Acord între Credit Agricole şi Grecia prin care Emporiki va putea primi lichidităţi de urgenţă

Credit Agricole a încheiat un acord cu autorităţile de la Atena care va permite Emporiki Bank, divizia băncii franceze din Grecia, să obţină finanţare de urgenţă de la banca centrală elenă dacă va avea nevoie, au declarat două surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 18:23
Acord între Credit Agricole şi Grecia prin care Emporiki va putea primi lichidităţi de urgenţă

Emporiki Bank va putea să acceseze facilitatea de asistenţă de urgenţă cu lichidităţi (ELA) a băncii centrale din Grecia, în anumite condiţii. Accesul va fi probabil limitat la situaţiile de scădere a depozitelor, au spus sursele.

Sistemul ELA permite băncilor centrale din cele 17 state din zona euro să ofere fonduri de urgenţă băncilor care nu dispun de garanţii acceptabile de către Banca Centrală Europeană.

Riscurile sunt suportate de băncile centrale, astfel că eventualele pierderi rămân în ţara respectivă şi nu sunt împărţite la nivelul tuturor membrilor uniunii monetare.

Această facilitate este folosită deja de băncile elene care nu au grupuri-mamă străine.

Credit Agricole intenţionează să reducă riscurile legate de portofoliul de credite al Emporiki, de 22,9 miliarde de euro, în condiţiile amplificării temerilor că Grecia va ieşi din zona euro.

Impactul suportat de Credit Agricole în urma unei ieşiri a Greciei din zona euro ar putea atinge 6 miliarde de euro, potrivit estimărilor din luna mai ale analiştilor Citigroup.

Societe Generale, cealaltă bancă franceză cu o divizie bancară de retail în Grecia, ar suporta un impact de circa 500 de milioane de euro, conform acestor analişti.

Purtătorii de cuvânt al Credit Agricole şi ai Societe Generale, precum şi reprezentanţii Băncii Greciei nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a declarat în luna mai că banca a reînnoit o solicitare la banca centrală a Greciei, pentru acesarea fondurilor ELA.

Credit Agricole, a treia mare bancă franceză, nu poate creşte semnificativ expunerea la Grecia, a spus Chifflet la adunarea generală a acţionarilor.

Împrumuturile Emporiki sunt mai mari decât depozitele, astfel că Credit Agricole trebuie să acopere deficitul de fonduri.

Credit Agricole a redus finanţarea Emporiki la 4,6 miliarde de euro la sfârşitul lui martie, de la 5,5 miliarde de euro în decembrie, parţial datorită creşterii depozitelor, a anunţat banca la începutul lunii mai.

La sfârşitul lui martie, Credit Agricole a solicitat 1,6 miliarde de euro de la BCE pentru finanţarea Emporiki.

Chifflet a afirmat luna trecută că Emporiki ar putea primi circa 3 miliarde de euro prin programul băncii centrale elene.

Banca elenă desfăşoară operaţiuni pe piaţa locală prin Emporiki Bank România.

Divizia din Atena a Societe Generale, Geniki Bank, avea la sfârşitul lui martie un sold al creditelor de 2,47 miliarde de euro şi un portofoliu al depozitelor de 1,94 miliarde de euro. Finanţarea acordată de Societe Generale diviziei elene este de circa 200 de milioane de euro, potrivit analiştilor Citigroup.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...