Acţionarii SIF-urilor pot pierde dividende neridicate de cel puţin 45 milioane de lei

Anul acesta se vor prescrie dividendele neridicate aferente anului 2008 şi celor anteriori, potrivit  Legii 31. Dividendele prescrise se transformă  în venituri proprii ale companiilor care le datorau investitorilor. Potrivit legii, dividendele sunt păstrate la dispoziţia acţionarilor timp de trei ani de la data începerii distribuirii, după care se prescriu. Două dintre companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti au avertizat deja privind pierderea posibilităţii încasării dividendelor de către acţionari.
Adrian N. Ionescu - vin, 25 mai 2012, 09:23
Acţionarii SIF-urilor pot pierde dividende neridicate de cel puţin 45 milioane de lei

Una dintre ele este societatea de investiţii financiare SIF Banat Crişana (simbol bursier SIF1), care are de dat pe anii anteriori cel puţin 7 milioane de lei, potrivit unei estimări conservatoare a ECONOMICA.NET.

Transgaz de asemeni a avertizat privind pierderea dreptului de încasare a dividendului pe 2008, într-un comunicat trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Anul acesta, Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) vor fi printre primele care vor considera drept venituri proprii dividendele neridicate şi prescriptibile.

SIF-urile sunt nevoite să treacă la un management de cash mai riguros, ca să  facă faţă unor presiuni tot mai mari venite din partea marilor lor acţionari, care vor dividende tot mai mari, chiar dacă pentru asta ar fi necesară vânzarea de active importante din portofoliu.

„Noi avem o rată de distribuire destul de bună, de circa 78%, petru că avem un acţionariat foarte activ, care îşi încasează dividendele la timp. Asta înseamnă că doar puţin peste 20% din dividende rămân neridicate, iar cu timpul această pondere scade. Aşa se face că avem dividende neridicate din anii anteriori de doar ceva peste 5 milioane de lei, ceea ce înseamnă circa 1% din toate dividendele datorate“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), singurul care a răspuns întrebării noastre pe această temă.

Nu la fel de bine stau celelalte SIF-uri, din cauza proporţiei mai mari de acţionari pasivi, al căror număr depăşeşte câteva milioane.

Acţionarii SIF-urilor mai au de încasat cel puţin 45 de milioane de lei din anii anteriori, potrivit unei estimări făcute de ECONOMICA.NET, plecând de la rata de distribuire de la SIF Moldova, cunoscută ca o adeptă a principiilor de guvernanţă corporatistă.

Dividendele neridicate pe anii anteriori reprezentau în anii anteriori  sunt înscrise contabil de obicei la capitolul „alte datorii“ ale SIF-urilor, atunci când nu sunt precizate ca atare. Până în acest an dividendele neridicate reprezentau între 30 şi 50 % din datoriile nespecificate ale SIF-urilor.

SIF-urile au preferat până de curând această înregistrare ( la „alte datorii“) pentru a evita plata impozitului pe profit, în cazul în care, în urma prescrierii, şi le-ar fi făcut înregistrat contabil ca venituri proprii.

Anul trecut, circa 80 de milioane de lei deja au fost pierdute de milioane de acţionari, căci se prescriseseră, conform documentelor SIF-urilor şi declaraţiilor oficialilor lor de atunci.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) mai aveau încă de distribuit, în 2009, dividende neridicate în valoare de 326 milioane de lei (76 milioane de euro), circa două treimi din acestea fiind sume neridicate de acţionarii mici în anii anteriori, potrivit estimărilor de la acea vreme.

 

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...