Ikea vrea să deschidă magazin la Iaşi

Retailerul suedez de mobilier IKEA negociază cu proprietarii Era Shopping Park din Iaşi deschiderea unui magazin în cadrul parcului de retail, înţelegere care are mari şanse să se încheie în acest an, a anunţat unul dintre acţionarii proiectului de retail.
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 11:24
Ikea vrea să deschidă magazin la Iaşi

„Construcţia mall-ului de 28.000 de metri pătraţi a fost amânată până la obţinerea finanţării. În plus, există 8 hectare de teren disponibile la vânzare sau pentru dezvoltarea de noi unităţi de retail. BMW a oferit termeni atractivi de închiriere a 6.000 de metri pătraţi din acest teren pentru a dezvolta un showroom, tranzacţie care aşteaptă aprobarea finală din partea viitorilor chiriaşi. Discuţiile cu IKEA sunt în curs, cu o perspectivă pozitivă pentru 2013”, se arată într-un raport al fondului britanic de investiţii European Convergence Development Company (ECDC), unul dintre acţionarii Era Shopping Park Iaşi.

Despre intenţia retailerului suedez de a deschide un magazin în Iaşi s-a scris şi în anul 2008, însă de atunci Ikea a rămas la un singur magazin în România, deschis în 2007.

La acea vreme se vorbea despre un magazin de 24.000 de metri pătraţi, însă informaţia nu a fost confirmată de niciuna din părţile implicate.

„În momentul de faţă suntem în continuare în faza de prospectare pentru a găsi cea mai potrivită locaţie pentru următorul magazin. Ce va pot spune cu siguranţă este că lucrăm la asta, avem un Land Acquisition manager începând din mai 2010, care cu asta se ocupă: prospectează piaţa, caută terenuri. Încă nu am stabilit care va fi următoarea locaţie din România: este interesant şi Bucureştiul, dar şi celelalte oraşe cu peste 300.000 de locuitori din ţară”, a declarat Cornel Oprişan, Retail Manager Ikea România.

Parcul de retail mai este deţinut de fondul britanic Argo Real Estate Opportunities Fund, prima fază a proiectului fiind deschisă în anul 2008. În prezent, proiectul are circa 50.000 de metri pătraţi închiriabili. Investitorii anunţau în 2008 şi dezvoltarea unui mall, însă începerea construcţiei a fost amânată.

Dezvoltatorii deţin toate autorizaţiile de construcţie pentru mall, fiind în negocieri cu mai mulţi constructori pentru realizarea proiectul. Astfel, în cazul în care va fi obţinută finanţarea până în luna martie, prima fază a mall-ului, de 15.000 metri pătraţi, ar putea finalizată în luna martie 2014, iar a doua, de 13.000 metri pătraţi, în luna noiembrie 2014.

„Concurenţa în oraş a crescut de la deschiderea proiectului Palas de 45.000 metri pătraţi (proiectul a fost deschis în primăvara anului trecut, fiind dezvoltat de Iulius Group, n.r.). Acesta a atras o serie de noi retaileri în oraş şi a redus traficul şi vânzările celorlalte centre comerciale din oraş. Deşi traficul în Era este acum la nivelul de dinaintea deschiderii Palas, este clar că vânzările retailerilor s-au redus. Acest lucru este valabil şi pentru celelalte proiecte din oraş”, se menţionează în raport.

ECDC estimează că vânzările retailerilor s-au redus cu 15-20% în urma deschiderii Palas, astfel că şi în 2013 chiriaşii vor beneficia de o serie de reduceri ale chiriilor.

Gradul de ocupare al parcului este de 97,8%, după ce în 2012 au fost semnate 21 de contracte de închiriere.

Fondurile britanice mai deţin împreună un proiect similar cu cel din Iaşi la Oradea, deschis în 2009.

Proiectul are 64.000 metri pătraţi închiriabili, finalizaţi în două faze. O a treia fază este programată pentru finalizare în acest an. Pentru această fază, dezvoltatorii negociază cu retailerul francez de echipamente sportive Decathlon pentru deschiderea unui magazin de 1.800 de metri pătraţi.

Pe lângă parcurile de retail din Iaşi şi Oradea, ECDC a fost implicat în dezvoltarea clădirii de birouri Cascade Euro Tower şi a ansamblului rezidenţial Asmita Gardens, aflat în insolvenţă, ambele din Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Bugetul pentru investiții va ajunge la 110 miliarde de lei în 2023
Ciucă: Bugetul pentru investiții va ajunge la 110 miliarde de lei în 2023
Premierul Nicolae Ciucă anunţă că în 2023 bugetul alocat investiţiilor va creşte semnificativ, urmând să fie de peste 110 miliarde de lei, faţă de aproape 90 de miliarde de lei în acest......
Toate serviciile funerare pe care ți le pune la dispoziție o firmă profesională de pompe funebre (P)
Toate serviciile funerare pe care ți le pune la dispoziție o firmă profesională de pompe funebre (P)
Atunci când survine decesul unei persoane dragi, cel mai simplu mod de a trece peste nefericitul eveniment este să colaborezi ...
Barna Tanczos: Cantitatea de lemn de foc pusă pe piața în acest an a fost cu 1 milion de mc mai mare față de anul trecut
Barna Tanczos: Cantitatea de lemn de foc pusă pe piața în acest an a fost cu 1 milion de mc mai mare față de anul trecut
Romsilva şi proprietarii privaţi de păduri, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus în acest an pe piaţă ...
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Consumer Business Group anunță că a atins numeroase obiective în ultimul an prin extinderea ecosistemului Huawei ...