Zelenski. Liderul ucrainean se adresează totodată belaruşilor, afirmând: „De pe teritoriul vostru ni se ucid copiii. Cum vă veţi putea privi copiii în ochi, cum vă veţi mai putea privi în ochi unii pe alţii?

09.44 O delegaţie rusă a ajuns în Belarus pentru negocieri cu Ucraina, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Kremlinului citat de agenţia Interfax, transmite Reuters. Potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, din delegaţia rusă fac parte oficiali din Ministerele de externe şi apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin. Delegaţia rusă aşteaptă sosirea omologilor ucraineni în oraşul Gomel din Belarus, a precizat acesta.

Este vorba de primele negocieri de la lansarea ofensivei ruse, pe 24 februarie.

09.23 Ucraina înfiinţează o legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters. Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, notează Zelenski în declaraţia citată.

Preşedintele ucrainean i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse. ”Dacă aveţi experienţă de luptă (…), puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa”, a îndemnat Zelenski, transmiţând totodată un mesaj de încurajare forţelor armate ucrainene, îndemnându-le să ”rămână puternice”.

09.08 Pe străzile oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei au fost văzute duminică vehicule militare ruse, a scris pe Telegram Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, transmite Reuters. Filmări publicate de Gheraşcenko şi de Serviciul de stat ucrainean pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiei arată mai multe vehicule militare uşoare deplasându-se de-a lungul unei străzi şi, separat, un tanc în flăcări.

Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a declarat că vehiculele ruseşti au pătruns inclusiv în centrul oraşului, dar „forţele armate ucrainene distrug inamicul”. „Le cerem civililor să nu iasă din case”, a adăugat acesta, potrivit Reuters.

 

Forțele ucrainene au reținut trupele rusești care au înaintat azi-noapte spre capitala Kiev, a declarat președintele Volodimir Zelenski, apreciind ca fiind cel mai mare atac asupra unui stat european de la intrarea celui de-al Doilea Război Mondial în a patra zi.

Rachetele rusești și-au găsit țintele, și au lovit un depozit de petrol din Vasilkiv, la sud-vest de Kiev, potrivit primarului din oraș. Mai multe postări din mediul online au arătat că cerul nopții a fost luminat de flăcări uriașe care au urmat exploziei. Lupte grele s-au dat și la Harkov, acolo unde agenția de stat ucrainiană a raportat o explozie sub forma unui nor în formă de ciupercă.

 

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...