Se introduce coplata în sănătate. Cât am putea plăti în spital, din martie

E oficial. Din luna martie vom plăti coplată pentru servicii medicale asigurate în spitale, conform scrisorii de intenţie convenite de guvern cu FMI. ECONOMICA.NET vă prezintă în continuare lista celor mai recente valori propuse pentru coplată, stabilite în luna octombrie a anului 2012 printr-un proiect de Hotărâre de Guvern.
Cristina Şomănescu - lun, 28 ian. 2013, 11:52
Se introduce coplata în sănătate. Cât am putea plăti în spital, din martie

„În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâţi să aplicăm următoarele măsuri: în martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în scrisoarea de intenţie care va trimisă de Guvern Fondului Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi al raportărilor false.

Ministerul Sănătăţii asigură că sistemul coplăţii va fi aplicat doar în spitale, la externare şi doar pentru spitalizare continuă şi nu pentru spitalizare de zi.

Coplata se va aplica la externarea unui pacient dintr-un spital, după un episod de internare continuă„, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.

Pentru ce nu vom plăti coplată

Coplata nu va fi aplicată în ambulatoriu de specialitate, în cabinetele de medicină de familie, în cazul analizelor medicale, au mai asigurat oficialii Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, nu vor plăti coplata copiii, gravidele, pensionarii cu venituri din pensie sub 740 lei pe lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă şi veteranii de război, au spus oficialii Ministerului Sănătăţii.

Cuantumul sumelor şi regulamentul de aplicare a coplăţii în spitale vor fi stabilite în normele Contractului-cadru din sistemul sanitar, a mai anunţat Ministerul Sănătăţii.

Sistemul coplăţii urma să fie introdus în luna ianuarie 2013, după ce a fost amânat şi reconfigurat în repetate rânduri. Data de 1 ianuarie 2013 a fost asumată pentru introducerea coplăţii în toamna anului trecut de Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii la acea vreme.

La data de 12 ianuarie 2013 însă, actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că România nu e pregătită pentru introducerea coplăţii şi că decizia introducerii ei va fi politică:

„Coplata – cred că este o problemă care trebuie discutată. În acest moment, din punctul meu de vedere, România nu este pregătită pentru o trecere la alt sistem care să cuprindă coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau singur, va fi o decizie politică. Vă aduc aminte că decizia politică, când PNL şi PSD erau în opoziţie, a fost să nu accepte coplata. Bun, acum PNL şi PSD sunt la putere. Nu au rediscutat acest subiect, nu l-am rediscutat. În consecinţă, nu vă pot spune dacă e o altă poziţie. (…) Dar eu cred că trebuie făcută o analiză serioasă, părerea mea personală e că România nu e pregătită pentru trecerea la un asemenea sistem de coplată, când populaţia în procent de, nu ştiu, 70 este săracă, când populaţia nu are educaţie sanitară şi nu s-a făcut nimic pentru asta, când contractul-cadru este în continuare dezechilibrat din punctul de vedere al drepturilor şi obligaţiilor pacienţilor şi medicilor”, a spus Eugen Nicolăescu pe 12 ianuarie.

Azi, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, s-a decis că, în sfârşit, din martie 2013 vom plăti coplată în spitale.

Precizare: valorile pe care le puteţi consulta mai jos sunt cele mai recente date oficiale, vehiculate pentru coplata pentru spitalizare continuă. Ele nu sunt definitive. Îndată ce vom afla varianta finală asupra căreia s-a hotărât Guvernul, o vom publica.

Valorile oficiale propuse pentru coplată pentru o spitalizare continuă

Pentru un episod de spitalizare continuă într-un spital din categoria I sau IM aţi putea achita 40 de lei coplată.
Un episod de spitalizare continuă într-un spital din categoria II sau II M v-ar putea costa 35 de lei coplată.

Clasificarea spitalelor funcţie de competenţă   Nivelul coplăţii pentru o spitalizare continuă (valori propuse, nu definitive)
1.  Spitale din categoria I şi  IM                         40 lei
2. Spitale din categoria II şi  II M                     35 lei
3. Spitale din categoria III                                 30 lei
4. Spitale din categoria IV                                 25 lei
5. Spitale din categoria V şi spitalele neclasificabile:  20 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...