Acordul pentru reforma legală de combaterea evaziunii fiscale a companiilor ar putea fi semnat azi – ECOFIN

Economica.net
21 02. 2017
340422_tax_evasion_18584800

Consiliul miniştrilor europeni de Economie şi Finanţe (ECOFIN) va încerca să finalizeze modificările unei directive împotriva evaziunii fiscale, care se centrează pe disparităţile faţă de ţări non europene, ce se încadrează în măsurile stabilite de UE pentru a preveni evaziunea privind impozitele în cazul marilor companii, în contextul scandalului ‘Panama Papers’.

Disparităţile în cadrul UE sunt acoperite de o altă directivă, adoptată în iulie 2016.

ECOFIN a dezbătut această reformă la reuniunea din decembrie 2016, dar miniştrii nu au reuşit să se pună de acord în privinţa a două puncte: derogările pentru sectorul financiar, solicitate de Marea Britanie, şi data de intrare în vigoare a noilor dispoziţii, pe care Olanda ar vrea să o amâne.

Malta, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE, propune limitarea în timp a derogărilor pentru sectorul financiar şi amânarea cu un an a intrării în vigoare a directivei, până în ianuarie 2019, potrivit unor surse diplomatice.

Spania ‘ar putea sprijini’ această propunere, care are şanse să fie aprobată de ECOFIN marţi, potrivit unor surse din Ministerul spaniol al Transporturilor.

Pe de altă parte, Consiliul va dezbate progresul obţinut în privinţa criteriilor pentru a stabili ce ţări trebuie să intre ‘pe lista neagră’ a paradisurilor fiscale din UE, care se estimează a fi gata la finele lui 2017.

În noiembrie, miniştrii Economiei şi Finanţelor din UE au abordat deja tema, dar a rămas în discuţie în special definiţia pentru activităţi ‘offshore’.

Criteriile pentru a stabili dacă o ţară poate fi considerată paradis fiscal se bazează pe nivelul acestora de transparenţă fiscală, oricât de corectă ar fi politica de impozitare şi dacă se aplică măsuri împotriva erodării bazei de impozitare sau transferurilor de profituri.