Acord pentru stimularea oportunităţilor de finanţare a IMM-urilor: până la 25 mld. euro

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din Europa vor avea în curând acces la finanţări suplimentare în valoare de până la 25 de miliarde euro, ca urmare a unui acord semnat marţi între Comisia Europeană şi Fondul european de investiţii (FEI).
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 11:54
Acord pentru stimularea oportunităţilor de finanţare a IMM-urilor: până la 25 mld. euro

Astfel, cu ajutorul celor 1,3 miliarde de euro alocate bugetului COSME pentru finanţarea IMM-urilor, vor putea fi mobilizate fonduri în valoare de până la 25 de miliarde euro prin intermediul efectelor de pârghie provenind de la intermediari financiari pe parcursul următorilor şapte ani.

Acordul creează premisele pentru furnizarea unei finanţări pentru IMM-uri prin capitaluri proprii şi prin îndatorare în cadrul Programului UE pentru competitivitatea întreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii (COSME) până la sfârşitul anului 2014. În urma semnării acordului, FEI va lansa o cerere deschisă de exprimare a interesului, la care pot participa instituţiile financiare eligibile (bănci, instituţii de garantare, fonduri etc.). În urma unei analize minuţioase, FEI va selecta intermediarii financiari care vor putea oferi apoi noua finanţare IMM-urilor europene din toate sectoarele.

COSME va funcţiona sub forma garantării finanţărilor oferite de bănci pentru a le ajuta să acorde IMM-urilor mai multe împrumuturi şi leasinguri financiare. Impactul este substanţial întrucât, datorită efectului de pârghie al programului COSME, 1 euro investit într-o garanţie a unui credit facilitează acordarea unei finanţări în valoare de până la 30 de euro pentru IMM-uri. Aceste garanţii vor ajuta, în mod normal, multe IMM-uri, care, în lipsa lor, nu ar putea obţine finanţare din cauza unor garanţii insuficiente.

Potrivit estimărilor, până la 330 000 de IMM-uri vor primi împrumuturi garantate cu garanţii COSME, valoarea totală a împrumuturilor ajungând la o cifră de până la 21 de miliarde EUR.

De asemenea, pe baza experienţei dobândite în cadrul programului care a precedat COSME, Programul pentru competitivitate şi inovare (CPI), se estimează că 90 % dintre beneficiari vor fi dintre cei care au 10 angajaţi sau mai puţini, valoarea medie a unui împrumut fiind de aproximativ 65 000 de EUR. Aceasta este tocmai categoria de IMM-uri care se confruntă în prezent cu cele mai multe dificultăţi în obţinerea unui împrumut.

O parte din bugetul COSME va fi investit în fonduri care pun la dispoziţie capital de risc pentru etapa de extindere a IMM-urilor, în particular pentru cele care activează transfrontalier.

‘Prin intermediul COSME, IMM-urile europene vor avea în curând acces la finanţări suplimentare în valoare de până la 25 de miliarde EUR, sub formă de capital şi de garanţii pentru împrumuturi. Acesta este un element important al răspunsului UE la dificultăţile binecunoscute întâmpinate de IMM-uri pentru a obţine acces la credite. Semnarea acestui acord astăzi arată hotărârea fermă a Comisiei Europene de a sprijini IMM-urile din UE, deoarece acestea reprezintă coloana vertebrală a economiei UE, fiind responsabile de crearea a 85 % din totalul noilor locuri de muncă’, a declarat Ferdinando Nelli Feroci, comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energie cu AI și blockchain. Compania Tinia și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează o soluție care descentralizează distribuția de energie solară
Facturi mai mici la energie cu AI și blockchain. Compania Tinia și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează o soluție ...
Tinia Group, o companie în domeniul Green Energy, anunță lansarea unui produs tehnologic inovativ în piața de energie, cu sprijinul unor cercetători de la Universitatea Tehnică din......
Explozii la Nord Stream: Moscova avertizează că vor exista consecinţe pentru SUA după ancheta lui Hersh
Explozii la Nord Stream: Moscova avertizează că vor exista consecinţe pentru SUA după ancheta lui Hersh
Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a avertizat joi că vor exista consecinţe pentru Statele Unite ale Americii ...
Noi lansări HOT pe admiral.ro
Noi lansări HOT pe admiral.ro
Vremea de afară te ține în casă? Atunci îți dăm întâlnire pe admiral.ro, unde te provocăm să încerci noi jocuri ...
Scholz: Germania oferă cel mai mare ajutor Ucrainei dintre toate ţările din UE
Scholz: Germania oferă cel mai mare ajutor Ucrainei dintre toate ţările din UE
Cancelarul german Olaf Scholz a evidenţiat joi sprijinul ţării sale pentru Ucraina, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles, ...