Abe, premierul Japoniei: Vom da un răspuns la „provocărilor” chineze din insule

Premierul japonez Shinzo Abe a promis sâmbătă o consolidare a apărării Japoniei împotriva unor acţiuni, considerate provocatoare, din partea unor ţări vecine, în cursul unei vizite în regiunea Okinawa (sud), din care fac parte insulele aflate în centrul unui conflict cu China, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 03 feb. 2013, 13:13
Abe, premierul Japoniei: Vom da un răspuns la

„Atmosfera în domeniul securităţii, în jurul ţării noastre, este tot mai tensionată”, a declarat premierul la Okinawa, în faţa a aproximativ 700 de militari, pe un aeroport japonez, la Naha, capitala principalei insule din prefectura Okinawa, potrivit unor imagini televizate.

„Provocările atât la adresa pământurilor, apelor şi spaţiului aerian ale ţării noastre, cât şi la adresa suveranităţii sale, continuă”, a adăugat el.

Premierul se referea astfel, în mod clar, la incursiunile unor nave chineze, iar într-un rând a unor avioane, în apele şi spaţiul aerian al Insulelor Senkaku, administrate de către Japonia, dar revendicate de către China sub numele de Diaoyu.

„Sunt hotărât să rămân în prima linie, în faţa voastră, a tuturora, şi să înfrunt această criză, pentru a apăra cu orice preţ viaţa membrilor populaţiei, dar şi bunurile, pământurile, spaţiul aerian şi apele teritoriale ale ţării noastre”, a insistat el.

Bucurându-se de o reputaţie de persoană „agresivă” în politica externă, Shinzo Abe a redevenit premier la 26 decembrie, după zece zile de la obţinerea unei victorii zdrobitoare a formaţiunii sale, Partidului Liberal-Democrat (PLD, conservator), în urma unui scrutin legislativ anticipat.

Shinzo Abe, premier şi în perioada 2006-2007, a mai declarat sâmbătă că Guvernul său va consolida apărarea în regiunea Okinawa, din care fac parte Insulele Senkaku.
„Vom fi fermi în privinţa amplificării capacităţii Forţelor de auto-apărare (armata japoneză), inclusiv a unei suplimentări în regiunea de sud-est (Okinawa)”, a promis el în cadrul primei vizite în această zonă de la preluarea funcţiei de premier.

Beijingul trimite cu regularitate nave în zona Insulelor Senkaku, după ce Tokyo a naţionalizat, în septembrie, trei dintre aceste insuliţe nelocuite, în Marea Chinei de Est, cumpărându-le de la proprietarul lor privat japonez.

În contextul unei amplificări a tensiunilor cu privire la Insulele Senkaku, Tokyo a anunţat marţi crearea unei forţe speciale, de 600 de oameni şi 12 nave, cu obiectivul de a proteja arhipelagul.
Această măsură se înscrie în cadrul unei creşteri a cheltuielilor cu apărarea, pentru prima dată după mai bine de un deceniu.

Shinzo Abe a reafirmat, totodată, săptămâna aceasta, importanţa relaţiilor japonezo-chineze şi necesitatea unei ameliorări a acestora, „la nevoie începând cu un summit”.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...