Care sunt noii reprezentanţi ai acţionarilor SIF Muntenia. Dividendele vor fi de 85% din profit

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) au ales vineri un nou Consiliu al Reprezentanţilor, în care 5 dintre cei 11 membri sunt persoane propuse de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi au decis alocarea unui procent de 85% din câştigul obţinut anul trecut sub formă de dividende.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 12:13
Care sunt noii reprezentanţi ai acţionarilor SIF Muntenia. Dividendele vor fi de 85% din profit

Acţionarii au ales noi reprezentanţi, la propunerea lui Iaciu, care deţine 5% din titlurile SIF Muntenia, întrucât în luna octombrie a anului trecut, instanţa a suspendat două decizii AGA din luna iulie , prin care a fost numit un nou Consiliu.

Hotărârea instanţei a pus în discuţie componenţa Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA).

Mandatul CRA-ului ales în 2009 a expirat în această lună, iar membrii aleşi în iulie au fost revocaţi în şedinţa de vineri, astfel că acţionarii au ales noi membri CRA.

Din cei 11 membri revocaţi din funcţie şi propuşi pentru realegere de către Iaciu, acţionarii au votat cinci persoane, respectiv omul de afaceri Adrian Andrici, Daniel Pandele, Ştefan Gioga, Marcel Gheorghe şi Catălin Mancaş.

Andrici, aflat şi el în grupul coalizat în jurul lui Iaciu, este acţionar SIF Muntenia şi membru în Consiliu încă din 2005.

De asemenea, acţionarii l-au votat şi pe Marius Ioan Pantea, fost membru CA la SIF Banat-Crişana. Mandatul lui Pantea la SIF Banat-Crişana expiră în acest an, iar el nu a mai aplicat pentru această poziţie la alegerile care au avut loc miercuri.

La şedinţa AGA de la SIF Muntenia a fost prezent şi Dragos Bîlteanu, preşedintele-director general al SIF Banat-Crişana.

La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia societăţii din Arad de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.

Intenţia a fost notificată atât Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, cât şi Consiliul Concurenţei.

Din Consiliul Reprezentanţilor vor mai face parte Aurelian Zaheu (fost inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, până în aprilie 2010), Andrei Diaconescu (partener al casei de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii Capital Partners) şi avocaţii Adrian Victor Prodan, Nicolae Mergeani şi Alina Ruxandra Albu.

Alina Albu a fost aleasă preşedinte de şedinţă la AGA din iulie 2012, fiind susţinută de grupul de acţionari coalizaţi în jurul lui Iaciu.

În şedinţa de vineri au fost aprobate şi rezultatele financiare aferente anului trecut, precum şi alocarea unor dividende în valoare de 108,1 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,134 lei/acţiune. Anul trecut, societatea a alocat un dividend brut de 0,081 lei, urmat de dividende suplimentare, în valoare brută de 0,122 lei/acţiune.

Acţionarii au aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care prevede venituri de 132 milioane lei, de peste două ori sub cele înregistrate anul trecut, şi cheltuieli de 28,7 milioane lei, faţă de 114,6 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar. Astfel, profitul brut ar urma să coboare cu 41%, la 103,3 milioane lei, faţă de 175,7 milioane lei în anul 2012.

Bugetul a fost întocmit în conformitate cu standardele româneşti de contabilitate, iar indicatorii financiari sunt foarte apropiaţi de cei prevăzuţi în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul trecut.

Miza în AGA pentru alegerea Consiliului Reprezentanţilor a fost dată de faptul că acesta are dreptul să negocieze contractul cu administratorul SIF Muntenia.

Consiliu Reprezentanţilor Acţionarilor ales anul trecut în iulie a fost impus de grupul de investitori „revoluţionari”, grupaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care deţinea aproape 16,9% din acţiuni.

După ce a preluat atribuţiile, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a propus acţionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest şi tragerea la răspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeaşi propunere a fost înaintată şi de Iaciu.

Ulterior, Muntenia Invest a anunţat că nu poate convoca AGA pentru revocarea sa şi alegerea altei societăţi de administrare pentru SIF Muntenia, deoarece cererile de convocare transmise de Iaciu şi Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor nu cuprind şi propuneri pentru viitorul admistrator.

Te-ar mai putea interesa și
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, potrivit unor surse apropiate......
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul III, atât în cazul împrumuturilor ...
Rachete lansate din Liban asupra Israelului, care a ripostat cu focuri de artilerie
Rachete lansate din Liban asupra Israelului, care a ripostat cu focuri de artilerie
Două rachete lansate din Liban au lovit miercuri Israelul, iar armata israeliană a tras focuri de artilerie asupra teritoriului ...