JP Morgan, dată în judecată de acționari pentru pierderile de 2 miliarde dolari

Acţionari ai JP Morgan Chase au dat banca în judecată, prin intermediul a două procese separate, acuzând instituţia financiară şi conducerea acesteia de asumarea unor riscuri excesive care au dus la pierderi de cel puţin 2 miliarde de dolari, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 16:18
JP Morgan, dată în judecată de acționari pentru pierderile de 2 miliarde dolari

Un purtător de cuvânt al JP Morgan a refuzat să comenteze procesele deschise la un tribunal din Manhattan, la câteva zile după ce directorul general Jamie Dimon a anunţat că „o strategie greşită de hedging” a provocat o pierdere masivă luna trecută.

„Ceea ce nu spune compania este că acele pierderi au fost rezultatul unei schimbări marcante a modelului de riscuri acceptabile, nedezvăluită investitorilor, şi a unei schimbări similare a unei divizii, dintr-una cunoscută pentru plasamentele conservatoare într-o firmă cu tranzacţii riscante pe termen scurt”, se arată într-una din plângeri.
Această plângere a fost înaintată de James Baker, acţionar din California, în numele JP Morgan Chase, împotriva directorului general Dimon, a directorului financiar Douglas Braunstein şi a celorlalţi membri ai consiliului de administraţie.

A doua plângere a fost depusă de compania de servicii financiare Saratoga Advantage Trust, în numele unor deţinători de acţiuni comune ale JP Morgan, şi susţine că Dimon şi Braunstein au făcut declaraţii false, înşelătoare şi omisiuni, la o conferinţă cu investitorii din luna aprilie.

Dimon a declarat săptămâna trecută că banca a făcut greşeli „flagrante”, iar pierderile de aproximativ 2 miliarde de dolari din tranzacţiile cu instrumente derivate au fost auto-provocate.

JPMorgan ia în calcul recuperarea bonusurilor de la mai mulţi foşti şi actuali directori executivi şi angajaţi, inclusiv de la fostul director de investiţii Ina Drew, a cărei divizie a dezvăluit joi pierderea de 2 miliarde dolari.

Drew, care lucrează de 30 de ani la JPMorgan, a primit pentru anul trecut un pachet total de compensaţii financiare de 14 milioane de dolari, din care 7,1 milioane de dolari în acţiuni, 4,7 milioane bonus în cash şi 750.000 dolari salariu de bază. Ea şi-a anunţat luni demisia.

Surse citate în presa internaţională au afirmat în ultimele zile că JPMorgan aşteaptă demisiile a trei directori executivi şi ar putea concedia toţi angajaţii biroului londonez responsabil pentru pierderea pe tranzacţii cu derivate financiare.

Departamentul de Justiţie şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA au început o investigaţie penală împotriva JP Morgan Chase, după pierderile de 2 miliarde de dolari înregistrate de bancă în operaţiunile de trading, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...