Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi pentru AFP surse concordante.
AGERPRES - joi, 18 apr. 2024, 14:08
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara - surse

Întârzierea este legată de vacanţa parlamentară decisă din cauza alegerilor municipale de la 31 martie, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului Apărării turc, confirmată de o sursă parlamentară.

Pentru a intra în vigoare, acordurile internaţionale sunt supuse votului parlamentului din Turcia, cu excepţia anumitor categorii de acorduri tehnice sau economice, care pot fi validate direct de şeful statului.

Dar acordul în legătură cu „Grupul de lucru privind măsurile împotriva minelor în Marea Neagră”, aşa cum este numit oficial, semnat la 11 ianuarie la Istanbul, nu a fost până acum aprobat direct de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi nici supus votului parlamentului pentru ratificare.

Oficialii turci nu au prezentat încă nicio estimare a datei când ar putea fi adoptat, a confirmat pentru AFP o sursă parlamentară.

Turcia, Bulgaria şi România, trei membre ale NATO care se învecinează cu Marea Neagră, au decis să-şi unească forţele pentru a proteja transportul maritim internaţional şi coastele lor de minele plutitoare, care ar putea pluti în derivă de pe ţărmurile ruseşti sau ucrainene.

Iniţiativa, a cărei principală forţă este marina turcă, ar trebui să facă posibilă securizarea exporturilor de cereale ucrainene de-a lungul coastelor româneşti şi bulgare, o rută alternativă de transport maritim stabilită după închiderea coridorului de cereale denunţat de Rusia în vara anului 2023.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, ambele cu ieşire la Marea Neagră, în nord, a existat teama că minele amplasate de beligeranţi ar putea ajunge în mare, în special din cauza furtunilor.

În martie 2022, o mină în derivă recuperată la intrarea în Bosfor i-a îngrijorat pe pescarii turci.

De atunci, mai multe dispozitive plutitoare au fost reperate şi pescuite fără să se producă pagube. Dar, la sfârşitul lunii decembrie, o navă de marfă sub pavilion panamez care se îndrepta spre un port ucrainean pentru a încărca cereale a lovit o mină, iar doi marinari au fost răniţi.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu creșterile de pe piețele europene, ca urmare a posibilității ca Austria......
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...