ACEA atrage din nou atenția supra problemelor infrastructurii de încărcare pentru mașini electrice

Forțați de autoritățile europene să grăbească electrificarea mașinilor, constructorii grupați în ACEA atrag atenția asupra deficiențelor infrastructurii de încărcare.
Robert Stan - vin, 12 nov. 2021, 10:29
ACEA atrage din nou atenția supra problemelor infrastructurii de încărcare pentru mașini electrice

În ultimele luni reprezentanții Asociației Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA) au atras atenția de mai multe ori că modul în care oficialii de la Bruxelles văd electrificarea transportului este deficitar.

Conform ACEA, în timp ce companiile auto sunt forțate să ridice cadența de dezvoltare a automobilelor electrice, infrastructura de încărcare pentru acestea rămâne mult în urmă. Ca efect, actualii utilizatori de mașini electrice sunt obligați să caute mai mult decât este necesar o stație de încărcare, iar potențialii cumpărători evită să renunțe la mașinile dotate cu motoare cu ardere internă.

După ce, la finalul lui septembrie, președintele ACEA, Eric-Mark Huitema, arăta că zece țări din UE, printre care și România, au mai puțin de un punct de încărcare pentru 100 km de drum, iar o săptămână mai târziu explica de ce programul european „Fit for 55” este extrem de greu de implementat, acum Asociația Producătorilor de Automobile Europeni arată că nici măcar rețeaua existentă nu este una performantă.

Datele ACEA arată că rețeaua de încărcare pentru mașini electrice nu este doar insuficientă, ci și neperformantă. Raportul ACEA, prezentat tocmai pentru că în această perioadă guvernele din Uniunea Europeană se pregătesc să prezinte modul de implementare al „Alternative Fuels Infrastructure Regulation” (AFIR), parte a „Fit for 55”, demonstrează clar problemele actualei rețele de încărcare pentru mașini electrice.

„Din aproximativ 225.000 de puncte de încărcare existente la nivelul UE, doar 25.000 sunt potrivite pentru încărcare rapidă. Cu alte cuvinte, doar unul din nouă puncte de încărcare este rapid (cu o capacitate de peste 22 kW). Punctele de încărcare rămase (cu o capacitate de 22 kW sau mai puțin) includ multe prize cu capacitate redusă”, menționează oficialii ACEA.

Încărcarea unei mașini electrice folosind una dintre aceste 200.000 de prize neperformante poate dura chiar și o noapte întreagă în timp ce utilizarea unui încărcător rapid poate reduce timpul de așteptare la mai puțin de o oră. În ciuda beneficiilor, punctele rapide de încărcare reprezintă doar 11% din infrastructura totală europeană.

În privința României, datele ACEA arată că țara deține, în total, doar 176 de puncte de încărcare rapide (peste 22kW) și 317 cu puteri egale sau mai mici de 22 kW. Este important de observat că datele ACEA nu sunt deloc asemănătoare cu cele disponibile în România. Un document al Lektri.co ia în calcul 879 de puncte de încărcare, în timp ce o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) menționează 782 de puncte.

„Pentru a convinge cât mai mulți cetățeni să apeleze la electricitate trebuie să eliminăm toate problemele asociate cu încărcarea. Oamenii trebuie să vadă încărcătoarele pe traseul lor zilnic, iar aceste puncte trebuie să fie rapid și ușor de utilizat” declară directorul general ACEA, Eric-Mark Huitema.

Mai mult decât atât, șeful ACEA consideră că „încărcarea ar trebui să fie la fel de convenabilă și simplă ca alimentarea cu carburant. Din păcate, țintele AFIR nu sunt nici pe departe suficient de ambițioase pentru a atinge acest obiectiv”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul va aproba miercuri măsurile de susținere a persoanelor afectate de limitarea activităţilor economice, ca urmare a politicilor de luptă împotriva pandemiei
Guvernul va aproba miercuri măsurile de susținere a persoanelor afectate de limitarea activităţilor economice, ca urmare ...
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, formele de sprijin care se vor ...
Grecia interzice construcțiile de orice fel în șase din zonele sale montane, pentru a proteja habitatele virgine
Grecia interzice construcțiile de orice fel în șase din zonele sale montane, pentru a proteja habitatele virgine
Grecia va interzice construcţia de noi drumuri şi orice alt gen de construcţii umane în şase din zonele sale montane, ...
Scoția renunță la majoritatea restricțiilor de siguranță
Scoția renunță la majoritatea restricțiilor de siguranță
Majoritatea restricţiilor anti-COVID-19 din Scoţia vor fi relaxate începând de lunea viitoare, a anunţat Guvernul local ...