Primul Subway din România are afaceri în scădere. Cum se descurcă aici cel mai mare lanţ fast-food din lume

Cristian Ştefănescu, fostul manager din sistemul bancar care şi-a pariat economiile investind în primul restaurant Subway din România are afaceri în scădere. Cel mai mare lanţ de restaurante fast food în franciză din lume continuă însă să se extindă la nivel naţional. În curând, vor inaugura un drive-thru şi în Bucureşti.
Alina Stanciu - mie, 16 iul. 2014, 21:20
Primul Subway din România are afaceri în scădere. Cum se descurcă aici cel mai mare lanţ fast-food din lume

Primul restaurant Subway din România, deschis în zona Piaţa Victoriei din Capitală, în aprilie 2012, a vândut cu aproximativ 10% mai puţin anul trecut, decât în primele opt luni de la deschidere. Din datele publicate de către Ministerul de Finanţe,  Uvedenrode Consulting SRL, firma lui Cristian Alexandru Ştefănescu, un fost corporate team leader Piraeus Bank, a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane de lei şi un profit net de 915 lei. Cu un an în urmă, compania a înregistrat afaceri de 2,3 milioane de lei şi un profit net de peste 13.100 de lei. Aceasta în contextul în care restaurantul funcţionase doar 8 luni. 

Cristian Alexandru Ştefănescu a preluat curând şi franciza Gloria Jean’s Coffees, deschizând o cafenea tot în zona Victoriei, chiar lângă Subway. De asemenea, antreprenorul este unicul importator și distribuitor în România pentru Vintage Teas, un brand de ceaiuri.

Subway Orhideea vinde mai bine

Spre comparaţie, restaurantul Subway din cadrul galeriilor comerciale Carrefour Orhideea, deţinut de Arsis, cel mai mare dealer Vodafone, a raportat anul tercut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei şi o pierdere netă de peste 520.000 de lei. Restaurantul omului de afaceri Mirea Radu Cristian, care este şi patronul Arsis, a fost deschis în noiembrie 2012. De asemenea, unitatea Subway din City Park Mall Constanţa, deţinută tot de Arsis, a generat o cifră de afaceri de peste 658.000 de lei şi o pierdere netă de 145.600 de lei. 

Ce spune Subway

Oficialii Subway au declarat pentru ECONOMICA.NET că planurile americanilor în România sunt aceleaşi ca la intrarea pe piaţa locală: vizează poziţia de lider deţinută acum de McDonald’s. „Piața are momente mai bune și mai puțin bune și încă mai traversăm o perioadă economică marcată de instablitate și de o predictibilitate scăzută. Întreaga situație economică din țară este influențată de mediul economic global. În cazul ratei noastre de creștere trebuie să luăm în considerare și aceste variabile. Sunt mulți factori care pot influența cifra de afaceri a unui restaurant precum: contractele de închiriere sau estimarea costurilor pentru un an. Într-o afacere unde proprietarul trebuie să gestioneze atât furnizorii cât și chiriile, împreună cu parametrii economici care pot influența direct business-ul, pot interveni multe variabile care schimbă dinamica planul de amortizare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Rumen Radev, agentul de dezvoltare al Subway în România şi Bulgaria. 

Unde mai deschid restaurante

Anul acesta, Subway a inaugurat până acum trei unităţi, dintre care una într-o locaţie mai puţin obişnuită, un drive-through în incinta staţiei Petrom Vestem, de la intrarea în oraşul Sibiu. Cel mai mare lanţ de restaurante de tip fast food în franciză a ajuns astfel la 20 de restaurante în România, jumătate din câte au anunţat că vor inaugura până în 2015. „Următoarele orașe în care intenționăm să deschidem restaurante sunt: București, Oradea, Arad și Brașov. De asemenea, vizăm deschiderea unor restaurante și în orașe mai mici, unde populația nu depășește 100.000 de locuitori. Un exemplu foarte bun în acest sens este SUBWAY® Suceava care are o evoluție foarte bună, comparabilă cu restaurante din orașe mai mari, precum: Cluj Napoca, Timișoara și Iași”, a mai declarat oficialul Subway.  

Drive-Thru Subway în Bucureşti

În ceea ce priveşte conceptul drive thru, Radev anunţă că Subway plănuieşte  să deschidă o astfel de unitate în Brașov, apoi în București. Acesta din urmă va avea un concept similar al celui deschis în cadrul benzinăriei Petrom din Veștem, Sibiu. „Pentru moment, dezvoltarea celor două restaurante se află în stadiul negocierilor. Vom anunța deschiderea lor imediat ce vom avea un contract ferm”, mai spune reprezentantul companiei.

Referitor la colaborarea cu Petrom, Radev spune că doreşte să păstreze acest format, „dar în prezent ne axăm pe alte direcții”. „Vă asigurăm că ambele părți sunt interesate să dezvolte pe viitor acest gen de parteneriat”, a adăugat agentul de dezvoltare al Subway.

Business-ul Subway în România

Oficialul Subway nu a avansat o cifră care să dea o idee asupra business-ul Subway în România, dar precizează că „suntem foarte muțumiți de evoluția expansiunii noastre și de faptul că primim în continuare cereri pentru deschiderea unor noi restaurante”. „În prezent, România este o piață emergentă, în plin proces de maturizare. Majoritatea restaurantelor noastre sunt afaceri la început de drum, ce nu au împlinit un an de la deschidere. Din acest motiv, este prea devreme să vorbim despre cifre. Dar media de 0.83 de restaruante deschise pe lună în ultimii doi ani subliniază faptul că Subway este un model de business puternic și un partener de încredere pentru toți cei care doresc să pornească o afacere”, a declarat Rumen Radev.

Au relocat un restaurant

Acesta spune că niciunul dintre partenerii Subway nu dorește să închidă restaurantul, ci chiar au în vedere deschiderea celui de-al doilea restaurant. Un astfel de caz este Arsis, dealerul Vodafone, care operează două unităţi în Bucureşti şi Constanţa. A existat însă un restaurant care s-a relocat. Este vorba despre unitatea din Piteşti, deschisă iniţial, în 2012, în Complex Romarta. Ulterior, restauramtul s-a mutat în Piteşti Mall. ” Imediat după familiarizarea cu mecanismul unei francize este nevoie doar de timp, buget și găsirea unei locații potrivite pentru a continua extinderea afacerii. Putem menționa că am decis să relocăm restaurantul Subway din Pitești, într-un centru comercial, ceea ce înseamnă că dacă ceva nu decurge conform planului, ne revizuim strategia”‘, a explicat Rumen Radev.

Cu sediul principal in Milford, Connecticut si cu birouri regionale in Amsterdam, Beirut, Brisbane, Miami si Singapore, Praga, brandul Subway a fost fondat de Fred DeLuca si Dr. Peter Buck in 1965.

Fondată în 1965, rețeaua Subway numără în prezent peste 42 000 restaurante la nivel mondial, fiind cel mai mare lant de restaurante din lume. 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...