Absenţa finanţării bancare va reduce sumele încasate din vânzarea de spaţii de birouri

Proprietarii ar putea obţine mai puţini bani din vânzarea proiectelor de birouri în acest an, dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile de finanţare, iar menţinerea preţurilor actuale va îngreuna perfectarea tranzacţiilor, potrivit CBRE.
Economica.net - joi, 21 feb. 2013, 14:40
Absenţa finanţării bancare va reduce sumele încasate din vânzarea de spaţii de birouri

„Proprietăţile prime (situate în zone centrale, n.r.), inclusiv cele din provincie, vor rămâne în continuare principalele ţinte pentru investitori, însă este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltări imobiliare ce vor fi livrate pe piaţă în următorii doi ani. Această situaţie va rămâne corelată cu posibilitatea obţinerii finanţărilor şi cu aşteptările potenţialilor vânzători. În condiţiile în care vânzătorii vor dori să obţină în continuare randamente de 8% pentru clădiri de birouri, perfectarea tranzacţiilor va fi îngreunată. De altfel, estimăm că randamentele prime vor creşte cu 1% dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile de finanţare”, a declarat James Heyworth Dunne, şeful departamentului capital market şi evaluare CBRE România,

Randamentul unei investiţii imobiliare reprezintă raportul procentual dintre profitul anual generat de imobil, obţinut prin închirierea sau vânzarea acestuia şi capitalul total investit în acel imobil, respectiv preţul de cumpărare. Astfel, cu cât randamentul este mai mare cu atât preţul de vânzare este mai mic.

Reprezentantul CBRE apreciază că sectoarele de birouri şi retail, care au dominat piaţa investiţională locală anul trecut, vor continua să reprezinte cel mai mare interes pentru investitori.

„Bucureştiul va atrage în continuare investitori pentru proiecte de birouri, în timp ce provincia este o ţintă pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime”, a completat Dunne.

Potrivit datelor CBRE, România a înregistrat în 2012 o scădere a volumului investiţional cu 45% anul trecut faţă de 2011, coborând de la 351 de milioane de euro la 202 milioane de euro. Consultanţii companiei menţionează că scăderea s-a înregistrat la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est, care a încheiat anul trecut un volum total de 7,2 miliarde de euro, mai redus cu 35% faţă de 2011.

Cu toate acestea, valoarea medie pe tranzacţie în România a crescut în 2012, ajungând la 22,4 milioane de euro faţă de 16,6 milioane de euro în 2011, însă a rămas sub maximul de 23,3 milioane de euro înregistrat în 2010.

Capitala deţine 70% din volumul total tranzacţionat anul trecut, cele mai multe transferuri fiind înregistrate în sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) şi de spaţiile de depozitare şi logistice (7%).

Capitalul străin a dominat piaţa din România în 2012, cu Cipru (55,1%), Italia (13,3%) şi Marea Britanie (22,2%) în top 3, urmate de Grecia (5,9%) şi Spania (2,4%), în timp ce capitalul autohton a contribuit cu numai 0,8% din totalul volumului investiţional. Principalii vânzători au provenit din Marea Britanie (53,1%), urmată de capitalul local – 31,5%, Cipru – 8,4%, Finlanda – 4,9% şi Lichtenstein – 1,9%.

Evoluţia randamentelor înregistrate în România în 2012 a fost stabilă, cu excepţia sectorului de birouri, care a înregistrat o schimbare urcând de la 8% în primul trimestru la 8,25% până la sfârşitul anului. Sectoarele de retail şi industrial au rămas la aceleaşi niveluri pe întreg parcursul anului, de 8,75%, respectiv 10,25%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...