Acţiunile Compa Sibiu sunt subevaluate, dar fără potenţial de creştere. Păstrează-le, spun analiştii

Preţul ţintă al acţiunilor producătorului de piese auto Compa Sibiu (CMP) a fost actualizat, în uşoară creştere faţă de luna trecută. Compania este subevaluată prin comparaţie cu firme similare, dar situaţia industriei auto nu încurajează estimările favorabile, potrivit raportului SSIF Broker Cluj Napoca, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 12 mart. 2013, 11:00
Acţiunile Compa Sibiu sunt subevaluate, dar fără potenţial de creştere. Păstrează-le, spun analiştii

Noul preţ ţintă al acţiunilor Compa Sibiu (CMP) este de 0,602 lei / titlu, cu doar 1,1% faţă de cel anterior, dar cu 9,8% faţă de cel din piaţă de azi.

Pe de altă parte, evoluţia cotaţiilor CMP a oscilat în jurul pivotului de la 0,56 lei / acţiune, în ultimele patru luni, cu minime la 0,53 şi maxime a 0,603 şi 0,605 lei / acţiune, foarte apropiate de preţul ţintă stabilit acum.

Altfel spus, estimarea preţului corect al CMP, în funcţie de analiza fundamentală a performanţelor companiei, a condus la pragul de rezistenţă la creştere rezultat din analiza tehnică.

„Acţiunile Compa Sibiu (CMP) continuă să fie subevaluate, conform rezultatelor analizei fundamentale, dar au un potenţial de creştere limitat, din cauza perspectivelor pe termen scurt ale sectorului“, scrie analistul Andrei Rădulescu, în raportul SSIF Broker Cluj Napoca, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Actualizarea preţului ţintă „a fost determinată mai ales  de evaluarea companiilor cu care CMP a fost comparată“, mai precizează Andrei Rădulescu în raportul său.

Din grupul cu care este comparată Compa fac parte firmele Dana Holding, TRW Automotive şi Lear  Corporation (SUA), Magna International (Canada), Sogefi (Italia) şi Delphi Automotive din SUA. Aceasta din urmă este una este principalele trei beneficiare ale Compa. I se alătură filiala Bosch din Belgia şi Honeywell Garrett.

Compa Sibiu (CMP) este una dintre puţinele companii care au devenit poveşti de succes deşi sunt controlate de salariaţi, şi care au făcut performanţe atât pe piaţa lor cât şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Asociaţia Salariaţilor Compa are peste 54% din acţiunile CMP. Printre fondurile de investiţii acţionare se numără cele ale Firebird şi cele ale ING.

Firma sibiană a înregistrat anul trecut un profit net în creştere cu 22% faţă de 2011, până la 22 de milioane lei, şi o cifră de afaceri în urcare cu 6%, până la 499 de milioane lei.

Acţiunea CMP se află şi în topul celor mai probabile „câştigătoare ale anului 2013“, realizat de ECONOMICA.NET şi de brokerii parteneri.

Compa Sibiu (CMP) se află însă abia pe locul 31 în topul ECONOMICA.NET privind cele mai profitabile companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o rată a profitului obţinut anul trecut de 4,5%. Aceasta nu este însă o rată de profit de dispreţuit pentru o companie de piese de schimb auto.

Compa se află în cel mai recent top al primilor 100 de exportatori, realizat de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR).

Firma valorează  aproape 120 de milioane de lei la BVB, după ce preţul acţiunii CMP a crescut cu peste 41% anul trecut, dar  mai mult a stagnat în acest an.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...