Probleme pentru BMW după informaţiile privind depăşirea limitelor de poluare în UE. Acţiunile, în scădere cu 9,3%

Acţiunile BMW au scăzut joi cu 9,3% la Bursa de la Frankfurt, după ce o revistă germană a anunţat că în timpul testelor s-a descoperit că SUV-ul X3 xDrive 20d depăşeşte de 11 ori limitele de poluare admise în UE, ceea ce sporeşte temerile că investigaţiile asupra Volkswagen (VW) provocate de scandalul emisiilor s-ar putea extinde la alţi producători auto, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 24 sept. 2015, 11:03
Probleme pentru BMW după informaţiile privind depăşirea limitelor de poluare în UE. Acţiunile, în scădere cu 9,3%

Modelul a fost testat de Consiliul Internaţional pentru Transport Curat – acelaşi grup care a trimis informaţii autorităţilor de reglementare din SUA şi a solicitat investigaţii privind diferenţa între emisiile în timpul testelor şi în timpul operaţiunilor normale la VW, a anunţat ‘Autobild’.

Reprezentanţii BMW, cel mai mare mare producător de automobile de lux din lume, au dat asigurări că nu există niciun sistem instalat în maşini care să răspundă diferit în timpul testelor şi în timpul operaţiunilor normale.

‘Nu există nicio funcţie care să recunoască ciclurile de testare a emisiilor la BMW. Toate sistemele de emisie rămân active în timpul testelor’, a anunţat BMW ca răspuns la articolul publicat în ‘Autobild’.

Acţiunile BMW se tranzacţionau joi în scădere cu 6,2%, la 74,9 euro. Şi titlurile Daimler înregistrat un declin de 4,2%, la 63,63 euro, în timp ce acţiunile VW au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 7,8%. Din cauza declinului acţiunilor, VW a pierdut săptămâna aceasta aproape 25 miliarde de euro (28 miliarde de dolari) din capitalizarea de piaţă.

Directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, şi-a prezentat miercuri demisia, după o reuniune de urgenţă a conducerii şi principalilor acţionari, pe fondul scandalului emisiilor. Un succesor al lui Martin Winterkorn va fi anunţat vineri.

Winterkorn a declarat că demisionează pentru a-şi asuma ‘deplina responsabilitate’ pentru scandalul care a afectat compania germană. Berthold Huber a afirmat că VW regretă profund scandalul precum şi pierderea încrederii clienţilor.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanţii VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor şi au anunţat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. Aproximativ 482.000 de vehiculele diesel produse în perioada 2008 – 2015 sub brandurile Volkswagen şi Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor, a anunţat EPA.

Numai în SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...