Acordul UE cu patru state din America de Sud riscă să nu intre în vigoare din cauza defrișărilor din Brazilia

Economica.net
01 09. 2020
steag_brazilia_85550400

Acordul UE-Mercosur încheiat în iunie 2019 de Comisia Europeană în numele statelor membre trebuie să fie validat de acestea pentru a intra în vigoare. Ratificarea necesită unanimitatea şefilor de stat şi de guvern.

„Noi, miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre suntem foarte, foarte sceptici cu privire la acest subiect (-ratificarea acordului- nr). Şi pot să spun asta în numele fiecărui ministru prezent aici”, a declarat Julia Kloeckner la Koblenz, vestul Germaniei, înaintea debutului unei reuniuni informale a miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului din statele membre UE.

Acest acord de liber schimb UE-Mercosur, semnat la sfârşitul lunii iunie 2019 după 20 de ani de negocieri, provoacă nemulţumire în unele din ţările UE sub presiunea agricultorilor, îngrijoraţi pentru producţia lor de carne, şi a ONG-urilor, preocupate de schimbările climatice.

Parlamentele din Austria şi Olanda au respins acordul în forma actuală. Alte state precum Belgia, Franţa, Irlanda sau Luxemburg s-au arătat şi ele reticente.

După ce mult timp s-a numărat printre susţinătorii acestui acord, care ar fi deschis debuşee pentru puternica sa industrie exportatoare, Berlinul şi-a modificat recent poziţia.

„Vedem cum în Brazilia pădurea amazoniană este arsă pentru a face loc cât mai rapid posibil terenurilor agricole iar ulterior culturile agricole sunt vândute pe pieţele noastre, unde agricultorii noştri nu pot să concureze. Aceasta este o distorsionare a concurenţei”, a insistat Julia Kloeckner.

„Nu văd pentru moment o ratificare a acordului Mercosur. Am motive foarte precise pentru care sunt extrem de sceptică”, a mai spus Julia Kloeckner, a cărei ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE.