Acţionarii Fondului Proprietatea au scos la vânzare 81% din capitalul fondului, în oferta de răscumpărare

Numărul total de acţiuni subscrise de acţionarii Fondului Proprietatea (FP), în cadrul ofertei de cumpărare derulate chiar de FP, a fost de peste 10,1 miliarde de acţiuni acţiuni, adică de aproape 13,5 ori mai mare decât volumul de acţiuni care a făcut obiectul ofertei.
Adrian N. Ionescu - vin, 05 dec. 2014, 08:31
Acţionarii Fondului Proprietatea au scos la vânzare 81% din capitalul fondului, în oferta de răscumpărare

Volumul de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP) scoase la vânzare de acţionarii acestuia a fost de peste 81% din capitalul social al Fondului.  

S-au subscris 10.109.789.738 acţiuni FP, reprezentând 1.347,97 % din volumul ofertei de cumpărare derulate de Fond între 3 noiembrie şi 2 decembrie 2014, la un preţ de cumpărare de 1,11 lei / acţiune.

Volumul subscris de acţionarii FP este cu peste 16,8% mai mare decât valoarea nominală, şi cu peste 18% mai mare decât preţul de piaţă de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) dinaintea începerii ofertei.

Ca urmare, la fiecare 100 de acţiuni oferite spre vânzare Fondului de către acţionarii săi, aceştia vor primi şapte acţiuni, conform indicelui de alocare a ofertei de 0,0741855191. Fracţiunile de acţiuni se rotunjesc în jos.

Numărul de acţiuni achiziţionate de către Fond în cadrul Ofertei se ridică la 749.998.142 acţiuni. Din cauza numărului de acţiuni subscrise fracţionat care a fost rotunjit în jos, numărul de acţiuni achiziţionat a fost mai mic decât cel prevăzut iniţial în ofertă, de 750 de milioane.

Este a doua ofertă de răscumpărare a propriilor acţiuni derulată de Fondul Proprietatea (FP) şi faptul că preţul de cumpărare oferit a fost atât de mare faţă de cel din piaţă a mobilizat atât foştii proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP, cât şi noii  acţionari ai fondului.

FP a mai derulat o ofertă accelerată de răscumpărare, la finalul anului trecut, când a luat din piaţă 600 de milioane de acţiuni  la preţul de 1 leu/unitate. La data respectivă, acţionarii ar fi vrut să vândă în ofertă peste 72% din FP. Gradul de subscriere a fost de peste 17,4 ori mai mare decât volumul cerut.

Gradul mare de subscriere şi gradul mare de acoperire a capitalului social cu subscrieri dau o măsură  a caracterului foarte speculativ al plasamentului în acţiunile FP, din moment ce nici acţionarii despăgubiţi cu titluri nu par dispuşi să lase moştenire acţiunile FP, aşa cum se întâmplă cu marile blue – chips de pe pieţe.

Termenul de blue chip este folosit pentru companiile tranzacţionate la bursă, cărora investitorii le acordă statutul de cele mai solide, mai eficiente și mai stabile de pe piață. Companiile blue chip au performanțe financiare pozitive chiar şi în perioadele dificile ale economiei au o capitalizare şi  lichiditatea a titlurilor lor la bursă mari, performanțe financiare redutabile şi o calitate superioară a  acționariatului și a managementului.

Companiile cărora investitorii le acordă au un statut speculativ la bursă pot avea multe din calităţile de mai sus, dar nu şi pentru multă vreme. Acţionarii companiilor blue-chip nu se grăbesc să-şi lichideze poziţiile cu acţiunile respective, în vreme ce acţionarii companiilor speculative nu ratează şansele  unor câştiguri mari.

Citeşte şi

Fondul Proprietatea a demarat în trombă în a patra campanie de răscumpărare de acţiuni

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...