1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

News

Acţionarii BVB sunt convocaţi în aprilie pentru a discuta reducerea capitalului social cu 10%

Administratorii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au convocat AGA de bilanţ pentru 24 aprilie, iar pe ordinea de zi a şedinţei se află şi reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor.

19 mar, 2013 | Mediafax

Fondurile rezultate din scăderea capitalului vor fi restituite acţionarilor, potrivit convocatorului AGA transmis marţi Bursei.

Acţionarii vor decide şi asupra alocării unui dividend brut de 1,1198 lei/acţiune, în scădere aproape la jumătate faţă de cel distribuit pentru 2011, de 2,1417 lei. Astfel, acţionarii vor primi dividende în sumă de 8,59 milioane lei, reprezentând 95% din profit.

Bursa de la Bucureşti a înregistrat anul trecut un profit net preliminat de 9 milioane lei (2 milioane euro), în scădere cu 47%, şi afaceri cu 19,5% mai mici, de 17,5 milioane lei (3,9 milioane euro), ca urmare a reducerii volumului de tranzacţionare.

De asemenea, acţionarii vor dezbate participarea Bursei la majorarea capitalului Casei de Compensare Bucureşti printr-o contribuţie cuprinsă între 10 milioane lei şi 37 milioane lei.

Pe ordinea de zi se află şi transferul competenţei şi atribuţiei de aprobare a nivelului maxim al tarifelor şi comisioanelor de la AGEA la AGOA. Consiliului de Administraţie propune scăderea comisioanelor variabile din valoarea tranzacţiilor şi introducerea unui tarif fix lunar. Propunerea a figurat şi pe ordinea de zi a AGEA de săptămâna trecută, care nu a întrunit însă cvorumul necesar pentru desfăşurare.

Tot în AGA din aprilie, acţionarii vor discuta răscumpărarea unui pachet de maxim 1% din acţiunile proprii, la un preţ minim de 19 lei şi a unul maxim de 35 lei/unitate, titluri care vor fi alocate către salariaţi şi directori ai companiei.

Pe ordinea de zi a şedinţei se regăseşte o serie de modificări la statutul BVB, printre care şi schimbarea pragului de cvorum necesar pentru întrunirea adunărilor generale ordinară şi extraordinară. Pentru adunarea ordinară cvorumul ar urma să scadă la 25% pentru prima convocare (50% în prezent), iar în cazul adunării extraordinare la 25% la prima convocare (75% în prezent) şi, respectiv, la 20% în a doua zi (50% în prezent).

Printre cei mai mari acţionari ai BVB sunt fondurile de investiţii străine Erste şi Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Totodată, pachete similare sunt controlate şi de SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO