Fuziunea Băncii Carpatica cu Nextebank este dezbătută astăzi la Sibiu. Care este raportul dintre valorile celor două

Acţionarii Băncii Comerciale Carpatica (BCC) decid astăzi dacă aprobă „condiţiile principale” ale ofertei ferme primite de la Nextebank pentru fuziunea prin absorbţie a acesteia. Nextebank este controlată de Emerging Europe Accession Fund, administrat de firma de specialitate a omului de afaceri Horia Manda.
Adrian N. Ionescu - vin, 19 dec. 2014, 08:18
Fuziunea Băncii Carpatica cu Nextebank este dezbătută astăzi la Sibiu. Care este raportul dintre valorile celor două

Nextebank se aşteaptă să primească, până la 22 decembrie, un răspuns de la Banca Comercială Carpatica (BCC) la oferta fermă revizuită de fuziune, pe care a făcut-o în 14 noiembrie. Conform acestei oferte BCC ar urma să absoarbă Nextebank.

Fuziunea ar urma să aibă loc la un raport al valorilor juste ale celor două bănci Carpatica / Nextebank de 1,2 / 1. Cu alte cuvinte, în termenii propuşi de Nextebank, valoarea BCC este cu 20% mai mare decât cea a Nextebank, potrivit documentelor prezentate acţionarilor Băncii Carpatica.

Directoratul mai vrea să i se delege atribuţia de a decide majorarea capitalului social al băncii cu maxim 155 milioane lei prin una sau mai multe emisiuni de acţiuni ordinare noi. Delegarea de atribuţii ar urma să fie valabilă pe o perioadă de un an de la data la care delegarea este aprobată de acţionar, fiind  „în legătură cu o posibilă acordare de împrumut subordonat de nivel 1 sau de nivel 2, care ar putea să conţină caracteristici de convertibilitate în acţiuni”, se mai spune în documentele AGA.

Directoratul BCC a găsit un potenţial investitor, listat pe o piaţă reglementată în UE, care este interesat să investească 30 de milioane de euro în banca din Sibiu, pentru a creşte „capitalul de reglementare”. Investitorul ar fi dispus să ofere „împrumuturi subordonate” cu sau fără opţiuni de convertibilitate în acţiuni.

Operaţiunea este supusă aprobării acţionarilor, tocmai din cauza posibilităţii realizării sale cu exercitarea opţiuni de convertibilitate a împrumuturilor în acţiuni BCC. Banii ar urma să fie folosiţi „pentru susţinerea planurilor de creştere ale băncii, fie în mod organic, fie prin achiziţii de afaceri / portofolii de credit”, se mai spune în documentele AGA.

Împrumuturile respective ar putea avea legătură cu fuziunea, astfel încât, BCC să aibă mai multe opţiuni în negocierea detaliilor fuziunii cu Nextebank.

Fuziunea

Suma activelor BCC şi Nextebank este de circa 4,3 miliarde de lei, potrivit datelor la 30 iunie 2014. BCC  ar contribui cu mai mult de trei sferturi. BCC avea acordate credite de peste 1,19 miliarde de lei, iar Nextebank de 601 milioane de lei.

Venitul operaţional net al BCC  era de 101 milioane de lei, în vreme ce la Nextebank era pe minus:  – 28 de milioane de lei.

Ambele bănci sunt pe pierdere. Valorile pierderilor nete sunt foarte apropiate: -21,7 mil. lei la BCC, respectiv -21,3 mil. lei la Nextebank.

„În timp ce Carpatica are o reţea largă care poate genera activitate bancară,  baza sa de capital nu susţine o creştere semnificativă a afacerilor. Nextebank are o bază puternică de capital şi acţionari direcţi şi indirecţi cu o reputaţie solidă. Printre acţionarii Nextebank se numără BERD şi Fondul European de Investiţii”, se spune în documentele fuziunii.

EEAF Financial Services BV, vehiculul de investiţii al Emerging Europe Accession Fund (EEAF), urmează să devină principalul acţionar al noii BCC, cu 45% din titluri. EEAF este acţionarul majoritar al Nextebank.  

După finalizarea fuziunii, programată pentru 30 mai 2015, noua bancă se va numi tot Carpatica şi va fi succesorul de drept „în ceea ce priveşte oricare şi toate drepturile acumulate de Nextebank până la finalizarea fuziunii”.


Carabulea şi asociaţii

Ilie Carabulea, omul de afaceri sibian care are peste 41% din acţiunile BCC, tocmai a fost eliberat  din arest preventiv, dar va fi în arest la domiciulu şi cercetat cercetat  în care s-a aflat în legătură cu dosarul Carpatica Asig.

Pachetul său de acţiuni urmează să se dilueze.

Parteneri săi de afaceri au început să vândă din acţiunile BCC. Unul dintre ei, Gheorghe Dicu, a vândut 300.000 de acţiuni nu mai departe de miercuri şi joi 18 decembrie 2014, la un preţ de puţin peste opt bani / acţiune.

Un alt partener al lui Carabulea, Corneliu Tănase, şi-a vândut cea maimare parte a acţiunilor, deţinerea sa dimnuându-se de la aproape 10% la 1,15%.

Citeşte şi

Carabulea şi afiliaţii săi vor să vândă pachetul majoritar la Banca Comercială Carpatica. Decizia, pe 19 decembrie

 

Te-ar mai putea interesa și
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze pe piață conform propriilor planuri. Nu a făcut-o încă, iar acest lucru......
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...