Acţionarii Transelectrica au aprobat trecerea la sistemul dualist de conducere

Acţionarii companiei Transelectrica (TEL), controlată de stat, au aprobat trecerea la un sistem dualist de conducere, prin înfiinţarea Consiliului de supraveghere, care are, printre altele, atribuţii de avizare sau aprobare a contractelor, creditelor şi diferitelor operaţiuni ale companiei.
Economica.net - mie, 18 iul. 2012, 16:12
Acţionarii Transelectrica au aprobat trecerea la sistemul dualist de conducere

Astfel, Transelectrica va fi administrată de către un Directorat, sub supravegherea unui Consiliu de supraveghere, potrivit unei hotărâri aprobată miercuri de acţionarii companiei, transmisă Bursei de Valori Bucureşti.

Consiliul de supraveghere va fi format din şapte membri, care pot avea calitatea de acţionari ai companiei. Membrii Consiliului de supraveghere nu pot fi membri ai directoratului şi nici nu pot cumula calitatea de membru în Consiliul de supraveghere cu cea de salariat al Societăţii.

Membrii Consiliului de supraveghere sunt numiţi de către adunarea generală ordinară a acţionarilor. Preşedintele va fi ales de către membrii Consiliului.

Consiliul de supraveghere exercită controlul asupra modului în care Directoratul conduce firma, avizează bugetul de venituri şi cheltuieli, aprobă planul de management, elaborează şi prezintă adunării generale a acţionarilor, spre aprobare, planul de administrare, care include strategia de administrare pe durata mandatului şi determină structura şi numărul membrilor Directoratului. De asemenea, Consiliul numeşte şi revocă membrii Directoratului şi stabileşte remuneraţia acestora, şi are atribuţii de avizare sau aprobare a contractelor, creditelor şi diferitelor operaţiuni la nivelul Transelectrica.

Un membru al Directoratului va fi numit preşedinte executiv. Membrii directoratului vor avea un mandat de patru ani.

De asemenea, mandatul membrilor Consiliului de supraveghere are o durată de patru ani, cu excepţia mandatului primilor membri ai Consiliului de supraveghere, care nu poate depăşi doi ani.

Printre îndatoririle Directoratului se numără stabilirea strategiei şi politicilor de dezvoltare a companiei, supunerea spre aprobarea acţionarilor a raportului cu privire la activitatea firmei, a situaţiilor financiare pe anul precedent, precum şi a proiectului de program de activitate şi proiectul de buget pe anul în curs.

Totodată, Directoratul încheie acte juridice cu terţii în numele şi pe seama firmei, cu respectarea dispoziţiilor actului constitutiv referitoare la dubla semnătură şi cu respectarea aspectelor rezervate competenţei adunării generale a acţionarilor sau Consiliului de supraveghere şi în acelaşi timp angajează şi concediază, stabileşte sarcinile şi responsabilităţile personalului şi întocmeşte planul de management şi îl supune spre aprobare Consiliului de supraveghere.

Transelectrica se numără printre companiile de stat la care ar urma să fie introdus management profesionist.

Ministerul Economiei controlează 58,68% din capitalul Transelectrica. Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%, iar mai mulţi acţionari cumulează 27,81% din titluri.

Compania este listată la Categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, iar cel mai recent preţ de tranzacţionare a fost de 12,4 lei/acţiune.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul a răspuns Guvernului: Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, ANAF va verifica cifrele companiei – surse
Bruxelles-ul a răspuns Guvernului: Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, ANAF va verifica cifrele companiei ...
Guvernul României a primit de la Comisia Europeană răspunsul la solicitarea de clarificări legate de cum a impus taxa de solidaritate de 60% pe profitul companiilor petroliere, iar din ea......
Avioane pentru Ucraina: ”În principiu, nimic nu este interzis” – Emmanuel Macron
Avioane pentru Ucraina: ”În principiu, nimic nu este interzis” – Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni la Haga despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei ...
UE speră să semneze acordul de liber schimb cu Mercosur până în iulie
UE speră să semneze acordul de liber schimb cu Mercosur până în iulie
Uniunea Europeană speră să semneze un acord de liber schimb cu ţările din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay) ...
China doreşte legături economice mai puternice cu Arabia Saudită
China doreşte legături economice mai puternice cu Arabia Saudită
Noul şef al diplomaţiei chineze, Qin Gang, doreşte să construiască legături mai strânse cu Arabia Saudită şi să ...