Acţiunile BVB au urcat cu aproape 4%, după propunerile de dividend şi reducere a capitalului social

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de miercuri în creştere cu 0,52%, iar acţiunile BVB au urcat cu 3,77%, după ce Consiliul de Administraţie al operatorului de piaţă a anunţat propunerile de dividend şi de distribuire a unor sume suplimentare rezultate din reducerea capitalului social.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 09:11
Acţiunile BVB au urcat cu aproape 4%, după propunerile de dividend şi reducere a capitalului social

În prima jumătate de oră au fost realizate 83 de tranzacţii cu acţiunile BVB, în valoare cumulată de 273.000 de lei, iar preţul a urcat cu 3,77%, la 22 lei. Titlurile BVB au fost cele mai tranzacţionate acţiuni din piaţă.

Evoluţia acestor acţiuni vine după ce Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a convocat acţionarii pentru aprobarea distribuirii unui dividend brut de 1,1198 lei/acţiune şi pentru reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, prin scăderea valorii nominale a acţiunilor, şi distribuirea banilor respectivi acţionarilor.

Astfel, acţionarii ar putea încasa un dividend de 1,1198 lei/acţiune şi încă 1 leu/acţiune din reducerea capitalului social. Suma totală primită de acţionari ar fi în aceste condiţii de 2,1198 lei/acţiune, cu puţin sub dividendul brut distribuit anul trecut, de 2,1417 lei/titlu.

Randamentul brut al sumei totale pe care acţionarii ar încasa-o ar fi de 9,63%, respectiv 5,09% de la dividend şi încă 4,54% pentru suma de 1 leu/acţiune rezultată din reducerea capitalului social.

Propunerile Consiliul de Administraţie al Bursei vor fi discutate de acţionari într-o AGA programată pentru 24/25 aprilie.

Pe ordinea de zi a AGA figurează şi răscumpărarea unui pachet de maxim 1% din acţiunile proprii, la preţuri cuprinse între 19 lei şi 35 de lei/unitate, titluri care vor fi alocate către salariaţi şi directori ai companiei.

La preţuri uşor peste ultimele cotaţii de marţi au fost tranzacţionate şi cele mai multe acţiuni de la BVB, însă rulajele au rămas reduse.

Astfel, la ora 10:30, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,42% peste nivelul de marţi, iar indicele BET-NG a fost pe plus cu 0,96%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,16%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,21%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,51%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în prima jumătate de oră acţiuni de 944.000 de lei (214.000 de euro), valoare din care aproape 29% reprezintă transferurile cu titlurile Bursei.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,9%, în aşteptarea unor noi informaţii privind soarta acordului pentru ajutor financiar extern destinat Ciprului, după ce parlamentarii de la Nicosia au respins taxa specială asupra depozitelor bancare. Pieţele europene au scăzut marţi din cauza temerilor că acordul de 10 miliarde euro convenit în week-end de oficialii CE, BCE şi FMI pentru Cipru nu va fi ratificat de parlament.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...