A treia zi de proteste la Oltchim

Peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea se află, vineri, în cea de-a treia zi de proteste, liderul sindical Corneliu Cernev spunându-le oamenilor că a cerut autorităţilor ca dacă luni nu va fi semnat contractul de privatizare "să se încheie orice discuţie despre privatizare".
Economica.net - vin, 28 sept. 2012, 06:51
A treia zi de proteste la Oltchim

Peste 300 de angajaţi ai Oltchim continuă protestele pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii solicitând plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea producţiei şi demisia preşedintelui sindicatului Oltchim Mihai Diculoiu, scrie MEDIAFAX.

„Aşteptăm ca privatizarea cu Dan Diaconescu să se realizeze, dar cel mai important este să dăm drumul producţiei. Avem nevoie de banii pe care ministrul Chiţoiu a promis că îi dă pentru repornirea instalaţiilor. Nu poţi să faci o pivatizare cu Diaconescu sau cu altcineva cu combinatul închis. De asemenea, aşteptăm banii pe august şi septembrie pentru că suntem disperaţi. Ieri (joi – n.r.) am primit tichetele de masă pe luna iulie, dar azi vrem avansul pe luna august”, a spus unul dintre protestatari.

La rândul său, liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, le-a explicat oamenilor care este stadiul negocierilor contractului de privatizare, spunându-le că a cerut autorităţilor ca dacă luni nu va fi semnat contractul de privatizare să se încheie „orice discuţie despre privatizare”.

„Dacă se semnează contractul de privatizare, luăm salariile şi ne vom plăti datoriile. Dacă luni nu se semnează contractul, am solicitat să se încheie orice discuţie despre privatizare şi dorim repornirea instalaţiilor. Altfel nu vom mai avea ce să privatizăm, deoarece instalaţiile se dregradează în stare de nefuncţionare. Dacă nu reluăm producţia, este grav. Am solicitat că luni ca să se ia o decizie în ceea ce priveşte privatizarea. Am calculat repartiţia din cele 40 de milioane de euro pe care le vom primi, cât e necesar pentru repornirea instalaţiilor, cât este necesar pentru plata salariilor, totul este să primim banii rapid”, le-a spus Cernev protestatarilor.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat, totodată, că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat, miercuri seară, după o întâlnire cu sindicaliştii de la Oltchim la minister, că Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare dacă Dan Diaconescu nu achită suma pentru pachetul de acţiuni.

El a adăugat că odată cu aprobarea actului normativ va fi notificată şi Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. Ministrul Economiei a menţionat că suma este acordată cu titlu de împrumut, banii urmând să fie restituiţi în cel mult şase luni, la dobânda pieţei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) privind înmatriculările de autoturisme din Europa arată ...