1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Achim Irimescu: Plata integrală a subvenţiilor pe suprafaţă va începe din februarie

Plata integrală a subvenţiilor pe suprafaţă va începe din februarie deoarece procedurile pe noul modul informatic trebuie refăcute de la zero, însă până la finele anului vrem să plătim o parte din subvenţiile pe agromediu, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în Comisiile reunite de Agricultură din Parlament.

11 dec, 2015 | Agerpres

'Sper să reuşim să achităm ceva din plăţile pe agromediu până la sfârşitul anului pentru că ne-am concentrat pe plăţile SAPSR şi nu am reuşit să facem plăţile la agromediu. Din discuţiile avute cu cei de la APIA şi cu cei de la soft vom avea 20.000 de solicitări plătite pe agromediu, cu circa 19 - 20 milioane de euro, nu cu 70 de milioane de euro cum am sperat. Pe SAPS, având în vedere procedurile şi noul modul de plată care trebui reluat de la zero, garanţiile date de cei de la APIA arată că nu vor începe mai devreme de februarie', a spus Irimescu, clarificând anumite solicitări ale deputaţilor din Comisie.

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a apreciat faptul că sumele alocate cercetării au crescut în bugetul MADR pe 2016 însă a criticat faptul că în sectorul de irigaţii au fost alocate doar 130 de milioane de lei, iar banii de motorină din buget nu vor ajunge pentru întregul an 2016, scrie Agerpres.

'Vreau să trag un semnal de alarmă: banii pentru motorină, cei 338 de milioane incluşi în buget nu sunt suficienţi pentru întreg anul 2016, dar cu siguranţă vor fi rectificări ca şi în anii trecuţi şi oamenii vor primi banii în continuare. Dar cel mai important lucru este legat de Legea 269 care a fost aprobată în Parlament. Aveam o lege şi cred că ar trebui respectată. S-a spus că Legea bugetului de stat trebuie să plece de la legile în vigoare. Aceasta spune foarte clar la un articol că trebuie acordaţi în 2016 145 de milioane de euro, după care anual să crească timp de patru ani cu 17%. Din păcate nu aveţi decât o sumă de 135 de milioane de lei, o sumă insuficientă care nu respectă Legea 269. Aici trebuie să fim foarte atenţi şi eu am făcut un amendament în acest sens', a spus Constantin.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 5,347 miliarde lei în 2016, în creştere cu 2,76% raportat la execuţia preliminată din 2015, de 5,203 miliarde lei, ceea ce reprezintă 1,81% din PIB.

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 a primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiilor de specialitate din Parlament, inclusiv cu cele trei amendamente depuse care vizează suplimentarea fondurilor pentru irigaţii şi cercetare.

Dezbaterile în comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au început vineri dimineaţă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO