Acţionarul majoritar al TMK-Artrom vrea să lanseze o ofertă publică secundară pentru 59,4% din acţiuni

Economica.net
24 04. 2019
1_70317700

„Colegii mei şi cu mine suntem foarte entuziasmaţi cu privire la această nouă oportunitate, care, în acelaşi timp, reprezintă şi o provocare. Sunt de asemenea, mândru că marea noastră familie profesională este pregătită să facă faţă viitorului şi să poziţioneze TMK-Artrom ca favorit în cursa pentru poziţia de lider pe piaţa internaţională a producţiei de ţevi. Scopul nostru este să devenim liderii industriei în ceea ce priveşte valoarea, calitatea, seviciile şi invoţia şi să devenim furnizorul favorit de soluţii tubulare”, a declarat Adrian Popescu, preşedintele Comitetului Director şi CEO al TMK-Artrom.

Potrivit unui comunicat remis BVB, Raiffeisen Bank S.A., Raiffeisen Centrobank AG si WOOD & Company Financial Services, a.s. au fost desemnaţi Coordonatori Globali Comuni şi Deţinători Comuni ai Registrului de Subscriere al ofertei. BT Capital Partners S.A. a fost desemnat Agent Retail al ofertei, iar Renaissance Securities (Cyprus) Limited a fost desemnat Co-Manager al ofertei.

Potrivit documentului, societatea nu va încasa direct fondurile obţinute din ofertă. Cu toate acestea, se aşteaptă că acţionarul vânzător va subscrie, din încasările nete rezultate în urma ofertei, o sumă reprezentând echivalentul în lei a 62,3 milioane euro, calculată la cursul de schimb leu/euro publicat de către Banca Naţională a României la data decontării ofertei, într-o majorare de capital social subsecventă autorizată şi aprobată de Adunarea Generală extraordinară a societăţii din 5 aprilie 2019. Pentru a scădea gradul de îndatorare al societăţii, suma care urmează a fi colectată în majorarea de capital va fi utilizată, în principal, pentru plata de către societate a preţului achiziţiei din data de 21 decembrie 2018, de la acţionarul vânzător, de acţiuni în capitalul social al TMK-Reşita.

Grupul TMK este unul dintre puţinii producători de ţevi de oţel din Europa care este integrat vertical având propria uzină de producţie a ţaglelor din oţel şi reţele de vânzare şi marketing pentru a vinde ţevile industriale fără sudură din oţel ale grupului.

Grupul valorifică integrarea pe verticală, care îi permite ca, prin intermediul uzinei din Reşita, să producă ţagle de înaltă calitate, care apoi sunt transformate în ţevi industriale din oţel fără sudură la uzina grupului din Slatina, România şi, ulterior, vândute în întreaga lume prin intermediul societăţilor sale specializate în vânzări. La 31 decembrie 2018, capacitatea anuală a grupului privind producţia ţevilor din oţel fără sudura se ridica la 200.000 de tone.

În anul încheiat la 31 decembrie 2018 grupul a obţinut un profit înainte de impozitare de 79,6 milioane lei şi a avut în medie un număr de 2.249 angajaţi, desfăşurându-şi activitatea pe cele două segmente principale, şi anume segmentul de ţevi şi ţagle. În primele trei luni ale anului 2019, veniturile totale ale grupului au totalizat 336,1 milioane lei, iar profitul net a fost de 304.000 lei.