Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi pentru AFP surse concordante.
AGERPRES - joi, 18 apr. 2024, 14:08
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara - surse

Întârzierea este legată de vacanţa parlamentară decisă din cauza alegerilor municipale de la 31 martie, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului Apărării turc, confirmată de o sursă parlamentară.

Pentru a intra în vigoare, acordurile internaţionale sunt supuse votului parlamentului din Turcia, cu excepţia anumitor categorii de acorduri tehnice sau economice, care pot fi validate direct de şeful statului.

Dar acordul în legătură cu „Grupul de lucru privind măsurile împotriva minelor în Marea Neagră”, aşa cum este numit oficial, semnat la 11 ianuarie la Istanbul, nu a fost până acum aprobat direct de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi nici supus votului parlamentului pentru ratificare.

Oficialii turci nu au prezentat încă nicio estimare a datei când ar putea fi adoptat, a confirmat pentru AFP o sursă parlamentară.

Turcia, Bulgaria şi România, trei membre ale NATO care se învecinează cu Marea Neagră, au decis să-şi unească forţele pentru a proteja transportul maritim internaţional şi coastele lor de minele plutitoare, care ar putea pluti în derivă de pe ţărmurile ruseşti sau ucrainene.

Iniţiativa, a cărei principală forţă este marina turcă, ar trebui să facă posibilă securizarea exporturilor de cereale ucrainene de-a lungul coastelor româneşti şi bulgare, o rută alternativă de transport maritim stabilită după închiderea coridorului de cereale denunţat de Rusia în vara anului 2023.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, ambele cu ieşire la Marea Neagră, în nord, a existat teama că minele amplasate de beligeranţi ar putea ajunge în mare, în special din cauza furtunilor.

În martie 2022, o mină în derivă recuperată la intrarea în Bosfor i-a îngrijorat pe pescarii turci.

De atunci, mai multe dispozitive plutitoare au fost reperate şi pescuite fără să se producă pagube. Dar, la sfârşitul lunii decembrie, o navă de marfă sub pavilion panamez care se îndrepta spre un port ucrainean pentru a încărca cereale a lovit o mină, iar doi marinari au fost răniţi.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...