Acţionarii BVB sunt convocaţi în aprilie pentru a discuta reducerea capitalului social cu 10%

Administratorii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au convocat AGA de bilanţ pentru 24 aprilie, iar pe ordinea de zi a şedinţei se află şi reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 19:54
Acţionarii BVB sunt convocaţi în aprilie pentru a discuta reducerea capitalului social cu 10%

Fondurile rezultate din scăderea capitalului vor fi restituite acţionarilor, potrivit convocatorului AGA transmis marţi Bursei.

Acţionarii vor decide şi asupra alocării unui dividend brut de 1,1198 lei/acţiune, în scădere aproape la jumătate faţă de cel distribuit pentru 2011, de 2,1417 lei. Astfel, acţionarii vor primi dividende în sumă de 8,59 milioane lei, reprezentând 95% din profit.

Bursa de la Bucureşti a înregistrat anul trecut un profit net preliminat de 9 milioane lei (2 milioane euro), în scădere cu 47%, şi afaceri cu 19,5% mai mici, de 17,5 milioane lei (3,9 milioane euro), ca urmare a reducerii volumului de tranzacţionare.

De asemenea, acţionarii vor dezbate participarea Bursei la majorarea capitalului Casei de Compensare Bucureşti printr-o contribuţie cuprinsă între 10 milioane lei şi 37 milioane lei.

Pe ordinea de zi se află şi transferul competenţei şi atribuţiei de aprobare a nivelului maxim al tarifelor şi comisioanelor de la AGEA la AGOA. Consiliului de Administraţie propune scăderea comisioanelor variabile din valoarea tranzacţiilor şi introducerea unui tarif fix lunar. Propunerea a figurat şi pe ordinea de zi a AGEA de săptămâna trecută, care nu a întrunit însă cvorumul necesar pentru desfăşurare.

Tot în AGA din aprilie, acţionarii vor discuta răscumpărarea unui pachet de maxim 1% din acţiunile proprii, la un preţ minim de 19 lei şi a unul maxim de 35 lei/unitate, titluri care vor fi alocate către salariaţi şi directori ai companiei.

Pe ordinea de zi a şedinţei se regăseşte o serie de modificări la statutul BVB, printre care şi schimbarea pragului de cvorum necesar pentru întrunirea adunărilor generale ordinară şi extraordinară. Pentru adunarea ordinară cvorumul ar urma să scadă la 25% pentru prima convocare (50% în prezent), iar în cazul adunării extraordinare la 25% la prima convocare (75% în prezent) şi, respectiv, la 20% în a doua zi (50% în prezent).

Printre cei mai mari acţionari ai BVB sunt fondurile de investiţii străine Erste şi Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Totodată, pachete similare sunt controlate şi de SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...