ACEA: Taxele plătite anul trecut de șoferii din 13 state europene au urcat la 398,4 mld. euro

Raportul ACEA Tax Guide 2021, întocmit de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile arată că valoarea totală a taxelor plătite anul trecut de șoferii din 13 state europene s-a majorat cu 3% până la 398,4 miliarde de euro.
Robert Stan - lun, 03 mai 2021, 11:02
ACEA: Taxele plătite anul trecut de șoferii din 13 state europene au urcat la 398,4 mld. euro

Cele mai recente date colectate de Asociația Producătorilor de Automobile Europene (ACEA), din statisticile UE arată că autovehiculele au generat anul trecut venituri fiscale de 398,4 miliarde de euro pentru guvernele a 13 state. Deși suma ar trebui să fie cu mult mai mare dacă ar fi luate în calcul toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, datele insuficiente au făcut imposibilă calcularea unei valori totale la nivelul continentului.

Cu toate acestea, valoarea de 398,4 miliarde de euro este considerată relevantă mai ales că ea corespunde unei creșteri cu 3% a veniturilor fiscale generate de achiziția și utilizarea vehiculelor. Conform ACEA ea reprezintă aproape de două ori și jumătate bugetul total al Uniunii Europene. Este important de observat că valoarea totală a taxelor diferă major de la un stat la altul atât din cauza diferențelor de taxare cât și din cea a dimensiunilor parcului auto. Astfel, țara cu cel mai mare parc auto din Europa, Germania, colectează anual de la șoferi 99,9 miliarde de euro în timp ce Irlanda doar 6,2 miliarde.

Analizând datele , oficialii ACEA notează că Belgia colectează anual 3.187 de euro pentru fiecare vehicul, Austria 2.678 de euro și Finlanda 2.523 de euro. În aceste trei țări taxele cumulate per vehicul sunt mai mari valori din Europa, în timp ce valorile cele mai reduse se observă în Grecia și Spania unde statul colectează 1.264 de euro, respectiv, 1.068 de euro per vehicul.

Publicate în Ghidul Fiscal al ACEA, aceste date oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor impozitelor percepute deținătorilor de vehicule din UE și de pe alte piețe mondiale, inclusiv taxele pentru achiziționarea vehiculelor (TVA, impozitul, taxa de înmatriculare), pe proprietate (taxele anuale de utilizare, taxe de drum) și taxele din prețul combustibilului.

O altă constatare a raportului ACEA este că benzina este în continuare taxată mai drastic decât motorina în aproape toate țările europene, cu excepția Belgiei și Sloveniei. Taxele din prețul motorinei variază de la 317 euro / 1.000 litri în Ungaria la 617 euro / 1.000 litri în Italia. Pentru benzină, taxele cresc de la 345 euro / 1.000 litri în Ungaria la 813 euro / 1.000 litri în Olanda. Și în privința se remarcă diferențe majore care variază de la 17% în Luxemburg până la la 27% în Ungaria.

„Taxele pe vehicule, drumuri și combustibili generează anual venituri imense pentru statele din UE. Aceste venituri ar trebui utilizate la dezvoltarea infrastructurii rutiere, a rețelelor de încărcare și realimentare. Sunt necesare investiții urgente pentru a susține adoptarea vehiculelor cu sisteme alternative de propulsie”, consideră directorul general al ACEA, Eric-Mark Huitema.

„În primul trimestru al acestui an aproape 14% dintre mașinile noi vândute în UE au avut sisteme alternative de propulsie (n.n. – electrice, hibride sau hibride cu încărcare la priză). Această tendință poate fi menținută numai dacă guvernele intensifică investițiile în infrastructură”, a completat șeful ACEA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în ...
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...