Aceștia sunt cei mai mari producători de baterii pentru mașini electrice

În ultimii ani producția de baterii pentru mașini electrice a explodat. În prezent, companiile asiatice domină autoritar piața.
Robert Stan - Dum, 10 oct. 2021, 09:34
Aceștia sunt cei mai mari producători de baterii pentru mașini electrice

Fiecare mașină cu motor electric sau cu sistem hibrid de propulsie are în componență baterii. Cu capacități mai mari sau mai mici, acestea reprezintă o mare parte din costul unui vehicul.

Conform Deloitte, vânzările globale de vehicule electrice, estimate pentru 2020 la 2,5 milioane de unități, vor crește de 12 ori – până la 31,1 milioane – în 2030 reprezentând aproape o treime din piața vehiculelor noi.

Iată care sunt cei mai mari producători de baterii pentru mașini electrice și hibride, companii al căror viitor pare chiar mai luminos decât cel al echipamentelor IT.

CATL

La finalul lunii iunie din 2021, compania chineză CATL a atins o capacitate anuală de producție a bateriei de 65,45 Gigawatt oră (GWh). În prezent se află în construcție uzine care vor asigura o capacitate suplimentară de 92,5 GWh.

Lider global al industriei după cota de piață CATL are printre clienții săi nume mari în domeniul producției de mașini electrice precum Volkswagen, General Motors, BMW sau Daimler. La aceștia se adaugă multe companii chineze producătoare de mașini.

Compania a anunțat în august un plan pentru înființarea unei baze de producție în Shanghai care va deschide drumul către o colaborare cu uzina chineză a Tesla Inc.

LG Energy Solution

Compania din Coreea de Sud estimează că va atinge o capacitate de producție de 155 GWh până la sfârșitul acestui an și intenționează să ridice această valoare la 430 GWh până în 2025. Grosier, asta ar însemna furnizarea de baterii pentru circa 7,2 milioane de vehicule electrice.

LG are în plan investiții de peste 4,5 miliarde de dolari până în 2025 doar în activitatea sa de producție a bateriilor din SUA. Planurile includ două noi fabrici – construite împreună cu GM în Ohio și Tennessee – care ar permite LG să fabrice un total de 70 GWh de baterii în Statele Unite, acolo unde are deja, în Michigan, o unitate cu o capacitate anuală de producție de 5 GWh.

În China, unde produce baterii cilindrice pentru Tesla, compania a investit aproximativ 4,8 miliarde de dolari, iar în Polonia a finanțat cu circa 6 miliarde de dolari o capacitate de producție de 70 GWh.

LG și Hyundai Motor Group au anunțat în această vară că vor investi împreună 1,1 miliarde de dolari pentru înființarea a unei fabrici de baterii în Indonezia.

Panasonic

Compania japoneză produce baterii cilindrice NCA (nichel-cobalt-aluminiu) în Statele Unite, la o fabrică din Nevada, dar și în facilități din Japonia. Aproape întreaga producție este rezervată de Tesla.

Deși au evitat să își dezvăluie capacitatea totală de producție, japonezii au anunțat în primăvara lui 2021 că intenționează să extindă instalația din Nevada, de 35 GWh, din cauza cererii crescute venită de la Tesla. Fabrica din Nevada a fost deschisă în 2014.

Panasonic intenționează de asemenea să demareze în acest an testarea unei noi baterii cilindrice proiectată împreună cu Tesla. De asemenea, compania are o asociere cu Toyota Motor înființată în februarie, Prime Planet Energy & Solutions, pentru a dezvolta baterii „prismatice”.

Oficialii Panasonic au anunțat și că aui în vedere construirea unei fabrici de baterii în Norvegia pentru a ținti astfel piața europeană, însă nu au oferit alte detalii.

SK Innovation

Conform celor mai recente date, SK Innovation are o capacitate globală de producție de 40 GWh din care 27 GWh în China, 7,5 GWh în Ungaria și restul din Coreea de Sud.

Compania are în plan o creștere de peste cinci ori, la 220 GWh, până în 2025, extinderea fiind concentrată în principal în SUA.

SK Innovation construiește deja două fabrici de baterii în Georgia, cu o capacitate de producție totală de 21,5 GWh, care vor începe producția la începutul anului 2022. De asemenea, împreună cu Ford Motor Co, va dezvolta tot în SUA alte trei uzine de baterii cu o capacitate anuală combinată de 129 GWh.

Samsung SDI

Divizie a gigantului coreean Samsung Electronics Co Ltd, compania are fabrici de baterii în Ungaria, China și Coreea de Sud. Din nefericire nu există date privind capacitatea sa totală de producție și nici informații clare privind investițiile.

Totuși, în iulie, Reuters a anunțat că Samsung SDI, care are printre clienți Ford și BMW, ar putea construi o fabrică de baterii în Statele Unite. În funcție de rezultatul negocierilor cu Stellantis și Rivian, compania ar putea investi în noi capacități de producție, tot în SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...