Abe, premierul Japoniei: Vom da un răspuns la „provocărilor” chineze din insule

Premierul japonez Shinzo Abe a promis sâmbătă o consolidare a apărării Japoniei împotriva unor acţiuni, considerate provocatoare, din partea unor ţări vecine, în cursul unei vizite în regiunea Okinawa (sud), din care fac parte insulele aflate în centrul unui conflict cu China, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 03 feb. 2013, 13:13
Abe, premierul Japoniei: Vom da un răspuns la

„Atmosfera în domeniul securităţii, în jurul ţării noastre, este tot mai tensionată”, a declarat premierul la Okinawa, în faţa a aproximativ 700 de militari, pe un aeroport japonez, la Naha, capitala principalei insule din prefectura Okinawa, potrivit unor imagini televizate.

„Provocările atât la adresa pământurilor, apelor şi spaţiului aerian ale ţării noastre, cât şi la adresa suveranităţii sale, continuă”, a adăugat el.

Premierul se referea astfel, în mod clar, la incursiunile unor nave chineze, iar într-un rând a unor avioane, în apele şi spaţiul aerian al Insulelor Senkaku, administrate de către Japonia, dar revendicate de către China sub numele de Diaoyu.

„Sunt hotărât să rămân în prima linie, în faţa voastră, a tuturora, şi să înfrunt această criză, pentru a apăra cu orice preţ viaţa membrilor populaţiei, dar şi bunurile, pământurile, spaţiul aerian şi apele teritoriale ale ţării noastre”, a insistat el.

Bucurându-se de o reputaţie de persoană „agresivă” în politica externă, Shinzo Abe a redevenit premier la 26 decembrie, după zece zile de la obţinerea unei victorii zdrobitoare a formaţiunii sale, Partidului Liberal-Democrat (PLD, conservator), în urma unui scrutin legislativ anticipat.

Shinzo Abe, premier şi în perioada 2006-2007, a mai declarat sâmbătă că Guvernul său va consolida apărarea în regiunea Okinawa, din care fac parte Insulele Senkaku.
„Vom fi fermi în privinţa amplificării capacităţii Forţelor de auto-apărare (armata japoneză), inclusiv a unei suplimentări în regiunea de sud-est (Okinawa)”, a promis el în cadrul primei vizite în această zonă de la preluarea funcţiei de premier.

Beijingul trimite cu regularitate nave în zona Insulelor Senkaku, după ce Tokyo a naţionalizat, în septembrie, trei dintre aceste insuliţe nelocuite, în Marea Chinei de Est, cumpărându-le de la proprietarul lor privat japonez.

În contextul unei amplificări a tensiunilor cu privire la Insulele Senkaku, Tokyo a anunţat marţi crearea unei forţe speciale, de 600 de oameni şi 12 nave, cu obiectivul de a proteja arhipelagul.
Această măsură se înscrie în cadrul unei creşteri a cheltuielilor cu apărarea, pentru prima dată după mai bine de un deceniu.

Shinzo Abe a reafirmat, totodată, săptămâna aceasta, importanţa relaţiilor japonezo-chineze şi necesitatea unei ameliorări a acestora, „la nevoie începând cu un summit”.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...