Acţionarii Holcim vor să revizuiască termenii acordului de fuziune cu Lafarge

Producătorul elveţian de ciment Holcim este presat de cel mai mare acţionar care cere o revizuire a termenilor acordului de fuziune cu grupul francez Lafarge, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 09 mart. 2015, 17:56
Acţionarii Holcim vor să revizuiască termenii acordului de fuziune cu Lafarge

Holcim şi Lafarge au anunţat anul trecut că vor să-şi unească forţele pentru a da naştere unui gigant mondial cu vânzări de 44 de miliarde de dolari pe an. Cele două companii au pus la punct termenii fuziunii încă din luna aprilie 2014, potrivit căreia o acţiune Lafarge va fi schimbată pentru o acţiune Holcim.

Duminică însă săptămânalul elveţian SonntagsZeitung a publicat un articol potrivit căruia cel mai mare acţionar de la Holcim, Thomas Schmidheiny, care deţine aproximativ 20% din capitalul grupului elveţian precum şi investitorul instituţional Ethos, care reprezintă aproximativ 200 de fonduri de pensii, au cerut termeni mai favorabili pentru acţionarii Holcim în cadrul acordului de fuziune cu Lafarge.

„Consiliul de administraţie de la Holcim a luat la cunoştinţă de declaraţiile din presă cu privire la termenii comerciali ai fuziunii. Boardul Holcim nu comentează aceste declaraţii dar subliniază că niciuna din aceste declaraţii nu poate fi atribuită Holcim”, a reacţionat compania elveţiană într-un scurt comunicat de presă.

Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim are în continuare nevoie de aprobarea autorităţilor din domeniul concurenţei din cinci ţări, inclusiv din India, cea mai mare piaţă pentru Holcim, dar şi din SUA şi Canada. De asemenea, o majorare de capital necesară pentru încheierea fuziunii trebuie să fie aprobată de două treimi din acţionarii Holcim la o adunare ce va fi organizată la finele lunii mai sau începutul lunii iunie.

La începutul acestei luni, producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a ajuns la un acord privind achiziţionarea unor active de 6,5 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari) scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim.

Vânzarea activelor din Europa, Canada şi alte regiuni este o precondiţie pentru ca Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în vederea realizării fuziunii lor, care va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari).

Lafarge va renunţa la toate operaţiunile sale de afaceri din Germania şi România, a anunţat UE. Holcim trebuie să vândă subsidiara din Slovacia, Cehia, unele active din Spania şi majoritatea activităţilor din Franţa. Totuşi, companiile vor putea păstra fabrica Holcim din Altkirch în Franţa.

Holcim a intrat în România în 1997 şi, în prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi. Tot în România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Diviziei Vet din cadrul Vetro Solutions de către Dona Logistica
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Diviziei Vet din cadrul Vetro Solutions de către Dona Logistica
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Dona Logistica S.A. intenționează să preia Divizia Vet din cadrul Vetro Solutions S.A., informează instituția prin intermediul unui......
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson: Nu există scuze pentru cei care cumpără gaze din Rusia. UE poate trăi fără gaze ruseşti
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson: Nu există scuze pentru cei care cumpără gaze din Rusia. UE poate trăi ...
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, le-a spus marţi jurnaliştilor că blocul comunitar va putea înlocui fluxul ...
Gargară electorală versus rating de țară
Gargară electorală versus rating de țară
“Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României! După ce agenția de rating Fitch a confirmat ...
Audi a respins ofertele primite pentru uzina sa din Bruxelles. Crește riscul ca unitatea să fie închisă
Audi a respins ofertele primite pentru uzina sa din Bruxelles. Crește riscul ca unitatea să fie închisă
Audi, marca premium a Volkswagen AG, nu a reuşit să găsească un investitor adecvat pentru fabrica din Bruxelles unde ...