Acordul de liber-schimb SUA/UE: Germania vrea negocieri mai transparente

Germania a cerut joi mai multă transparenţă în negocierile proiectului de acord de liber-schimb dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, după reproşuri legate de faptul că discuţiile sunt învăluite într-un secret prea mare, transmite AFP.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 03:45
Acordul de liber-schimb SUA/UE: Germania vrea negocieri mai transparente

‘Încrederea cetăţenilor este esenţială pentru ca acest acord important să reuşească’, a declarat ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, după ce a discutat la Washington despre acordul de liber-schimb (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, TTIP) cu oficiali americani.

Proiectul TTIP ‘ne oferă importante posibilităţi economice, de reglementare şi geostrategice, numai dacă cetăţenii înţeleg despre ce este vorba’, a subliniat demnitarul german.

În cursul unei vizite de două zile în capitala americană, Christian Schmidt s-a întâlnit cu omologul său american, Tom Vilsack, şi cu reprezentantul SUA pentru comerţ, Michael Froman, scrie Agerpres.

Negocierile asupra TTIP, demarate în iulie 2013, vizează să elimine barierele vamale, deja foarte reduse, dintre cele două blocuri şi, în special, să se ajungă la o coerenţă în domeniul reglementărilor de o parte şi cealaltă a Oceanului Atlantic, cu scopul de a facilita schimburile comerciale.

Pentru SUA şi UE, acest acord ar da un impuls creşterii lor economice şi ar conduce la crearea de noi locuri de muncă.

Proiectul a stârnit însă îngrijorare în rândul opiniei publice şi al clasei politice pe ambele maluri ale Atlanticului, pe tema unei dereglementări agresive mai ales în sectorul agriculturii şi a reducerii protecţiei pentru consumatori.

Opozanţii acestui acord au desfăşurat marţi o acţiune simbolică în faţa Comisiei Europene, oferind preşedintelui acesteia, Jean-Claude Juncker, peste un milion de semnături cu prilejul împlinirii vârstei de 60 ani.

Coaliţia ‘Stop TTIP’, care reuneşte aproximativ 320 de organizaţii din 24 de ţări ale UE, a lansat o petiţie cerând să se pună capăt negocierilor cu Statele Unite şi să se blocheze acordul similar cu Canada (CETA). În două luni, textul a strâns peste un milion de semnături, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a prelungit cu zece luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor
Ministerul Finanțelor a prelungit cu zece luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor ...
Ministrul Finanțelor Alexandru Nazare a anunțat vineri că a prelungit cu zece luni, până la 31 ianuarie 2022, perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi......
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va prelua sistemul ...
S-a încheiat procesul de fuziune dintre USR și PLUS
S-a încheiat procesul de fuziune dintre USR și PLUS
Fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, vineri, definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti.
Ungaria a blocat o declarație comună a Uniunii Europene împotriva acțiunilor inițiate de China în Hong Kong
Ungaria a blocat o declarație comună a Uniunii Europene împotriva acțiunilor inițiate de China în Hong Kong
Ungaria a blocat o declaraţie a Uniunii Europene care critica noua lege chineză a securităţii în Hong Kong, au declarat ...