1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Companii

Din nou: Vibraţii suspecte au închis Reactorul 1 de la Cernavodă. Explicaţia unui expert

De această dată reactorul a fost oprit pentru nişte vibraţii la conducte, în 22 iunie vibraţiile fiind la generator. Conductele fuseseră schimbate în cadrul reviziei generale din mai

13 iul, 2012 | | ECONOMICA.net

Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a oprit azi la ora 00.00 pentru a doua oară în ultima lună. Motivul este acelaşi ca şi în 22 iunie: vibraţii suspecte depistate de către senzori. De această dată la nişte ţevi şi nu la generator precum acum trei săptămâni. Potrivit lui Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional, aceste ţevi fuseseră montate în timpul reviziei de 40 de zile din mai şi iunie când Reactorul 1 a fost, de asemenea, oprit.

„Ceasul rău, pisica neagră. Au detectat nişte vibraţii la nişte conducte care fuseseră montate în timpul reviziei de acum două luni. Nu se potrivesc, trebuie să le schimbe. Mi s-a transmis că Unitatea 1 va fi repornită luni”, a spus Lohan pentru ECONOMICA.NET.


 Acesta a precizat că ieşirea din funcţiune a reactorului nu a adus prejudicii sistemului energetic naţional pentru că imediat a fost conectat Grupul 4 de la Rovinari care funcţionează pe cărbuni. În această perioadă energia produsă de termocentralele pe cărbuni şi gaz acoperă două treimi din totalul naţional. Nu se pune, însă, problema scumpirii curentului pentru că perioada de oprire a reactorului este scurtă. Energia nucleară este a doua cea mai ieftină după cea hidro. Energia produsă în termocentrale este mai scumpă.


Nuclearelectrica este singura perdantă a acestei situaţii pentru că are trei zile în care nu produce decât cu un reactor diminuându-şi astfel la jumătate banii încasaţi pe energia livrată în sistem.
Cele două reactoare de la Cernavodă au o capacitate de 1.400 de MW şi asigură 18% din producţia naţională de energie.
În acest an, Reactorul 1 de la Cernavodă a ieşit din funcţiune deja de trei ori. O dată în cadrul reviziei generale din mai şi de două ori din cauza unor vibraţii suspecte. Reactorul este de tip CANDU şi a intrat în exploatare în 1996.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO