Aberaţia APIA care pune în pericol producţia autohtonă de cartofi. Suntem deja dependenţi de importuri

Producţia autohtonă de cartofi este pusă în pericol de aberaţiile sistemelor Agenţiei de Plăţi, dar şi de legislaţia fiscală în vigoare, atrag  atenţia Asociaţiile de fermieri. Pentru a putea beneficia de sprijinul cuplat pe produs de la Agenţia de Plăţi pentru Agricultură, aceştia trebuie să-şi cumpere propriile seminţe cu TVA de 20% sau să o achiziţioneze de la terţi, deşi şi-o pot produce singuri.
Economica.net - mie, 27 apr. 2016, 12:00
Aberaţia APIA care pune în pericol producţia autohtonă de cartofi. Suntem deja dependenţi de importuri

Fermierii români care cultivă cartofi au ajuns în situaţia de a fi nevoiţi să cumpere declarativ, de la ei înşişi, seminţe cu TVA de 20%,  atrage atenţia Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, AGROSTAR.

Situaţia, spun aceştia, este cauzată de o disfuncţionalitate a modulului Agenţiei de Plăţi pentru Agricultură (APIA) care nu oferă fermierilor opţiunea de a declara că folosesc seminţe din producţie proprie. „Dacă un producător de cartofi de sămânță solicită sprijinul cuplat, în modulul APIA nu are opțiunea să declare că a folosit semințe din producția proprie. Singura opțiune e să declare că a folosit sămânță cumpărată. Producătorii trebuie să-și refactureze semințele din producția proprie cu TVA 20%, pentru că la cartofii de sămânță TVA nu s-a redus. Prin diferența de TVA între cartoful de consum (9%) și cartoful de sămânță (20%) nu se încurajează sub nici o formă utilizarea materialului certificat produs în România deoarece nici un producător de cartof de consum nu este dispus să plătească o diferență de preț de 11%. Prin urmare, se vor orienta către un cartof mărunt de consum, impropriu spus „sămânță”. Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principală a producțiilor mici la nivel național, fapt care ne situează pe ultimul loc în Europa „, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Asociaţia cere astfel Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților să rezolve problema producătorilor de cartofi, obligați să cumpere semințele de cartofi din producția proprie cu TVA 20%.  „AGROSTAR cere adoptarea urgentă a unor măsuri care să vină în sprijinul producătorilor români de cartofi. Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de sămânță, fie măsuri care să conducă la reducerea costurilor”, transmite Asociaţia, printr-un comunicat.

O altă problemă. Nu pot însămînţa din producţia proprie 

O altă problemă cu care se confruntă producătorii de cartofi este aceea că, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea și folosirea a cel puțin 20 de tone de sămânță/hectar, dovada făcându-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare. „Practic, producătorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie să facă dovada comercializării unei cantități de 20 tone/ha fără a putea să însămânțeze semințe din producția proprie”, explică oficialii Asociaţiei care propun scăderea cantității de la 20 tone/ha la 15 tone/ha și posibilitatea folosirii semințelor din producția proprie la înființarea de noi culturi.

Probleme cu Fiscul

Totodată, mai spune Agrostar, legislația fiscală nu ține cont de realitatea agricolă și nu este adaptată la specificul activității agricole. „Organele de control fiscal consideră că producătorul agricol care își valorifică producția proprie către persoane juridice exercită activitate de comerț cu ridicata. Dacă același producător își valorifică producția către persoane fizice, se va considera activitate de comerț cu amănuntul și este obligat să facă acest lucru în altă structură (suprafață) de vânzare, cu gestiune separată și cu aplicarea unui adaos, în cadrul aceleiași unități (O.G nr. 99/2000). Ținând cont de faptul că produsele agricole se păstrează în condiții speciale, cu climat controlat, considerăm această abordare profund incorectă și deloc practică. Acest lucru nu se întâmplă la marii comercianți tip cash&carry unde comercializarea se face din același spațiu către orice tip de client, excepție de la regulă prevăzută expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de către fermieri, indiferent că se face către persoane fizice sau juridice, nu se face la bucată sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerată desfacere cu amănuntul”, spune Agrostar.

România își asigură în prezent doar 40% din necesarul de consum.

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...