Acordul de liber-schimb SUA/UE: Germania vrea negocieri mai transparente

Germania a cerut joi mai multă transparenţă în negocierile proiectului de acord de liber-schimb dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, după reproşuri legate de faptul că discuţiile sunt învăluite într-un secret prea mare, transmite AFP.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 03:45
Acordul de liber-schimb SUA/UE: Germania vrea negocieri mai transparente

‘Încrederea cetăţenilor este esenţială pentru ca acest acord important să reuşească’, a declarat ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, după ce a discutat la Washington despre acordul de liber-schimb (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, TTIP) cu oficiali americani.

Proiectul TTIP ‘ne oferă importante posibilităţi economice, de reglementare şi geostrategice, numai dacă cetăţenii înţeleg despre ce este vorba’, a subliniat demnitarul german.

În cursul unei vizite de două zile în capitala americană, Christian Schmidt s-a întâlnit cu omologul său american, Tom Vilsack, şi cu reprezentantul SUA pentru comerţ, Michael Froman, scrie Agerpres.

Negocierile asupra TTIP, demarate în iulie 2013, vizează să elimine barierele vamale, deja foarte reduse, dintre cele două blocuri şi, în special, să se ajungă la o coerenţă în domeniul reglementărilor de o parte şi cealaltă a Oceanului Atlantic, cu scopul de a facilita schimburile comerciale.

Pentru SUA şi UE, acest acord ar da un impuls creşterii lor economice şi ar conduce la crearea de noi locuri de muncă.

Proiectul a stârnit însă îngrijorare în rândul opiniei publice şi al clasei politice pe ambele maluri ale Atlanticului, pe tema unei dereglementări agresive mai ales în sectorul agriculturii şi a reducerii protecţiei pentru consumatori.

Opozanţii acestui acord au desfăşurat marţi o acţiune simbolică în faţa Comisiei Europene, oferind preşedintelui acesteia, Jean-Claude Juncker, peste un milion de semnături cu prilejul împlinirii vârstei de 60 ani.

Coaliţia ‘Stop TTIP’, care reuneşte aproximativ 320 de organizaţii din 24 de ţări ale UE, a lansat o petiţie cerând să se pună capăt negocierilor cu Statele Unite şi să se blocheze acordul similar cu Canada (CETA). În două luni, textul a strâns peste un milion de semnături, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...