Acţiunea Rompetrol Well Services a crescut prea mult. Analiştii nu mai recomandă cumpărarea

Acţiunile companiei de servicii de exploatare petrolieră Rompetrol Well Services (PTR) şi-au epuizat, deocamdată, resursele de creştere, iar analiştii de la SSIF Broker Cluj Napoca şi-au modificat recomandarea din „Cumpără“, în „Păstrează“, potrivit raportului trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 07 mart. 2013, 13:03
Acţiunea Rompetrol Well Services a crescut prea mult. Analiştii nu mai recomandă cumpărarea

„Compania continuă să fie sub evaluată (…), rezultatele preliminare pe 2012 sunt mai bune decât cele pe care le-am estimat (…), dar, după recenta apreciere a acţiunilor potenţialul de creştere pe termen scurt s-a diminuat. În consecinţă, recomandarea a fost redusă la „Păstrează“, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca, în raportul primit de ECONOMICA.NET.

Acţiunile  Rompetrol Well Services (PTR) au crescut cu aproape 20%, din 23 ianuarie încoace, până la 0,41lei / titlu. Atunci, recomandarea Broker Cluj Napoca era „Cumpără“, iar preţul ţintă era stabilit la 0,415 lei / acţiune PTR.

Acum, după apariţia rezultatele financiare preliminare pe 2012, analistul a refăcut calculele, a actualizat comparaţia cu performanţele companiilor din domeniu (toate americane), a constatat subevaluarea şi  a  ridicat preţul ţintă la 0,463 lei/ acţiune PTR.

Totuşi, recomandarea de cumpărare nu a fost menţinută, considerându-se că „creşterea preţului acţiunii PTR din ianuarie încoace a confirmat şi a atins ţinta (anterioară, n.r)“, se spune în raport.

Cifra de afaceri a Rompetrol Well Services (PTR) a crescut cu 4% până la 97,8 milioane de lei în 2012, potrivit rezultatelor preliminare, iar profitul net cu 36% până la 21,4 milioane de lei.

Compania este controlată de The Rompetrol Group, care are 72% din acţiuni, restul fiind în circulaţie liberă pe piaţă.

La preţul de 0,41 lei / acţiune PTR, valoarea de piaţă (capitalizarea) companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este de aproape 115 milioane de lei.

Astă vară, un nou fond de investiţii intrat pe piaţă, KJK Fund SICAV, înregistrat în Luxemburg şi administrat de compania KJK Capital Management din Finlanda, a cumpărat un pachet de 5,7% din acţiunile PTR.

Pachetul a fost luat de la fondul Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund, fost MEI Roemenie en Bulgarije, care şi-a schimbat strategia, renunţând la concentrarea aproape exclusivă pe România şi Bulgaria.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...