Acţiunile a trei SIF-uri şi titlurile FP au ridicat rulajul bursei aproape de 100 milioane lei

Bursa a crescut cu 0,42%, într-o piaţă unde rulajul a urcat la 98,7 milioane lei, datorită unor deal-uri cu 5,25% din titlurile SIF Moldova, tranzacţii mai mari decât de obicei cu acţiuni SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia, precum şi unor transferuri cu acţiuni Fondului Proprietatea.
Economica.net - vin, 08 mart. 2013, 16:05
Acţiunile a trei SIF-uri şi titlurile FP au ridicat rulajul bursei aproape de 100 milioane lei

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar de 14 din cele 79 de companii listate.

„Fiind o piaţă de frontieră, cu o serie de factori de risc care se pot intensifica oricând, investitorii sunt axaţi doar pe astfel de acţiuni, de regulă lichide. Un alt factor care a susţinut interesul investitorilor pentru aceste companii, în special pentru SIF-uri, constă în aşteptările cu privire la politica de dividende. În cazul strict al Fondului Proprietatea, au fost şi o serie de aspecte de natură juridică ce au frânat/limitat cumpărările. Odată cu deciziile recente ale Tribunalului Bucureşti aceste aspecte s-au temperat, determinând accelerarea rulajelor acţiunilor FP”, a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 98,7 milioane lei (22,7 milioane euro), valoare de peste trei ori mai mare decât rulajul de joi, de 30,8 milioane lei (7 milioane euro).

Peste 44% din lichiditatea pieţei au fost asigurate de cinci deal-uri cu 5,25% din acţiunile SIF Moldova, în valoare cumulată de 43,6 milioane lei (10 milioane euro). Încă 46% au reprezentat tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (27,3 milioane lei, din care un deal de 12,6 milioane lei) şi SIF Oltenia (11,5 milioane lei, din care două deal-uri de 5,2 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (6,5 milioane lei, din care un deal cu 6,2 milioane lei).

Cel mai mare pachet de acţiuni SIF Moldova, reprezentând 4,91% din capitalul social, a fost transferat pentru 39,5 milioane lei (9 milioane euro).

Cei mai mulţi brokeri cred că deal-ul reprezintă o ultimă shimbare de pachete de acţiuni înainte de AGA din 4/5 aprilie, când acţionarii urmează printre altele să aleagă un nou Consiliu de Administraţie, să stabilească dividendele care vor fi distribuite de societate şi să dezbată un program de răscumpărare a maxim 10% din acţiunile SIF.

Vineri a fost ultima zi în care investitorii mai puteau cumpăra acţiuni pentru a participa sau pentru a-şi creşte voturile în AGA.

Totodată, brokerii cred că volumele mai ridicate pe celelalte două SIF-uri ar fi şi ele determinate de interesul investitorilor pentru AGA la cele două societăţi de investiţii financiare.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 0,54%, iar indicele BET-XT s-a plasat cu 0,55% peste ziua precedentă. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,69%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 1,05%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,22%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 2,02% şi au ajuns la preţul de 0,6325 lei. O cotaţie mai ridicată a fost atinsă în 3 februarie 2011, când acţiunile au încheiat ziua la 0,635 lei.

„Cred că acţiunea Fondul Proprietatea are în continuare spaţiu de creştere, iar străinii vor continua să intre la cumpărare pe termen mediu. Treptat, problemele juridice se vor rezolva, iar statul va trebui să listeze companiile pe care le controlează, mă refer în principal la Romgaz, IPO-ul fiind prevăzut pentru acest an. Nu în ultimul rând, FP urmează să deruleze un program de răscumpărare de acţiuni. Eu cred că ar putea depăşi lejer maximele istorice dacă sentimentul din pieţele externe se va menţine favorabil pe termen scurt”, a afirmat analistul de la SSIF Broker.Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 456.000 de lei, valoare cu 71% peste rulajul de joi, de 266.000 de lei.

„O continuare a rally-ului pe pieţele externe este dependentă de semnale clare pozitive cu privire la investiţiile în economia reală. Pe de altă parte, se menţin factori de risc pe mapamond, a căror intensificare ar putea determina rapid inversarea tendinţei ascendente. În primul rând, sunt riscuri din sfera policy-mix-ului în Statele Unite (este clar că Fed este pregătită să demareze oricând procesul de normalizare a politicii monetare). În al doilea rând, riscuri care ţin de discrepanţa între ceea ce se semnează la Bruxelles şi ceea ce se implementează în majoritatea ţărilor europene. Nu în ultimul rând, riscuri din sfera economiilor emergente. De asemenea, pe plan intern sunt o serie de riscuri, precum persistenţa blocajului economico-financiar, deteriorarea potenţialului economic, rambursarea împrumutului extern. Practic, economia continuă să funcţioneze pe «terenuri aride» dacă este să folosim expresia guvernatorului BNR”, a mai spus Rădulescu.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...