Acţionarii Alpha Bank aprobă renunţarea la planul de fuziune cu EFG Eurobank

Acţionarii băncii elene Alpha Bank au aprobat marţi renunţarea la planul de fuziune cu rivalii de la EFG Eurobank, după ce restructurarea datoriei Greciei a cauzat pierderi ambelor instituţii de credit, dar mai ales EFG, potrivit Reuters.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 13:19
Acţionarii Alpha Bank aprobă renunţarea la planul de fuziune cu EFG Eurobank

EFG Eurobank deţine în România Bancpost, iar Alpha Bank desfăşoară operaţiuni sub brand propriu. Consiliul Concurenţei a aprobat anul trecut fuziunea Alpha Bank România cu Bancpost.

Există aşteptări ca ambele bănci elene să participe la o recapitalizare cu 18 miliarde de euro a sistemului bancar din Grecia, parte a acordului de ajutor financiar extern de 130 de miliarde de euro.

Alpha Bank şi EFG au vrut anul trecut să formeze cea mai mare bancă elenă printr-un schimb de acţiuni. Scopul fuziunii era de a rezista mai bine crizei financiare, care a condus la creşterea portofoliilor de credite neperformante şi la declinul depozitelor.

Acordul de fuziune a căzut însă, după ce a devenit clar că restructurarea datoriei statului elen, prin care au fost şterese datorii de circa 100 de miliarde de euro, urma să afecteze grav cele două bănci, dar mult mai puternic EFG, instituţie de credit cu o expunere mai mare pe obligaţiuni ale guvernului.

„În august 2011, condiţiile justificau o fuziune. Dar după participarea la reducerea datoriei statului fuziunea nu mai este în interesul acţionarilor Alpha”, a transmis acţionarilor preşedintele Alpha Bank, Yannis Costopoulos.

Acordul de fuziunea prevedea un schimb de acţiuni după raportul cinci titluri Alpha Bank la fiecare şapte titluri EFG.

„Nu a fost o problemă de schimb de acţiuni. Noua entitate ar fi trebuit să atragă fonduri de circa nouă miliarde de euro. În actualele condiţii, ca preşedinte, nu puteam propune aşa ceva acţionarilor”, a spus Costopoulos.

Necesarul ridicat de capital ar fi condus la naţionalizarea entităţii formate după fuziune, întrucât suma nu putea fi atrasă din piaţa financiară, a spus el.

Alpha Bank a raportat o pierdere de 3,81 miliarde de euro pentru anul trecut, din cauza implicării în restructurarea datoriei Greciei şi a creşterii provizioanelor, în timp ce EFG a avut un rezultat negativ de 5,5 miliarde de euro.

Boardul Alpha Bank a cerut în martie acţionarilor să anuleze fuziunea cu EFG, aprobată de acţionarii celor două bănci în noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...