Acţiunile BVB au urcat cu aproape 4%, după propunerile de dividend şi reducere a capitalului social

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de miercuri în creştere cu 0,52%, iar acţiunile BVB au urcat cu 3,77%, după ce Consiliul de Administraţie al operatorului de piaţă a anunţat propunerile de dividend şi de distribuire a unor sume suplimentare rezultate din reducerea capitalului social.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 09:11
Acţiunile BVB au urcat cu aproape 4%, după propunerile de dividend şi reducere a capitalului social

În prima jumătate de oră au fost realizate 83 de tranzacţii cu acţiunile BVB, în valoare cumulată de 273.000 de lei, iar preţul a urcat cu 3,77%, la 22 lei. Titlurile BVB au fost cele mai tranzacţionate acţiuni din piaţă.

Evoluţia acestor acţiuni vine după ce Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a convocat acţionarii pentru aprobarea distribuirii unui dividend brut de 1,1198 lei/acţiune şi pentru reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, prin scăderea valorii nominale a acţiunilor, şi distribuirea banilor respectivi acţionarilor.

Astfel, acţionarii ar putea încasa un dividend de 1,1198 lei/acţiune şi încă 1 leu/acţiune din reducerea capitalului social. Suma totală primită de acţionari ar fi în aceste condiţii de 2,1198 lei/acţiune, cu puţin sub dividendul brut distribuit anul trecut, de 2,1417 lei/titlu.

Randamentul brut al sumei totale pe care acţionarii ar încasa-o ar fi de 9,63%, respectiv 5,09% de la dividend şi încă 4,54% pentru suma de 1 leu/acţiune rezultată din reducerea capitalului social.

Propunerile Consiliul de Administraţie al Bursei vor fi discutate de acţionari într-o AGA programată pentru 24/25 aprilie.

Pe ordinea de zi a AGA figurează şi răscumpărarea unui pachet de maxim 1% din acţiunile proprii, la preţuri cuprinse între 19 lei şi 35 de lei/unitate, titluri care vor fi alocate către salariaţi şi directori ai companiei.

La preţuri uşor peste ultimele cotaţii de marţi au fost tranzacţionate şi cele mai multe acţiuni de la BVB, însă rulajele au rămas reduse.

Astfel, la ora 10:30, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,42% peste nivelul de marţi, iar indicele BET-NG a fost pe plus cu 0,96%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,16%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,21%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,51%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în prima jumătate de oră acţiuni de 944.000 de lei (214.000 de euro), valoare din care aproape 29% reprezintă transferurile cu titlurile Bursei.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,9%, în aşteptarea unor noi informaţii privind soarta acordului pentru ajutor financiar extern destinat Ciprului, după ce parlamentarii de la Nicosia au respins taxa specială asupra depozitelor bancare. Pieţele europene au scăzut marţi din cauza temerilor că acordul de 10 miliarde euro convenit în week-end de oficialii CE, BCE şi FMI pentru Cipru nu va fi ratificat de parlament.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Consiliul Județean Bihor şi municipiul Oradea îşi înfiinţează, în premieră naţională, o companie aeriană proprie, care va avea zilnic zborurli către București, dar şi spre importante......
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget pentru a acoperi deficitul de la pensii
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Palatul Victoria, că la rectificarea bugetară nu se taie nimic de la Ministerul ...
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că "este imperios" ca încă de pe acum să înceapă pregătirea PNDL ...
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a elaborat o listă deschisă de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Rețelei Electrice de ...