Acord al UE pentru reducerea deşeurilor din plastic. Ce ambalaje dispar

Uniunea Europeană a ajuns luni la un acord vizând reducerea deşeurilor rezultate din ambalajele de plastic, acord ce prevede interzicerea, cel târziu în 2030, a recipientelor de plastic de unică folosinţă în restaurante şi cafenele şi restrângerea utilizării 'poluatorilor eterni' PFAS, transmit AFP şi Reuters.
AGERPRES - mar, 05 mart. 2024, 12:17
Acord al UE pentru reducerea deşeurilor din plastic. Ce ambalaje dispar

După negocieri dure, eurodeputaţii şi statele membre UE s-au pus de acord asupra acestui text cheie al Pactului Verde ce stabileşte ţinta de reducere cu 5% până în 2030 (faţă de 2018) a volumului total de deşeuri de ambalaje în UE, apoi de 10% în 2035 şi 15% până în 2040.

Toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând din 2030 şi să fie efectiv reciclate ‘la scară’ până în 2035, pentru a fi încurajată dezvoltarea economiei circulare, arată un comunicat al Parlamentului European.

Acordul mai trebui validat oficial de Cei 27 şi de plenul Parlamentului European pentru a intra în vigoare.

Principala măsură este interzicerea până cel târziu la 1 ianuarie 2030 a recipientelor de plastic de unică folosinţă în alimentaţia publică, pentru alimentele şi băuturile consumate pe loc. Recipientele din hârtie şi carton vor rămâne autorizate.

Cu aceeaşi scadenţă, vor fi interzise şi alte ambalaje din plastic de unică folosinţă: mini-flacoane de şampon în hoteluri, pliculeţe cu sosuri, filme de protecţie pentru valize în aeroporturi, ambalaje din plastic pentru fructe şi legume neprocesate ş.a.

De asemenea, vor trebui să dispară săculeţii de plastic ultra-uşori, cu doar câteva excepţii.

Considerând că reciclarea nu este suficientă, legislaţia stabileşte niveluri obligatorii de reutilizare a ambalajelor în diverse sectoare (comerţ electronic, electrocasnice, băuturi, bere ş.a.) până în 2030.

Sectorul viticol este exceptat, la fel ca microîntreprinderile.

Sectorul restaurantelor a făcut obiectul unor negocieri dure, la presiunea unui lobby intens al giganţilor fast-food şi al industriei hârtiei, care lăudau avantajele ‘ecologice’ ale ambalajelor de carton sau reciclabile. Deşi Bruxellesul fixa iniţial ţinte de ambalaje reutilizabile pentru alimentele şi băuturile la pachet, aceste ţinte au dispărut din acordul final.

În cele din urmă, restaurantele vor trebui doar ‘să depună eforturi’ să atingă o ţintă de 10% de ambalaje reutilizabile, dar vor fi obligate să accepte recipientele aduse de clienţi.

În fine, legislaţia va interzice din 2026 adăugarea intenţionată în ambalajele alimentare de substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS, ‘poluatori eterni’), substanţe chimice sintetice utilizate pe scara largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman şi în mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din......
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...