ACA: Excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei va aduce mari prejudicii apiculturii

Economica.net
07 12. 2018
honey_bee_on_yellow_flower_animal_wallpaper_1920x1080_2969_22200000

„Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, ca reprezentant al tuturor apicultorilor din România, doreşte să sensibilizeze opinia publică şi factorii responsabili de legiferarea în domeniul agriculturii că apicultura din România se simte marginalizată în urma deciziei Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor din data de 4.12.2018 de excludere a albinei ca specie din noua Lege a zootehniei. Această decizie va aduce mari prejudicii acestui sector, cu tradiţii adânci în viaţa şi istoria poporului român şi care, în ultima perioadă, este supus unor presiuni deosebite: schimbări climatice, depopulări şi mortalitate ridicată, tratamente fitosanitare, condiţii de piaţă nefavorabile”, afirmă reprezentaţii ACA, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

În acest context, apicultorii solicită păstrarea albinei în viitoarea Lege a zootehniei ca parte din zestrea zootehnică a acestei naţiuni.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. În prezent, există 1,45 milioane de familii de albine, creşterea anuală fiind de doar 3-5%.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit ACA, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la sfârşitul clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. Din păcate, tot din cifrele statistice, se vede că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.

De la 1 ianuarie 2019, va intra în vigoare programul „Mierea în şcoli”, ceea ce înseamnă că 1,4 milioane de copii vor primi un borcan de 350 de grame de miere polifloră din producţie internă, program care va stimula consumul, dar va susţine şi apicultorii autohtoni.