Acţionarii Fondului Proprietatea vor lua circa 541 de milioane de lei din capitalul său social

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au votat în după amiaza de miercuri reducerea capitalului social al acestuia cu 5,26%, prin diminuarea valorii nominale a unei acţiuni FP de la 0,95 la 0,9 lei / titlu. Este a doua operaţiune de acest tip.
Adrian N. Ionescu - mie, 21 ian. 2015, 12:57
Acţionarii Fondului Proprietatea vor lua circa 541 de milioane de lei din capitalul său social

Peste 541 milioane de lei, rezultate din reducerea de capital social al Fondului Proprietatea (FP), vor fi distribuite investitorilor înregistraţi ca acţionari ai fondului la 24 iunie.

Adunarea generală extraordinară (AGEA) de miercuri a acţionarilor FP a validat propunerea administratorilor fondului de reducere a capitalului social prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor, de la 0,95 la 0,9 lei / titlu.

Fondurile rezultate urmează să fie returnate acţionarilor înregistraţi în registrul acţionarilor al Fondului proporţional cu cota de acţiuni deţinute la data de înregistrare de 24 iunie 2015.

„Distribuţia de capital este în conformitate cu politica noastră anuală de distribuţie în numerar”, potrivit documentelor propuse adunării acţionarilor de către Franklin Templeton Investment Management, administratorul FP.

Este a doua operaţiune de acest tip, după ce, în a doua jumătate a anului trecut, acţionarii FP au primit alte 677 milioane de lei (150 mil. euro), în urma reducerei icpaitalului social de la 1 leu la 0,95 lei  / acţiune.

Acţionarii FP sunt dominaţi de fondurile de investiţii de risc americane administrate de Elliott Associates, care au circa 18% din acţiunile Fondului, şi de mulţi alţi parteneri din celelalte fonduri de investiţii acţionare. Investitorii instituţionali străini (mai ales fonduri de investiţii) au peste 59% din drepturile de vot în adunările acţionarilor. Acţionarii instituţionali români au aproape 12,2% din drepturile de vot.

Investitorii instituţionali au impus administratorilor fondului de la Franklin Templeton Investment, o strategie de management al portofoliului orientată spre transferul agresiv de valoare către acţionari. Strategia este realizată prin răscumpărarea acţiunilor proprii, anularea acestora şi reducerea de capital social în aceeaşi proporţie. Diferenţa de capital este dată acţionarilor. Răscumpărarea propriilor acţiuni este finanţată prin vânzare agresivă a unor active importante din portofoliul FP.

Capitalul social subscris al Fondul Proprietatea SA va fi redus de la 11.575.064.733,65 lei la 10.965.850.800,30 lei, fiecare cu o valoarea nominală de 0,9 lei. Dintre cele peste 12,437 miliarde de acţiuni aferente capitalului subscris, se scad peste 363,8 milioane de acţiuni „neplătite” de stat (care nu a vărsat active în contrapartidă), ca şi acţiunile proprii răscumpărate în al treilea program de acest tip al Franklin Templeton (peste 252,8 milioane), şi acţiunile proprii răscumparate în al patrulea program (aproape 991 milioane).

Astfel, numărul estimat de acţiuni îndreptăţite să primească distribuţii de numerar este de 10.829.610.701, pentru fiecare investitorii urmând să primească brut 0,05 lei.

Reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fondul Proprietatea SA, implicând restituirea către acţionari a unei cote – părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social vărsat al Fondul Proprietatea SA. (…) Reducerea capitalului social va putea fi făcută numai după trecerea a două luni din ziua în care hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a”, se mai spune în documentele AGEA.

 

Strategia transferului de valoare

Fondurile de investiţii dominante printre acţionari FP au impus administratorilor de la Franklin Templeton o strategie de administrare prin care diferenţa dintre preţul la Bursă a acţiunii FP şi valoarea actvului net al FP (valoarea averii fondului  – VUAN) să se reducă spectaculos. Altfel, Franklin Templeton ar putea pierde mandatul de administrator.

Discountul descris mai sus se poate micşora relativ uşor stimularea creşterii preţului acţiunii. Iar stimularea creşeri unui preţ se realizează relativ uşor prin reducerea ofertei, aşa încât Franklin Templeton a propus şi acţionarii au aprobat patru campanii de răscumpărare a acţiunilor FP. Ca urmare, preţul acţiunii FP a crescut până la un maxim de 0,96 lei / titlu, înregistrat în 29 octombrie 2014.

Finanţarea răscumpărărilor s-a făcut inclusiv prin vânzarea agresivă a unor pachete semnificative de acţiuni ale unor vedete al portofoliului FP. Astfel, transferul de valoare din portofoliul fonduliui spre acţionari se realizează atât prin creşterea preţului acţiunilor, speculat ca atare de investitori, cât şi prin distribuţiile de numerar.

Numai din iunie 2014 până la sfârşitul anului trecut, Franklin Tempelton a vândut, pe un total de 217 milioane de euro, pachete importante din acţiunile deţinute la Romgaz (SNG, 4,99%,  146,4 mil. euro), Transelectrica (TEL, 13%, 48,4 mil. euro), Conpet (COTE, 23,6%, 22,5 mil.euro).

Franklin Templeton trebuie să ducă FP la o limită maximă de 15% a discountului dintre preţul de piaţă al acţiunii FP şi VUAN, ajustată la 30 iunie 2015, iar aceasta din urmă trebuie să fie mai mare decât VUAN la data de 30 septembrie 2013.

Dicountul s-a redus de la peste 55% în 2011 (anul listării) şi de la peste 41% în 2013, la sub 30% la 20 ianuarie 2015 (26% la 31 decembrie 2014).

 

Citeşte şi

Ce condiţii pune cel mai mare acţionar al FP, ca Franklin Templeton să mai conducă Fondul încă doi ani

 

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea nominală a tichetului de masă „îngheţată” la maximum 20,01 lei până în septembrie – ordinul a apărut în Monitorul Oficial
Valoarea nominală a tichetului de masă „îngheţată” la maximum 20,01 lei până în septembrie – ordinul ...
Valoarea nominală maximă a tichetelui de masă a fost "îngheţată" la 20,01 lei în perioada aprilie - septembrie 2021, potrivit Ordinului comun al Ministerelor Finanţelor şi Muncii nr. 450/258......
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Primul pas pentru micșorarea facturii la energie electrică este evaluarea consumatorilor din cadrul locuinței, cum ar ...
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că termenul stabilit pentru finalizarea Planului Naţional de Rezilienţă ...
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
În primul trimestru al lui 2021 au fost înmatriculate în Uniunea Europeană 2,6 milioane de autoturisme, 5,7% dintre acestea ...