Acţiunea Rompetrol Well Services a crescut prea mult. Analiştii nu mai recomandă cumpărarea

Acţiunile companiei de servicii de exploatare petrolieră Rompetrol Well Services (PTR) şi-au epuizat, deocamdată, resursele de creştere, iar analiştii de la SSIF Broker Cluj Napoca şi-au modificat recomandarea din „Cumpără“, în „Păstrează“, potrivit raportului trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 07 mart. 2013, 13:03
Acţiunea Rompetrol Well Services a crescut prea mult. Analiştii nu mai recomandă cumpărarea

„Compania continuă să fie sub evaluată (…), rezultatele preliminare pe 2012 sunt mai bune decât cele pe care le-am estimat (…), dar, după recenta apreciere a acţiunilor potenţialul de creştere pe termen scurt s-a diminuat. În consecinţă, recomandarea a fost redusă la „Păstrează“, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca, în raportul primit de ECONOMICA.NET.

Acţiunile  Rompetrol Well Services (PTR) au crescut cu aproape 20%, din 23 ianuarie încoace, până la 0,41lei / titlu. Atunci, recomandarea Broker Cluj Napoca era „Cumpără“, iar preţul ţintă era stabilit la 0,415 lei / acţiune PTR.

Acum, după apariţia rezultatele financiare preliminare pe 2012, analistul a refăcut calculele, a actualizat comparaţia cu performanţele companiilor din domeniu (toate americane), a constatat subevaluarea şi  a  ridicat preţul ţintă la 0,463 lei/ acţiune PTR.

Totuşi, recomandarea de cumpărare nu a fost menţinută, considerându-se că „creşterea preţului acţiunii PTR din ianuarie încoace a confirmat şi a atins ţinta (anterioară, n.r)“, se spune în raport.

Cifra de afaceri a Rompetrol Well Services (PTR) a crescut cu 4% până la 97,8 milioane de lei în 2012, potrivit rezultatelor preliminare, iar profitul net cu 36% până la 21,4 milioane de lei.

Compania este controlată de The Rompetrol Group, care are 72% din acţiuni, restul fiind în circulaţie liberă pe piaţă.

La preţul de 0,41 lei / acţiune PTR, valoarea de piaţă (capitalizarea) companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este de aproape 115 milioane de lei.

Astă vară, un nou fond de investiţii intrat pe piaţă, KJK Fund SICAV, înregistrat în Luxemburg şi administrat de compania KJK Capital Management din Finlanda, a cumpărat un pachet de 5,7% din acţiunile PTR.

Pachetul a fost luat de la fondul Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund, fost MEI Roemenie en Bulgarije, care şi-a schimbat strategia, renunţând la concentrarea aproape exclusivă pe România şi Bulgaria.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...