Acordul asupra noului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aşteptat înainte de 7 octombrie

Un acord asupra noului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este aşteptat înaintea summitului informal al Uniunii Europene prevăzut pentru săptămâna viitoare, a declarat un oficial european pentru Reuters.
AGERPRES - joi, 29 sept. 2022, 11:05
Acordul asupra noului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aşteptat înainte de 7 octombrie

Reuniunea informală la nivel înalt a UE, ce va avea loc la Praga în 7 octombrie, se va concentra pe ”referendumurile” din regiunile ucrainene ocupate de forţele ruse şi posibile anexări ale zonelor respective de către Rusia, pe ameninţările nucleare ale Moscovei şi pe recentele avarii de la gazoductele Nord Stream, scrie Agerpres.

De asemenea, liderii statelor membre ar urma să dezbată diferite idei privind plafonarea preţului energiei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, astfel încât „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin ‘simulacrele’ de referendumuri din teritoriile ocupate.

Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de 7 miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice, a explicat Von der Leyen.

În plus, pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat, a spus ea.

Ţările baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – împreună cu Polonia şi Irlanda susţin o interdicţie totală a importurilor de gaz din Rusia. Cele cinci state vor, de asemenea, să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, importurile de diamante din Rusia şi vânzările de proprietăţi imobiliare către cetăţeni şi companii ruse şi să excludă Gazprombank şi alte trei bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT.

Te-ar mai putea interesa și
Datoriile neplătite la timp de stat au crescut în septembrie
Datoriile neplătite la timp de stat au crescut în septembrie
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 2,2%, în septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, la 312,53 milioane de lei, de la 305,78 milioane de lei, conform datelor publicate pe......
Polonezii  scot cărbune din propriile grădini, o afacere foarte profitabilă în actuala criză energetică
Polonezii scot cărbune din propriile grădini, o afacere foarte profitabilă în actuala criză energetică
Şoferul de taxi polonez Grzegorz spune că telefonul său sună tot timpul, fiind foarte solicitat pentru serviciile sale, ...
Macron va căuta la Washington ajutor pentru Europa în fața concurenței chineze
Macron va căuta la Washington ajutor pentru Europa în fața concurenței chineze
Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi primit săptămâna viitoare de omologul său american Joe Biden în cursul unei ...
Peste jumătate din mașinile second-hand aduse în România au fost avariate înainte
Peste jumătate din mașinile second-hand aduse în România au fost avariate înainte
Una din cinci maşini rulate din România au kilometrajul modificat, iar mai bine de jumătate dintre acestea au fost avariate, ...