Acord între instituţiile UE privind principiile reformei directivei privind lucrătorii detaşaţi

Economica.net
01 03. 2018
lucratori_13491500

Potrivit acestei reforme, al cărei proiect a fost prezentat în martie 2016 de către Comisia Europeană, un lucrător detaşat trebuie să primească aceeaşi remuneraţie ca un lucrător local: nu numai salariul minim al ţării gazdă (cum a fost cazul în prima directivă din 1996) , dar şi toate bonusurile prevăzute în ţara respectivă (ca sporul pentru frig, periculozitate, vechime, a treisprezecea lună etc.).

‘Aveţi în faţa dumneavoastră un comisar fericit. Acesta este un acord istoric’, a declarat comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, într-o conferinţă de presă.

‘Aveam nevoie de acest acord preliminar. Sunt foarte încrezătoare că până în mai-iunie vom fi finalizat revizuirea acestei directive’, a adăugat eurodeputata franceză Elisabeth Morin-Chartier, co-raportor al Parlamentului European în acest dosar.

‘Trilogul’ dintre principalele instituţii ale UE, caracteristic procedurii legislative comunitare, a putut începe după ce cei 28 de miniştri ai muncii din UE au convenit o poziţie comună de negociere la 23 octombrie, considerată atunci o victorie de către preşedintele francez Emmanuel Macron.

Acordul preliminar convenit joi trebuie validat de reprezentanţii celor 28 de state membre pe 14 martie. ‘Diavolul se ascunde în detalii’, a avertizat o sursă europeană, subliniind că dificultatea va consta în elaborarea versiunii finale a directivei reformate.

Textul final trebuie apoi votat de miniştrii de resort din cele 28 de ţări membre ale UE şi de plenul Parlamentului European.