Actionarii Fondului Proprietatea dau 11 milioane de lei pentru listarea la bursa din Varşovia

Listarea întâmpină dificultăţi din cauza politicilor protecţioniste ale instituţiilor celor două pieţe, potrivit declaraţiei unui oficial pentru ECONOMICA.NET. Totuşi, acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, miercuri, listarea la bursa de la Varşovia, propunerea fiind adoptată cu 99,5% din voturile celor prezenţi. Bugetul listării se ridică la peste 10,7 milioane de lei, din care mai mult de jumătate iau intermediarii.
Economica.net - mie, 27 iun. 2012, 10:20
Actionarii Fondului Proprietatea dau 11 milioane de lei pentru listarea la bursa din Varşovia

JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities vor încasa 5,4 milioane lei (circa 1,2 milioane euro) pentru intermedierea listării Fondului Proprietatea (FP) la Bursa din Varşovia, potrivit bugetului prezentat azi la adunarea acţionarilor, de către oficialii Franklin  Templeton Investment, administratorul Fondului.

Cheltuielile pentru serviciile juridice sunt estimate la 2,2 milioane lei (peste 490.000 de euro), iar pe locul 3 în materie de costuri figurează „contingenţele privind impozitele“, care consumă 16 % din buget (1,7 milioane de lei).

Principalul obstacol în faţa listării este conectarea celor două insituţii de Depozitar din cele două ţări, care se ocupă cu înregistrarea şi cu operaţiunile post tranzacţionare.

Interconectarea este necesară pentru ca pe fiecare dintre cele două pieţe să se poată tranzacţiona toate acţiunile FP şi acţiunile cumpărate la o bursă să poată fi vândute la cealaltă.

În principiu ar trebui să fie doar o chestiune tehnică, dar în spatele aspectelor tehnice şi de reglementare se află politica protecţionistă a celor două pieţe, potrivit unui oficial al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Şi Depozitarul nostru şi al lor au reglementări care permit doar listarea pe propria piaţă a companiilor de pe alte pieţe, dar nu şi  listarea propriilor companii  pe alte pieţe, pentru protecţia împotriva exportului nedorit de lichiditate“, a declarat  sursa citată pentru ECONOMICA.NET.

Totuşi, Franklin Templeton ar putea opta pentru  o soluţie de compromis: interconectarea celor două pieţe prin intermediul unei bănci custode c are să aibă acces la ambele societăţi de Depozitare,

„Există câteva sute de cazuri de acest fel în lume şi nu ar trebui să fie nici o problemă“, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului şi vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton Investment.

Potrivit managerului Fondului, memorandumul va fi realizat în circa 10 săptămâni, după care ar trebui să mai dureze cam 2-3 săptămâni până la listare. Data finală depinde însă de momentul stabilirii unei legături între sistemele depozitarilor centrali din Polonia şi România.

Listarea va fi mai întâi tehnică, fără vânzare de acţiuni, şi va fi intermediată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities.

„Listatea la Varşovia nu va fi afectată de intrarea Hidroelectrica în insolvenţă„, a declarat managerul Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, la adunarea generală a acţionarilor.

Fondul Proprietatea îşi va reduce cu 21% valoarea activului net la finalul lunii iunie, ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă. Fondul deţine 20% din acţiunile celui mai mare producător de energie elerctrică din România.

Listarea secundară a acţiunilor la Varşovia va fi realizată în baza unui memorandum de informare, care nu necesită aprobarea niciunui alt organism de reglementare.

Fondul ar putea fi inclus, datorită dimensiunii sale, în indicele WIG (cel mai cuprinzător indice al Bursei de la Varşovia), dar şi în indicele WIG 20 (un alt indice de referinţă al bursei poloneze), ceea ce ar putea avea ca rezultat o cerere mai mare din partea investitorilor instituţionali.

Prin urmare, listarea secundară ar face Fondul mai vizibil şi mai uşor accesibil pentru investitorii vizaţi, care includ fondurile poloneze de pensii şi fondurile mutuale, precum şi investitorii internaţionali dedicaţi regiunii şi investitorii de benchmark care nu sunt activi în România.

La data de 8 iunie, investitorii instituţionali străini deţineau 48,26% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane juridice înregistrate în România aveau 9,68%. Investitorii persoane fizice români deţineau 29,97%, iar persoanele fizice străine aveau 7,69% din acţiuni.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (9,8%).

Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi în scădere cu 0,68%, la 0,44 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 6,062 miliarde lei (1,357 miliarde euro). În sesiunea de miercuri, titlurile sunt suspendate de la tranzacţionare, pentru întâlnirea acţionarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...