Acţionarii BVB au aprobat distribuirea de dividende de 16,4 mil. lei, reprezentând 97% din profit

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au aprobat joi în AGOA distribuirea de dividende de 16,4 milioane lei (3,7 milioane euro), de trei ori mai mult decât anul trecut, potrivit unor surse prezente la şedinţă.
Economica.net - joi, 26 apr. 2012, 09:39
Acţionarii BVB au aprobat distribuirea de dividende de 16,4 mil. lei, reprezentând 97% din profit

În schimb, AGEA nu a întrunit cvorumul necesar pentru derularea şedinţei, fiind prezenţi doar 24,99% din acţionari, faţă de minim 50% prevăzut în statut. La AGEA, acţionarii trebuiau să discute răscumpărarea unui pachet de maxim 1% din capital, pentru implementarea unui program de alocare a titlurilor către salariaţi şi directori.

Bursa va acorda acţionarilor un dividend brut de 2,1417 lei/acţiune, de trei ori mai mare faţă de cel distribuit anul trecut, de 0,7015 lei/acţiune. Valoarea totală a dividendelor care vor fi distribuite în acest an reprezintă 97% din profitul de anul trecut, de 16,9 milioane lei (aproape 4 milioane euro).

Profitul Bursei a urcat anul trecut de aproape trei ori, odată cu listarea Fondului Proprietatea.

Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, de 32,89 lei/acţiune, randamentul dividendului brut este de 6,5%.

Totodată, acţionarii Bursei au aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care prevede o cifră de afaceri în creştere cu 16%, la 25,2 milioane lei (5,7 milioane euro). Conducerea Bursei se bazează în principal pe finalizarea cu succes a ofertelor publice anunţate de stat şi pe majorarea rulajelor. BVB a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 21,7 milioane lei (5,1 milioane euro).

Profitul net din acest an ar urma să scadă cu 35%, de la 16,9 milioane lei (4 milioane euro), la 11,1 milioane lei (2,5 milioane euro). Scăderea profitului net va fi influenţată de faptul că Bursa nu va mai încasa dividende la fel de consistente de la Depozitarul Central precum anul trecut. BVB a primit anul trecut 8,2 milioane lei dividende de la Depozitarul Central, la care este acţionar majoritar.

Dividendele au provenit din profiturile înregistrate de Depozitar în 2007 şi 2010.

Bursa ar urma să încaseze în acest an dividende de doar 1,9 milioane lei (434.000 de euro), valoare de peste trei ori mai redusă decât în 2011, potrivit bugetului propus acţionarilor.
BVB estimează pentru acest an un profit operaţional de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro), cu 20% peste cel de anul trecut, de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Pe de altă parte, profitul din activitatea financiară ar urma să scadă de la 12,4 milioane lei (2,9 milioane euro), la 5 milioane lei (1,1 milioane euro).

Bursa estimează că valoarea ofertelor publice va fi de 2,447 miliarde lei, iar încheierea acestora cu succes ar putea creşte rulajul BVB cu 322,6 milioane lei (73,8 milioane euro)/an.

Principalii acţionari ai BVB sunt fondurile străine de investiţii, printre care fondurile Erste şi fondurile Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Un alt acţionar cu o prezenţă vizibilă este SIF Moldova, care deţine 5% din titluri.

Bursa are un capital social de 76,7 milioane lei, divizat în 7,6 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei. Titlurile BVB au încheiat şedinţa de marţi în creştere cu 0,3%, la 32,89 lei, iar la această cotaţie, capitalizarea BVB este de 252,4 milioane lei (57,6 milioane euro).

(Pentru conversia în euro a sumelor prevăzute în bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat miercuri de BNR, de 4,3778 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...