Acord G20, la Roma, asupra obiectivului unei limitări a încălzirii globale la 1,5°C faţă de nivelul preindustrial

Liderii statelor membre G20, reuniţi la Roma într-un summit care se încheie duminică, au comunicat că au convenit asupra unui obiectiv precis al limitării creşterii încălzirii globale - de 1,5 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial - şi urmeazaă să se reunească duminică la summitul COP26 de la Glasgow, în Scoţia, relatează AFP,citată de news.ro
AGERPRES - Dum, 31 oct. 2021, 16:28
Acord G20, la Roma, asupra obiectivului unei limitări a încălzirii globale la 1,5°C faţă de nivelul preindustrial

Şefii de stat şi de guverne ai celor mai dezvoltate 20 de ţări din lume se despart la summitul G20 din Italia, cu doar câteva ore înainte de deschderea COP26, după ce s-au angajat să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Membrii comunităţii internaţionale se reunesc dumnică la Glasgow, în cadrul summitului ONU privind modificările climatice (COP26).

Summitul din Regatul Unit este dedicat în mod specific problemelor modificărilor climatice, iar liderii lumii urmează să discute în următoarele două săptămâni despre acest obiectiv.

G20 reafirmă obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificîrilor climatice, şi anume ”menţinerea creşterii mediei temperaturilor sub două grade (Celsius) şi continuarea eforturilor în vederea limitării acesteia la 1,5 grade (Celsius) peste nivelul preindustral”.

Însă G20 merge mai departe şi adaugă că o ”păstrare a (obiecticului cu privire la) 1,5 grade (Celsius) la îndemână necesită acţiuni şi angajamente semnificative şi eficiente din partea tuturor ţărilor”.

Acest acord vizează un ”limbaj mai puternic” decât al Acordului de la Paris din 2015, au declarat AFP două surse care participă la negocieri.

Obiectivul Acordului de la Paris este să menţină încălzirea globală ”sub” +2°C, dacă este posibil la +1,5°C, faţă de nivelul din era preindustrială, un plafon care a devenit de facto obiecticul prioritar încă de atunci.

49% DINTRE ŢĂRI EMIT 57% DINTRE EMISIILE POLUANTE DIN LUME

Principala miză este ce mijloace concrete angajează ţările pentru a respecta acest obiectiv – ceea ce sunt adesea reticente să spună -, deplâng organizaţii nonguvernamentale (ONG).

Potrivit unei ultime evaluări a ONU, care ia în calcul noile angajamente ale unei majorităţi a ţărilor semnatare, lumea se îndreaptă către o încălzire globală ”catastrofală” de +2,7°C – sau de cel puţin +2,2°C, în cazul în care se iau în calcul promisiunile adesea ”vagi” cu privire la neutralitatea carbonului la mijlocul acestui secol.

”Mijlocul secolului” este formularea reţinută de către G20 în documentul final.

Este vorba despre un orizont mai puţin precis decât ”2050” – vrut de către preşedinţia italiană a G20 -, ”dar întru totul semnificativ având în vedere diversitatea ţărilor care participă la G20”, apreciază preşedinţia franceză.

Acordul de la Paris evocă obiectvul unui ”echilibru” între emisii poluante şi absorbţia gazelor cu efect de seră ”în cursul celei de a doua jumătăţi a secolului”.

La presiunea ONU, tot mai multe ţări se angajează la această neutralitate a carbonului – majoritatea în 2050, însă unii în 2060 sau 2045.

China şi Rusia, de exemplu, şi-au stabilit ca termen 2060, iar Australia şi Franţa 2050.

Prin excluderea simplelor promisiuni, 49% dintre ţări reprezintă 57% dintre emisiile poluante la nivel mondial – însă toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi Statele Unite şi-au asumat acest angajament în mod oficial, potrivit ultimului raport al Programului ONU pentru Mediu (UNEP/PNUE).

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...