Abu Dhabi National Oil Company încheie un acord de zece miliarde dolari şi se angajează să ţină sub control costurile

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a anunţat marţi că a semnat un acord cu un consorţiu pentru o investiţie de zece miliarde de dolari în vederea dezvoltării infrastructurii de gaze, în timp ce directorul general al companiei energetice, Sultan al-Jaber, a declarat pentru Reuters că firma va ţine sub control costurile, pe fondul preţului scăzut al ţiţeiului, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 24 iun. 2020, 13:16
Abu Dhabi National Oil Company încheie un acord de zece miliarde dolari şi se angajează să ţină sub control costurile

Este cea mai mare investiţie pe plan global în infrastructura energetică din acest an, a afirmat Sultan al-Jaber.

Un consorţiu format din Global Infrastructure Partners (GIP), Brookfield Asset Management, Fondul suveran de investiţii din Singapore (GIC), un fond de pensii din Ontario (Canada), NH Investment & Securities şi grupul italian Snam vor investi în anumite active ale infrastructurii de gaze ale ADNOC, evaluate la 20,7 miliarde de dolari, a informat compania din Emiratele Arabe Unite.

Consorţiul va aduce în Abu Dhabi 10,1 miliarde de dolari în investiţii străine directe şi va achiziţiona o participaţie de 49% în nou înfiinţata subsidiară ADNOC Gas Pipeline Assets, în timp ce ADNOC va deţine restul de 51%.

Acordul vine într-un moment în care principalele companii energetice globale, inclusiv ADNOC, sunt nevoite să-şi ţină sub control costurile, din cauza preţului scăzut al ţiţeiului, în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Strategia de transformare iniţiată în urmă cu patru ani a ajutat ADNOC să se adapteze mai rapid la schimbările de pe piaţă, iar compania va continua să lucreze cu investitorii strategici pentru a atrage capital externe şi a maximiza valoarea resurselor sale, a declarat al-Jaber.

„În actualul context al preţurilor scăzute, trebuie să ne concentrăm pe lucrurile pe care ştim că le putem controla şi mă refer la costuri, trebuie să rămânem vigilenţi”, a adăugat şeful companiei.

Al-Jaber a explicat că decizia Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi altor producători din afara cartelului, reuniţi în grupul OPEC+, de a extinde reducerea producţiei până la finalul lunii iulie a întărit încrederea iar cererea se redresează, pe măsurile ce economiile globale se redeschid lent. Această tendinţă ar urma să continue pe parcursul acestui an, a apreciat şeful ADNOC.

Grupul a decis în aprilie reducerea producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi (bpd) în lunile mai şi iunie. Din iulie, reducerile se vor atenua gradual, iar până în decembrie se vor situa la 7,7 milioane barili pe zi.

Acordul este menit să combată declinul preţului ţiţeiului, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde preţurile s-au prăbuşit cu 70% până la mijlocul lunii aprilie şi au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...