ACEA: După cinci luni, piața auto din România rămâne în scădere

Raportul ACEA privind înmatriculările de autoturisme din luna mai arată o creștere cu 14,9%, însă după primele cinci luni România rămâne piața auto cu cel mai mare recul din Europa.
Robert Stan - joi, 17 iun. 2021, 10:12
ACEA: După cinci luni, piața auto din România rămâne în scădere

Cu 8.221 de autoturisme înmatriculate în luna mai, piața auto românească înregistrează o creștere cu 14,9% față de a cincea lună din anul precedent. Din nefericire, majorarea pieței românești se menține printre cele mai mici de pe continent, procentul fiind mai mare doar decât cel din Belgia (+0,2%), Slovenia (+3,5%) și Austria (+11,2%).

În acest context, rezultatul cumulat după primele cinci luni din 2021 arată în continuare o scădere chiar și față de luna mai a anului trecut atunci când, să nu uităm, pandemia reducea drastic afacerile comercianților români de automobile. Cu un total de 35.845 de unități, piața auto românească înregistrează un recul de 9,1% față de perioada ianuarie – mai 2020, aceasta fiind scăderea cea mai puternică de pe întregul continent.

Conform raportului Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) În afara României, singura țară europeană care încă înregistrează scăderi ale înmatriculărilor după trecerea primelor cinci luni din 2021 este Olanda, stat în care cele 130.061 unități corespund unui recul de 2,4%.

Dacă România se află încă în coada clasamentului înmatriculărilor din Europa în privința modificărilor față de ianuarie – mai 2020, în vârful acestuia se află Italia (+62,8%), Grecia (+57,1%) și Franța (+50,1%).

În primele cinci luni ale anului 2021 au fost înmatriculate în Europa (Uniunea Europeană + Marea Britanie + statele EFTA) 5.204.398 de autoturisme, în creștere cu 31,1% față de aceeași perioadă din 2020.

Cele mai puternice piețe rămân cele din Germania (1.116.737 unități), Italia (735.125 unități), Marea Britanie (723.845 unități), Franța (723.257 unități) și Spania (360.057 unități).

Așa cum arată raportul ACEA, rezultatele de pe piața auto europeană din primele cinci luni ale anului 2021 reduc și mai mult importanța României în Europa la acest capitol. Asta pentru că numărul redus de mașini înmatriculate în perioada menționată scade cota de piață a țării de la 0,99% din totalul mașinilor vândute pe Bătrânul Continent până la doar 0,69%.

Citește și:

– Cu un nou portofoliu de vehicule, MG revine în Europa cu sprijinul chinezilor
– Piața auto chineză scade pentru prima dată după 13 luni

Te-ar mai putea interesa și
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ceea ce îi face pe unii economişti să ceară Berlinului să reformeze cea......
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...