Acord la Trilaterala România-Bulgaria-Grecia pentru un plan de acţiune comun în domenii precum transporturi, energia şi comerţul – Ciolacu

09 10. 2023
trilaterala romania bulgaria grecia 2023 octombrie

„Am participat astăzi, la Varna, la Trilaterala România-Bulgaria-Grecia prin care am relansat dialogul dintre ţările noastre în jurul unor proiecte concrete de interconectare în transporturi, energie, comerţ sau securitate. În prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, a prim-ministrului grec, Kyriakos Mitsotakis, şi cel al Bulgariei, Nikolai Denkov, am reiterat ambiţia României de a deveni rapid stat membru al spaţiului Schengen şi de a deveni un actor economic influent în regiune. Cu această ocazie, toate cele trei state am agreat să implementăm un plan de acţiune comun pentru a avea evoluţii semnificative în cooperarea trilaterală”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni, într-o postare pe Facebook, scrie Agerpres.

 

Premierul a adăugat că România poate, în parteneriat cu Bulgaria şi Grecia, să aibă o influenţă mai mare în Uniunea Europeană, promovând rolul său central în reconstrucţia Ucrainei şi dorinţa de a vedea Republica Moldova şi statele din Balcanii de Vest cât mai rapid în Uniunea Europeană.

La finalul reuniunii trilaterale, cei trei premierii şi oficialii Comisiei Europene prezenţi la eveniment vor susţine o conferinţă de presă.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, luni, la Reşedinţa Euxinograd de lângă oraşul Varna de la Marea Neagră de premierul bulgar Nikolai Denkov, pentru a participa la Reuniunea trilaterală România – Bulgaria – Grecia.

Şeful Executivului de la Bucureşti a avut o întrevedere în format trilateral cu premierul Bulgariei şi cel al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, precum şi întâlniri în format bilateral cu prim-miniştrii celor două ţări, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Principalul subiect al reuniunii a fost conectivitatea regională, în special viitorul coridor Grecia-Bulgaria-România, pe traseul Salonic-Kavala-Alexandroupoli-Burgas-Varna-Constanţa, cu o posibilă extindere către Republica Moldova. Ideea este să se creeze de-a lungul rutei respective o infrastructură modernă de transport, comunicaţii şi energetică, pentru a stimula relaţii economice şi politice între ţările participante, a anunţat BTA.