A0 Sud, autostrada care ar primi cei mai mulţi bani în 2020. Alocare dezastruoasă pentru Podul Brăila, Autostrada Ford şi Autostrada Moldovei

Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud) ar putea primi cei mai mulți bani din rândul șoselelor de mare viteză, conform proiectului de buget al Ministerului Transporturilor pe anul viitor. Pe de altă parte, pentru proiecte ca podul de la Brăila, Autostrada Ford și Centura Bacău (parte din Autostrada Moldovei), alocarea bugetară ar fi una dezastruoasă, mult sub necesar, după cum apreciază pasionații de infrastructură.
Anemona Andone - mar, 17 dec. 2019, 19:33
A0 Sud, autostrada care ar primi cei mai mulţi bani în 2020. Alocare dezastruoasă pentru Podul Brăila, Autostrada Ford şi Autostrada Moldovei

Bugetul Ministerului Transporturilor ar putea crește anul viitor cu 375 de milioane de lei, până 11,807 miliarde de lei, față de nivelul de 11,432 de miliarde de lei din execuția bugetară de anul acesta.

Valoarea propusă pentru anul viitor este însă cu 1,3 miliarde de lei sub nivelul bugetat inițial pentru 2019.

La nivelul proiectelor de autostrăzi, pasionații de infrastructură apreciază că se alocă foarte mulți bani pentru proiecte blocate sau care nici măcar nu au început, în timp ce pentru unele aflate deja în derulare, alocarea este una dezastruoasă, mult sub necesar.

Din datele centralizate de ECONOMICA.NET, autostrada care va primi cei mai mulți bani anul viitor este A0 Sud. Mai exact, MT vrea să aloce 574 milioane de lei construcției sectorului sudic al autostrăzii noi care va înconjura Capitala.

Pe cele trei loturi din A0 Sud au început anul acesta lucrările de proiectare. Rămâne de văzut dacă turcii și grecii care au câștigat contractele vor începe anul viitor lucrările de construcție și cât vor putea absorbi din suma alocată.

În topul autostrăzilor care primesc cei mai mulți bani anul viitor este Autostrada Sibiu – Pitești. Șoseaua de mare viteză care va traversa Carpații beneficiază de o alocare bugetară de 212,5 milioane de lei pentru construcția secțiunilor 1,4 și 5.

Deocamdată, există contract semnat doar pentru construcția secțiunii 1, iar firma câștigătoare nu a primit nici până în prezent autorizație de construire, deși aproape că a finalizat toate lucrările pregătitoare, printre care drumul tehnologic. Celelalte două secțiuni sunt în licitație și anul viitor abia vor începe lucrările de proiectare, dacă vor fi semnate contractele.

Următorul proiect care primește cei mai mulți bani este Autostrada Transilvania, secțiunea Târgu Mureș – Oradea. Suma alocată pentru anul viitor, de 200 de milioane de lei, este însă mai mică față de cea cheltuită anul acesta, de 322 milioane de lei.

Pe de altă parte, există și proiecte mari, cu alocare dezastruoasă, după cum apreciază pasionații de infrastructură, pe forumul Asociației Pro Infrastructură.

Unul dintre ele este Centura Bacău, care cuprinde primii kilometri din Autostrada Moldovei (A7). Bugetul alocat acestui proiect scade anul viitor la 64 de milioane de lei, față de nivelul de 240 de milioane de lei de anul acesta.

O scădere drastică a bugetului se remarcă și în cazul mega-podului de la Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani. Astfel, MT vrea să aloce anul viitor pentru Golden Gate-ul românesc circa 100 de milioane de lei, de peste cinci ori mai puțin decât în execuția bugetară pe 2019.

De fonduri insuficiente se vorbește și în cazul Drumului Expres Craiova – Pitești, cunoscut ca Autostrada Ford. Anul acesta au început lucrările de construcție pe primele două din cele patru tronsoane ale noului drum iar bugetul s-a ridicat la 123 de milioane de lei. Anul viitor, alocarea bugetară scade însă la 96 de milioane de lei.

Câți bani primesc marile proiecte de infrastructură rutieră în 2020

Proiect

Execuție preliminată 2019

(mil. lei)

Propuneri 2020

(mil. lei)

A1 Lugoj – Deva

74,4

                                        163,2

A1 Sibiu – Pitești

19,1

212,5

A3 București – Brașov

                                              2,9

                                            40

A3 Târgu Mureș – Oradea

                                           322,3

                                        200,9

A10 Sebeș – Turda

                                           183,2

                                          56,9

A0, sector Nord

 

                                          95,3

A0, sector Sud

                                            32,8

                                        573,9

DX Craiova – Pitești

                                             123

                                          96,1

DX Brăila – Galați

 

                                          31,6

Centura Bacău

                                           239,7

                                          64,2

Pod Brăila

                                           507,2

                                          97,9

 Sursa: proiectul de buget al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru 2020

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...