Acord OMV – Wizz Air pentru furnizarea combustibilului sustenabil pentru aviaţie, între 2023-2030

Compania aeriană Wizz Air a semnat un Memorandum de Înţelegere cu OMV pentru furnizarea combustibilului sustenabil pentru aviaţie (SAF) între 2023 şi 2030.
AGERPRES - mar, 15 nov. 2022, 15:17
Acord OMV - Wizz Air pentru furnizarea combustibilului sustenabil pentru aviaţie, între 2023-2030

Conform unui comunicat al companiei aeriene, remis marţi AGERPRES, Memorandumul permite Wizz Air să cumpere până la 185.000 de tone de combustibil SAF de la OMV. Această cooperare garantează progresul Wizz Air în acord cu planurile sale de reducere a intensităţii de CO2 pe pasager-kilometru, scrie Agerpres.

„Anunţul de astăzi întăreşte poziţia Wizz Air ca cea mai sustenabilă alegere pentru călătoriile cu avionul şi este un element cheie din strategia de mediu a companiei aeriene, de a reduce intensitatea emisiilor de carbon cu 25% până în 2030 şi de a atinge emisii nete zero până în 2050. Cu cea mai scăzută intensitate de CO2 pe pasager-kilometru în Europa, una dintre cele mai noi flote din lume şi numeroase iniţiative de eficientizare a consumului de combustibil, Wizz Air conduce deja industria aviaţiei către un viitor mai sustenabil”, se menţionează în comunicat.

OMV implementează numeroase măsuri pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor sale strategice de sustenabilitate, iar combustibilul SAF este o tehnologie cheie pentru decarbonizarea industriei aviaţiei. Scopul implică creşterea producţiei de combustibil SAF până la 700.000 de tone în 2030. Acesta este în conformitate cu ambiţia OMV de a deveni o companie cu emisii nete zero până cel târziu în 2050. În acest sens, ţinte clare de reducere a emisiilor pe termen mediu şi lung au fost definite ca parte a Strategiei OMV 2030.

„Am atins poziţia de lider pe piaţă în materie de sustenabilitate prin investiţii continue în tehnologii inovatoare şi prin operarea celor mai moderne aeronave, în cel mai eficient mod. Angajamentul Wizz Air este de a reduce intensitatea emisiilor cu încă 25% până la sfârşitul deceniului, utilizarea combustibilului SAF jucând un rol semnificativ în acest sens. Sprijinirea producţiei şi a cercetării tehnologiilor SAF este una dintre priorităţile noastre şi suntem încântaţi să cooperăm cu OMV pentru a reduce în continuare amprenta de carbon a industriei aviatice. Noul Memorandum de Înţelegere este o dovadă a angajamentului nostru de a ne asigura că, alegând să zboare cu Wizz Air, clienţii noştri fac cea mai responsabilă alegere posibilă pentru călătoriile cu avionul”, a declarat Owain Jones, Wizz Air Development officer.

Nina Marczell, OMV vice president Aviation, Fuel Distribution & Public Sector a subliniat, la rândul său, că acest parteneriat va ajuta cele două companii să îşi atingă obiectivele strategice de sustenabilitate specifice.

„Cu Wizz Air, am reuşit să obţinem un partener internaţional puternic. Combustibilul SAF este cea mai importantă cale către decarbonizarea aviaţiei în următoarele decenii. Relaţia noastră strategică deschide drumul către un viitor aviatic mai sustenabil, la care ambele companii doresc să contribuie”, a spus Nina Marczell.

Wizz Air, compania aeriană ultra-low-cost cu cea mai rapidă creştere din Europa, operează o flotă de 172 de aeronave Airbus A320 şi A321 şi în anul financiar care s-au încheiat pe 31 martie 2022 a înregistrat 27,1 milioane de pasageri. Compania este listată la London Stock Exchange.

Cu venituri din vânzări ale Grupului de 36 de miliarde de euro şi o forţă de muncă de aproximativ 22.400 de angajaţi în 2021, OMV se numără printre cele mai mari companii industriale din Austria. În domeniul chimiei şi materialelor, OMV, prin subsidiara sa Borealis, este unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali de soluţii avansate şi circulare de poliolefine şi un lider pe piaţa europeană în reciclarea produselor chimice de bază, a îngrăşămintelor şi a materialelor plastice. Prin activitatea de rafinare şi vânzare, OMV produce şi comercializează combustibili, precum şi materii prime pentru industria chimică, operează trei rafinării în Europa şi deţine o participaţie de 15% într-o companie cu parteneriat mixt de rafinare din Emiratele Arabe Unite. OMV operează aproximativ 1.800 de benzinării în zece ţări europene.

În plus, activităţile includ Gas & Power Eastern Europe, operând şi o centrală electrică pe gaz în România. Prin activitatea de Explorare şi Producţie, OMV explorează şi produce petrol şi gaze în cele patru regiuni principale din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, Marea Nordului şi Asia-Pacific. Producţia medie zilnică în 2021 a inclus producţia dintr-o companie cu parteneriat mixt din Rusia şi s-a ridicat la 486.000 bep/zi, cu accent pe gaze naturale (circa 60%). Activităţile sale includ Gas Marketing Europa de Vest, unde operează şi instalaţii de stocare a gazelor în Austria şi Germania.

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...