1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 20 º

News

Se introduce coplata în sănătate. Cât vom plăti în spital, din martie

E oficial. Din luna martie vom plăti coplată pentru servicii medicale asigurate în spitale, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI. ECONOMICA.NET vă prezintă în continuare lista celor mai recente valori propuse pentru coplată, stabilite în luna octombrie a anului 2012 printr-un proiect de Hotărâre de Guvern.

(update 28 ian, 2013 14:29) Ponta: Coplata va fi de maximum 10 lei
Premierul Victor Ponta a precizat faptul că pacienţii vor plăti o sumă modică pentru serviciile medicale. Mai concret, coplata va fi de maximum 10 lei şi se va aplica doar pentru internări. Această sumă va fi achitată la externare, a mai explicat premierul.

"Coplata a fost trecută în acordul cu FMI încă din 2009. A fost amânat o perioadă. De la 1 martie, o dată cu pachetul de bază, ne-am obligat să introducem coplata doar pentru internări. Nu este vorba de consultări, de medicina de familie sau de urgenţă, ci doar pentru internări. E o coplată într-o sumă modică. Sumă modică înseamnă maximum 10 lei", a spus Ponta.

"În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâriţi să aplicăm următoarele măsuri: în martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arată în scrisoarea de intenţie care va trimisă de Guvern Fondului Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi al raportărilor false.

Ministerul Sănătăţii asigură că sistemul coplăţii va fi aplicat doar în spitale, la externare şi doar pentru spitalizare continuă şi NU pentru spitalizare de zi.

"Coplata se va aplica la externarea unui pacient dintr-un spital, după un episod de internare continuă", au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.


Pentru ce nu vom plăti coplată


Coplata NU va fi aplicată în ambulatoriu de specialitate, în cabinetele de medicină de familie, în cazul analizelor medicale, au mai asigurat oficialii Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, NU vor plăti coplata copiii, gravidele, pensionarii cu venituri din pensie sub 740 lei pe lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă şi veteranii de război, au spus oficialii Ministerului Sănătăţii.


Cuantumul sumelor şi regulamentul de aplicare a coplăţii în spitale vor fi stabilite în normele la contractul-cadru, a mai anunţat azi Ministerul Sănătăţii.


Sistemul coplăţii urma să fie introdus în luna ianuarie 2013, după ce a fost amânat şi reconfigurat în repetate rânduri. Data de 1 ianuarie 2013 a fost asumată pentru introducerea coplăţii în toamna anului trecut de Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii la acea vreme.

Pe 12 ianuarie 2013 însă, actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că România nu e pregătită pentru introducerea coplăţii şi că decizia introducerii ei va fi politică:

"Coplata - cred că este o problemă care trebuie discutată. În acest moment, din punctul meu de vedere, România nu este pregătită pentru o trecere la alt sistem care să cuprindă coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau singur, va fi o decizie politică. Vă aduc aminte că decizia politică, când PNL şi PSD erau în opoziţie, a fost să nu accepte coplata. Bun, acum PNL şi PSD sunt la putere. Nu au rediscutat acest subiect, nu l-am rediscutat. În consecinţă, nu vă pot spune dacă e o altă poziţie. (...) Dar eu cred că trebuie făcută o analiză serioasă, părerea mea personală e că România nu e pregătită pentru trecerea la un asemenea sistem de coplată, când populaţia în procent de, nu ştiu, 70 este săracă, când populaţia nu are educaţie sanitară şi nu s-a făcut nimic pentru asta, când contractul-cadru este în continuare dezechilibrat din punctul de vedere al drepturilor şi obligaţiilor pacienţilor şi medicilor", a spus Eugen Nicolăescu pe 12 ianuarie.

Azi, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, s-a decis că în sfârşit, din martie 2013 vom plăti coplată în spitale.

Precizare: valorile pe care le puteţi consulta mai jos sunt cele mai recente cifre oficiale vehiculate pentru coplata pentru spitalizare continuă. Ele nu sunt definitive. Îndată ce vom afla varianta finală asupra căreia s-a hotărât Guvernul, o vom publica.

Valorile oficiale propuse pentru coplată pentru o spitalizare continuă

Pentru un episod de spitalizare continuă într-un spital din categoria I sau IM aţi putea achita 40 de lei.
Un episod de spitalizare continuă într-un spital din categoria II sau II M v-ar putea costa 35 de lei.


Consultaţi datele din tabelul de mai jos ca să aflaţi ce coplata ar putea fi percepută per episod de spitalizare în celelalte categorii de spitale.
 
Clasificarea spitalelor funcţie de competenţă   Nivelul coplăţii pentru o spitalizare continuă       
1.  Spitale din categoria I şi  IM                         40 lei       
2. Spitale din categoria II şi  II M                       35 lei       
3. Spitale din categoria III                                 30 lei       
4. Spitale din categoria IV                                  25 lei       
5. Spitale din categoria V şi spitalele neclasificabile:  20 lei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO