A zecea ofertă de titluri de stat Fidelis ar putea fi listată la Bursă în 23 decembrie

Ministerul Finanţelor lansează luni, 5 decembrie, a zecea ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis pentru populaţie, care urmează să fie listate pe Bursa de la Bucureşti în jurul datei de 23 decembrie, potrivit unui comunicat transmis vineri de BVB.
AGERPRES - vin, 02 dec. 2022, 11:45
A zecea ofertă de titluri de stat Fidelis ar putea fi listată la Bursă în 23 decembrie

Titlurile denominate în lei au maturităţi de 1 an şi 3 ani şi dobânda de 7,65% pe an şi, respectiv, de 8%, iar cele în euro au maturităţi de 1 şi, respectiv, 2 ani şi dobânzi de 2,7% pe an şi, respectiv, 3,7% p.a.

Oferta iniţială primară (IPO) se va derula în perioada 5 – 19 decembrie, iar dată estimată a listării titlurilor Fidelis la BVB este 23 decembrie.
Prin precedentele nouă IPO pentru titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 – septembrie 2022, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro), se arată în comunicatul citat.

„În ultimii doi ani, Ministerul Finanţelor a oferit în mod constant persoanelor fizice instrumente alternative pentru diversificarea investiţiilor, contribuind astfel la atragerea de noi investitori în piaţă de capital şi diversificarea ofertei de instrumente tranzacţionate pe piaţa administrată de Bursa de Valori Bucureşti. De la începutul programului lansat în anul 2020, Ministerul Finanţelor a oferit 9 emisiuni denominate în lei şi euro prin intermediul Sindicatului de intermediere şi a atras în total 7,84 miliarde lei şi 1,15 miliarde euro (echivalent a 13,5 miliarde lei), cu maturităţi cuprinse între 1 şi 5 ani. Ne bucură foarte mult interesul constant al investitorilor pentru emisiunile Fidelis în cadrul celor 3 emisiuni denominate în lei şi euro prin care Ministerul Finanţelor a atras în acest an 4,4 miliarde lei echivalent”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Persoanele fizice rezidenţe şi nerezidente, cu vârstă peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România.

„Continuarea acestei tradiţii a IPO-urilor pentru titlurile Fidelis este o dovadă în plus că bursa continuă să susţină finanţarea economiei şi, totodată, românii sunt dispuşi să disloce sume importante de bani atunci când identifică o oportunitate, indiferent de contextul economic, sanitar sau geopolitic. Ultimii trei ani au fost marcaţi de incertitudini provocate de pandemie, de războiul din Ucraina, de perturbări ale lanţurilor de aprovizionare la nivel mondial, dar în ciuda acestor incertitudini, piaţă de capital din România a evoluat constant, fiind derulate peste 120 de runde de finanţare, cu o valoare cumulată de peste 4,7 miliarde euro. Concomitent, numărul de investitori a urcat continuu, de la 53.000, în decembrie 2019, la peste 128.000, în septembrie 2022. Această dinamică se datorează atât celor care investesc direct în acţiuni, dar şi celor care îşi plasează banii în titluri de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a arătat că, în ultimii trei ani, investitorii au realizat pe piaţa secundară peste 39.000 de tranzacţii cu titluri Fidelis, în valoare cumulată de aproape 1,8 miliarde lei, adică aproximativ 13% din valoarea atrasă prin cele nouă oferte.

„Cu toţi ne dorim să ajungem într-un punct în care cât mai mulţi români să fie investitori la Bursă de Valori Bucureşti şi, totodată, cât mai multe companii româneşti se listează la bursă. Pentru aceasta, trebuie să continuăm să colaborăm toţi cei implicaţi în piaţa de capital, pentru implementarea soluţiilor corecte pentru a materializa potenţialul de dezvoltare al pieţei de capital şi al economiei. Ministerul Finanţelor este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital din România şi suntem mândri să dovedim că bursa este un pilon pentru accesarea finanţării nu doar de companii, ci şi de statul român, şi, astfel, capitalul este pus în mişcare şi aduce şi randamente celor care-l deţin. În ultimii trei ani, investitorii au realizat pe piaţa secundară peste 39.000 de tranzacţii cu titluri Fidelis, în valoare cumulată de aproape 1,8 miliarde lei, adică aproximativ 13% din valoarea atrasă prin cele nouă oferte. Aceste cifre confirmă avantajele listării la bursă, investitorii având la îndemână un mecanism foarte rapid pentru lichidizarea investiţiei lor şi o administrare activă a portofoliilor”, a afirmat Adrian Tănase.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la dată alocării (19 decembrie 2022), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptată că participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager.

Te-ar mai putea interesa și
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt în vigoare
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt ...
Şase furnizori de motoare, între care Honda, s-au înscris la startul sezonului 2026 din Formula 1, care va avea un nou regulament privind motoarele, conform unei liste publicate vineri de......
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale ...
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...